Hlavní navigace

Kdo by měl zůstat doma, když je minus pět? Rady pro kardiaky i rodiče nejmenších dětí

14. 12. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Počasí dává jasně najevo, že se dostavila skutečná zima. Sníh i mráz. Stačí nám vrstva navíc? Lékaři radí, co dělat, nedělat a jak se obléct. Smí ven chronicky nemocní, kardiaci nebo malé děti, nebo je pro ně lepší zůstat doma?

Chroničtí nemocní by měli zůstat doma

Pokud klesnou teploty k hodnotě minus pět stupňů a více, plicní lékaři z Nemocnice Na Bulovce doporučují chronickým pacientům, tj. astmatikům nebo pacientům s ischemickou poruchou srdeční, pokud možno nevycházet ven, být doma a dodržovat pitný režim.

Pokud je nezbytné jít ven, je žádoucí mít přes ústa například šálu, aby se přímo nevdechoval chladný vzduch.

Co dělat a nedělat, když to klouže

Ortopedi přidávají další doporučení: je třeba mít vhodnou obuv bez hladkých podrážek a sledovat, kam šlapeme. Někdy jsou totiž pod nánosem sněhu zmrazky, na kterých uklouznutí nezabrání ani správná podrážka bot.

Je bezpečné ochutnávat sníh? Většinou ano, ale má to svoje pravidla Přečtěte si také:

Je bezpečné ochutnávat sníh? Většinou ano, ale má to svoje pravidla

Není také vhodné chodit s rukama v kapsách, následky pádu pak bývají horší. A už vůbec není vhodné při chůzi sledovat mobilní telefon. Pro zavolání nebo odeslání zprávy je lepší se zastavit a vyřídit si, co je třeba,“ dodává mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

I malé dítě může ven, pozor u novorozenců

U miminek a menších dětí platí, že oblékáme o jednu vrstvu více, než máme sami na sobě. U větších dětí se ale v podstatě řídíme pravidlem: co mám na sobě já, tolik toho dám i dítěti.

Takřka většina rodičů je zvyklá dítěti sahat na ruce, a tak se ujišťovat, zda mu není zima. Ruce ale nejsou spolehlivým ukazatelem, což potvrzuje i dětská lékařka: „Studené ručičky jsou individuální a nejsou známkou toho, že je dítěti zima. Pokud chcete zjistit orientačně teplotu dítěte, lze mu sáhnout na zátylek, případně na čelo anebo zepředu na hrudníček,“ říká Jana Bíbová, která v článku poradí, jak obléct malé dítě.

Máte v zimě problémy s pokožkou?

U novorozenců, kteří ještě nemají dostatečně vyvinutou termoregulaci, však hrozí podchlazení, při mrazech pod minus pět stupňů Celsia není vhodný delší pobyt venku, pouze krátkodobě. S většími kojenci je lépe se pobytu venku vyhnout, pokud teploty spadnou pod minus deset stupňů.

Péče o pokožku: vadí jí teplotní rozdíly

„Na povrchu naší kůže leží ochranný film, který nepřetržitě namáháme a on přirozeně ubývá. Zejména v zimě je potom naše pokožka vystavována velkému náporu, a proto je péče o ni tak zásadní. K obnově kožního filmu je nezbytné právě pravidelné promazávání, ke kterému jsou naprosto dostačující základní krémy,“ doporučuje dermatoložka Jindřiška Rajnišová.

V zimě pokožku neohrožuje jen samotný mráz, problematické je i střídání teplot, kterým ji vystavujeme. Venku je zima a v místnostech zase často přetopeno. Když několikrát za den prostřídáme tyto dva extrémy, pro pokožku je to pořádný šok, který se na ní časem projeví. A čím větší teplotní rozdíly jsou, tím hůře pro nás. „Zima je velmi náročným obdobím, a proto je leckdy vhodnější sáhnout i po o něco mastnějším krému než v létě. Prevence je v tomto směru velmi důležitá, a navíc následky špatné péče se vždy řeší hůře,“ doplňuje lékařka Rajnišová. Nejvhodnější je promazávat po koupeli či sprše, kdy je pokožka uvolněná a připravená péči plně absorbovat.


MUDr. Jana Bíbová, PhD.

Pediatr

Dětská lékařka v EUC Premium Praha 4, www.eucpremium.cz.



MUDr. Jindřiška Rajnišová

Dermatoložka

Po dlouholetém působení na kožní klinice FN Královské Vinohrady, od roku 1994 úspěšně provozuje soukromou kožní ordinaci v Praze 6.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).