Hlavní navigace

dTest: Ani ta nejlepší indukční deska nevaří bezhlučně

11. 10. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Uvažujete o koupi elektrického sporáku s indukční deskou? Počítejte s tak trochu jiným vařením a poměrně velkým hlukem při provozu. Který je podle dTestu ten nejlepší?

Indukční desky elektrických sporáků nabízí mnoho praktických výhod. Kombinace sporáku na vaření a trouby na pečení je na trhu k dostání v několika variantách. Existuje sporák i trouba na plyn, také je možné koupit obojí na elektřinu či pořídit kombinaci plynového sporáku a elektrické trouby. Mezi elektrickými sporáky lze vybírat z modelů s klasickou plotýnkou nebo sklokeramickou varnou deskou, které se dále dělí na desky s topnou spirálou a desky, jež využívají indukční technologii. Časopis dTest ozkoušel osm modelů různých typů, které nyní najdete v českých obchodech.

Rozdíl mezi typy desek je ve způsobu ohřevu

Rozdíl mezi indukční deskou a ostatními třemi zmiňovanými typy sporáků je ve způsobu ohřevu. Indukční deska nepoužívá k ohřevu teplo, které produkuje pomocí hořáku nebo topné spirály. Funguje na principu elektromagnetické indukce, jež vzniká působením cívky umístěné pod sklokeramickou deskou na železné dno hrnce, kde se vytváří teplo díky indukovaným proudům.

Indukční deska by měla reagovat na přetečení vařící vody

Výhodou této technologie je, že teplo vzniká jen tam, kde je ho zapotřebí. To znamená, že například neuniká okolo hrnce jako u vaření na plynu, ani nedochází ke „zbytečnému“ ohřívání samotné desky, k čemuž dochází například u sklokeramiky s topnou spirálou. Deska indukčního vařiče se pouze zpětně zahřívá od ohřáté nádoby.


Autor: dTestDle dTestu je nejlépe hodnocená indukční deska sporáku Siemens HA748540

Pokud hrnec odstavíte z varné zóny, indukce se přeruší a žádné teplo dál nevzniká. Pokud zapomenete desku vypnout, sama to po krátké době udělá. Některé indukční desky jsou schopny rozpoznat prázdnou nádobu na plotně a snížit její výkon. Když dojde k přetečení vroucí vody na desku, měly by reagovat vypnutím plotýnky. To se však nepotvrdilo u indukční desky modelu Siemens HA748540, který se paradoxně umístil v celkovém hodnocení jako první. Při nehodě s vařící vodou lze tedy desku vypnout jen za cenu spálených prstů.

Všechny varné desky, bez ohledu na to, jestli mají pod sebou topnou spirálu nebo indukční cívku, jsou sklokeramické. Leckoho by mohlo napadnout, že se deska snadno poškrábe. Opak je však pravdou, protože tvrdost skla odpovídá stupni 5 Mohsovy stupnice tvrdosti, tedy tvrdosti apatitu. Při čištění desky se tak nemusíte bát použít běžný čisticí prostředek. Součástí balení bývá také speciální škrabka na sklo.

Indukční desky mohou hlučet

Vaření pomocí indukce má však i své nevýhody. Nejčastějším překvapením pro většinu uživatelů je její hlučnost. Zatímco sklokeramické desky vaří zcela bezhlučně, při vaření na indukčních deskách se ozývají zvuky podobné bzučení a jemným vibracím. Hučení je způsobeno větrákem, kterým jsou indukční desky vybaveny. Má za úkol odvádět teplo z prostoru pod deskou, neboť zde jsou umístěny citlivé součástky, které by se mohly vlivem tepla přecházejícího z horké nádoby poškodit. S tím je třeba počítat při umísťování desky. Je nutné zachovat dostatečný volný prostor pod deskou, aby teplo mělo kudy unikat. Odstupy jsou uvedeny v návodech k použití.

Bzučení a vibrace, které mohou vzbuzovat podezření, že něco není v pořádku, jsou také zcela přirozené. Tyto zvuky vznikají ve dně nádoby, protože elektromagnetická indukce rozvibruje molekuly železa ve dně na frekvenci 20–60 kHz. Tím vzniká samotné teplo. Některé menší nádoby mohou na takové desce dokonce lehce vibrovat. Každý hrnec má svůj specifický „zvuk“ podle konstrukce jeho dna. Nejhlučnější, ale také nejúčinnější co se rychlosti vaření týče, jsou nádoby s tlustým, „sendvičovým“ dnem. Během zkoušky hlučnosti však dTest udělil všem produktům minimálně dostatečné hodnocení.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).