Hlavní navigace

Doporučená očkování na dovolenou kamkoliv po Evropě

Sdílet

 Autor: SXC
Víte, že když si pohladíte přítulnou kočku či psa v Řecku, riskujete život? I v civilizovaných zemích vám na dovolené hrozí větší rizika než protivná manželka či nezvedené děti sousedů.

Byla to svatební cesta, a tak si ji oba ve vysněné zemi užívali: koupali se v malebných jezírkách a milovali se… Ještě před návratem se oběma udělalo zle. A bylo čím dál hůř, takže rovnou z letiště v Ruzyni je rodiče odvezli na infekční na Bulovku.

On se po pár dnech uzdravil, jí už nebylo pomoci. Její játra to nezvládla a mladá novomanželka po třech dnech zemřela. Proč? Na amébózu, tedy nakažení mikroorganismem, který žije ve sladké stojaté vodě, a z jater a dalších lidských orgánů umí udělat cedník.

Podle Hany Roháčové, primářky infekčního oddělení z nemocnice na Bulovce, je to jeden z příběhů, na které nezapomene. I tak tragicky totiž může skončit letní dovolená. „Šlo sice o dovolenou v exotické zemi, i tak ale oba porušili vůbec nejdůležitější pravidlo cizích zemí: koupat se smíte jen tam, kde je slaná tekoucí voda, tedy v moři, ne ve stojaté vodě, ne ve sladké vodě a už vůbec ne ve sladké stojaté vodě,“ říká lékařka, na jejímž oddělení končí většina nakažených cestovatelů v Česku.

Nebezpečí číslo jedna: vzteklina

Zapomeňme však pro tentokrát na exotické země, protože většina Čechů přece jen míří na dovolenou do některé z evropských zemí. Nebezpečí však číhají i tady, tedy u „skorosousedů“.

Tak například na jihu Francie vám může komáří bodnutí přivodit malárii. Nebezpečí je to však naštěstí malé. Ale mírumilovné kočky a roztomilí hafani v Řecku, nebo při túře pohořím Kavkazu, vás při troše smůly mohou stát život. To když budou nakažení vzteklinou.


Autor: SXC

Vzteklina totiž není ani zdaleka vymýcená nemoc. U nás se ji sice skutečně podařilo téměř vymýtit díky vakcinaci lišek. Poslední známý případ pochází z roku 2002. A byť ji u nás podle imunologa Romana Chlíbka z 97 procent mohou přenášet divoká zvířata jako lišky, a jen zbylá tři procenta připadají na psy a další zvířata, v jiných zemích je populace domácích zvířat vzteklinou mnohem víc promořená a až třetina psů jsou přenašeči vztekliny. V Evropě k nim patří Polsko, Rusko, ale i oblíbené Řecko.

Nebezpečím číslo jedna je vzteklina proto, že neléčená je stoprocentně smrtelná. Její zrádnost spočívá mimo jiné i v tom, že inkubační doba je až půl roku, a to už si své problémy s dovolenou spojuje málokdo.

Platí: psy a kočky na dovolené nehladit

Přesto: očkování proti vzteklině většinou nemá smysl, pokud do těchto zemí jedete jen na dovolenou, a nikoliv například tábořit do volné přírody či pracovat se zvířaty. Pokud ano, vyplatí se investovat 560 korun do vakcíny. Mnohem lepší je však pro běžné cestovatele prevence. To znamená, mimo jiné, všechny ty přítulné kočky a psy ignorovat a nehladit je. O divokých zvířatech ve volné přírodě to platí stonásobně.

Vzteklina se totiž přenáší pouhými slinami a stykem s poraněnou kůží, tedy s rankou, o které ani nemusíte vědět. Zvíře vás totiž vůbec nemusí pokousat, abyste se nakazili. Každopádně platí: kousne-li vás v cizině zvíře, byť málo, a spíš jen tak poškrábe, vaše první kroky po návratu musí vést do nemocnice. A léčba je nepříjemná, bolestivá a dlouhá. Prevence je mnohem lepší.

Nebezpečí číslo dva: žloutenka

Oba typy A i B, nově se Evropou šíří také nový typ E, na který však bohužel doposud neexistuje očkování. Na rozdíl od vztekliny se očkování proti žloutence vyplatí všem. Děti už je mají zahrnuté v povinném očkovacím kalendáři, ale rodiče, pokud nepracují ve zdravotnictví, a nejsou tudíž taky povinně očkováni, by o žloutence měli uvažovat vždy,  když jedou směrem na východ.

