Hlavní navigace

Drahé rybí maso? Mýtus

30. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Spotřebitelský průzkum iniciativy Vím, co jím ukázal, že víc než polovina Čechů (66,1 %) považuje ryby za sice zdravé, ale drahé maso. Výživová specialistka vyvrací mýtus o drahých rybách a radí s výběrem.

Přestože rybí maso je výživově velice hodnotné, mnoho Čechů se o něj nezajímá. Spotřeba ryb v Česku je dlouhodobě nízká – pouhých 5 kg na osobu ročně. Ve světě je třikrát vyšší (16 kg). Ryby bychom měli jíst dvakrát až třikrát týdně. Nejlepší jsou čerstvé, dobrou náhradou jsou i mražené a konzervované.

Proč rybí maso?

Lidské tělo využije rybí maso mnohem lépe než hovězí, telecí nebo vepřové, je totiž bohaté na kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny. Ryby jsou také významným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které nám v běžném jídelníčku často chybí.

Čerstvou, nebo mraženou?

Nákup ryb nemusí položit rodinný rozpočet. Pokud nemáte možnost si koupit rybu čerstvou, klidně si kupte mraženou. Při výběru jen musíte sledovat podíl vody, který musí být co nejnižší. Stejně dobře poslouží i ryba konzervovaná.

Mezi levné, a přesto kvalitní ryby patří i sleď, například v podobě oblíbeného zavináče. Není pak vůbec těžké zařadit ryby do jídelníčku několikrát týdně. Dejte si jeden den rybí pomazánku k snídani, další den těstovinovo-zeleninový salát s tuňákem k obědu, jindy zas zavináč k večeři. Když k tomu jednou týdně přidáte pečenou čerstvou rybu, budete mít v jídelníčku ryb dostatek.

Smažení ryb = kalorická bomba

Smažením uděláte z každé ryby kalorickou bombu. Jste-li přesto skalními vyznavači klasického českého kapřího řízku, pak dodržte alespoň pár zdravých pravidel:

  • Když smažit, tak na řepkovém oleji. Obsahuje prospěšné omega 6 a omega 3 mastné kyseliny.
  • Raději ve fritovacím hrnci než na pánvičce. V hrnci lze nastavit takovou teplotu, aby se olej zbytečně nepřepaloval.
  • Zbavte se přebytečného tuku. Usmaženou porci buď osušte a vysajte ubrouskem, nebo ji na dvě vteřiny ponořte do hrnce s vroucí vodou a rychle vytáhněte.
 

Podívejte se na video, ve kterém výživová specialistka Karolína Hlavatá vyvrací mýtus o drahých rybách a radí, jak správně vybrat rybu:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).