Hlavní navigace

Nektar není džus! dTest vybral nejlepší pomerančový džus

10. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/JESHOOTS, podle licence: Public domain
Jaké jsou typy ovocných nápojů a jak mezi pomerančovými vybrat ten „nejpomerančovější“? Spotřebitelský časopis dTest podrobil 100% pomerančové džusy řadě zkoušek, aby zjistil, zda jsou opravdu stoprocentně ovocné.

V dnešní době lze vybírat z nespočetného množství ovocných nápojů. Každý ale jistě zaregistroval, že v regálech s ovocnými nápoji narazíme na džusy, džusy s dužinou, šťávy nebo také nektary. Liší se pouze názvem, či je nějaký zásadní rozdíl i v jejich složení?

Pravý džus tvoří pouze ovoce


Autor: dTest

V testu celkově nejlépe dopadl džus Rauch happy day 100 %

Džus musí dle oficiální vyhlášky obsahovat sto procent ovocné složky. V případě, že má nápoj nižší obsah ovoce, jako džus se tudíž označovat nesmí. Pravý džus by tedy měl být složen pouze z ovoce. Neměl by obsahovat přidaný cukr ani konzervanty.

Rozlišují se dva základní typy, a to šťávy (jak je také možno džusy nazývat) z koncentrátu a přímo lisované šťávy. Džusy z koncentrátu mají velkou výhodu v tom, že se dají transportovat přes velké vzdálenosti a přitom zachovat kvalitu čerstvě vylisované šťávy. Jejich výroba spočívá v zakoncentrování čerstvé šťávy. To znamená, že je z ní odpařena voda a vzniklý koncentrát je následně opět naředěn.

TIP: Tajemství 100% džusů z koncentrátu: vysušené pomeranče

Nektary mohou ve srovnání s džusy obsahovat pouze polovinu ovoce

Pomerančové nektary patří mezi ovocné nápoje, které jsou většinou taktéž baleny do kartonů a je velmi snadné si je v obchodě s džusy splést. V tomto případě se ale vyplatí přečíst si popisek na obalu, protože nektarům stačí pouze padesát procent ovocné složky, aby se nektary mohly nazývat.

Na rozdíl od ostatních ovocných nápojů máte však u nektarů alespoň stále jistotu, že minimálně polovina toho, co pijete, je čistě ovocná. Ostatním ovocným nápojům nejsou spodní hranice nijak předepisovány, a tak se může stát, že si v domnění koupeného džusu donesete domů jen slazenou vodu s příchutí.

S dužinou, či bez?

Džusy s dužinou jsou přirozeně bohatší o vlákninu. Dužina není v nápoji od začátku, ale přidává se do hotové šťávy dodatečně. Takový nápoj se před otevřením vyplatí řádně protřepat, jelikož se dužina usazuje na dně balení.


Autor: dTest

Nejvýhodnější nákup – ah Basic 100 % Orange Juice

Kvalitu pomerančové šťávy nelze hodnotit na základě toho, zda dužinu obsahuje, či nikoli. Její složka je otázkou spíše osobních chuťových preferencí.

Test: Výrobci pomerančové džusy nešidí

Spotřebitelský časopis dTest podrobil stoprocentní pomerančové džusy řadě zkoušek, aby zjistil, zda jsou opravdu stoprocentně ovocné. Testy potvrdily, že výrobci své produkty skutečně neředí vodou ani následně nedoslazují a k jejich výrobě využívají pouze ovoce.

Nepotvrdily se ani analýzy, které ověřovaly, zda výrobci nevyužívali šťávy z opakovaně lisovaných pomerančů.

Při celkovém hodnocení jednotlivých šťáv se tedy odborníci zaměřili na chuť, vůni, barvu a konzistenci. Celkově nejlépe dopadl džus Rauch happy day 100 %. Disponuje opravdu velmi uspokojivým obsahem vitamínu C a litr koupíte za 45,90 Kč. Nejvýhodnější nákup ale představuje hned druhý nápoj v pořadí. Džus ah Basic 100 % Orange Juice byl vítězi testu ve většině aspektů doslova v patách a litrový karton lze pořídit už za 21,90 Kč.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).