Pozor: výhoda je, že na toto očkování často přispívá ve svých preventivních programech zdravotní pojišťovny. Stojí za to zjistit si to, než se vydáte k lékaři. Mimochodem: k lékaři pro očkování proti žloutence musíte s dostatečným předstihem před dovolenou. Není možné si vzpomenout týden předem, že se chcete naočkovat (viz tabulka).

Doporučená očkování pro cestovatele kamkoliv po Evropě:


žloutenka typu A i B – jedna dávka kombinované vakcíny stojí zhruba 500 korun – zapotřebí jsou tři dávky dodávané v rozmezí několika týdnů

tuberkulóza - pro ty, co jsou neočkovaní a cestují na východ, kde vědí, že budou trávit dlouho dny a noci s místními lidmi (tuberkulózou se nakazíte až po nejméně osmihodinovém pobytu v blízkosti nakažených lidí) – dávka stojí zhruba 500 korun

černý kašel – pro dospělé u nás existuje jen ve variantě s přeočkováním proti tetanu za cenu zhruba 800 korun a vyplatí se, nemoc je nepříjemná a i civilizované země jako Německo či Francie hlásí stovky nemocných

spalničky – děti jsou očkované, dospělí mohou podstoupit vakcinaci – cena dávky je zhruba 700 korun

tetanus – není nutné, ale zkontrolujte si, zda od vašeho posledního přeočkování neuplynulo více než patnáct let. Pokud ano, stojí za to obětovat 800 korun za přeočkování (jako bonus navíc k dávce dostanete i ochranu proti černému kašli). Tetanus je nemoc smrtelná, vyvíjí se rychle a hlavně: šlápnout na rezavý hřebík můžete skutečně kdekoliv

Nová nebezpečí posledních dvou let

Především černý kašel, s nímž bojuje celá Evropa a i tak civilizované země jako jsou Francie či Nizozemí. Nejen Ukrajina, kde je nemocný každý desátý. Nemoc se přenáší vzduchem stejně jako chřipka a je velmi nepříjemná. Dusivý kašel může trvat až několik týdnů.


Autor: SXC

Očkování se vyplatí oslabeným lidem, dětem kolem deseti let věku, které ještě nebyly na přeočkování a které se taky nejčastěji nakazí, a lidem,  kteří mají v rodině novorozence. Váš návrat z dovolené by mohl doposud neočkované několik měsíců staré dítě zabít.  Není to planý poplach – v Česku v posledních třech letech kvůli tomu zemřeli tři novorozenci.

Další nepříjemnou chorobou jsou spalničky. Na ty se sice neumírá, ale na přidružené komplikace ano. Bojují s ní ve velkém také všechny civilizované země. Nemoc je přitom vysoce nakažlivá, takže dostanete-li ji,  počítejte s tím, že si poležíte v nemocnici na infekčním oddělení. Ve Francii je jen letos více než pět tisíc nakažených lidí (!), z toho už čtyři lidé na komplikace zemřeli. Belgie hlásí stovku nemocných, Španělsko přes 600 případů, Bulharsko 130 případů…

Před cestou vždy zkontrolujte, co se v cíli cesty děje

Ať už se chystáte kamkoliv, dvě pravidla byste měli dodržet stoprocentně. Nejdřív si na webu ministerstva zahraničí a na webech věnovaných cestovní medicíně zkontrolujte, co se ve vaší destinaci aktuálně děje. Stačí obvykle jen zadat cíl cesty a vyjedou vám doporučená očkování a aktuální situace – například v Německu je to nyní varování před průjmovou nákazou ze španělských okurek.

Ve všech případech také platí: myslete na očkování včas, nejlépe měsíc před dovolenou, abyste v případě více nutných dávek očkování stihli. Ale i tam, kde stačí jedna dávka vakcíny, mohou nastat nepříjemné komplikace v podobě zánětu místa vpichu, horečky, průjmu a podobně (hrozí například u tuberkulózy, kde se očkuje živou, pouze oslabenou vakcínou).

Očkujete se před dovolenou? A na co? Stalo se vám už, že jste si přivezli z cest suvenýr v podobě nepříjemné choroby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).