Hlavní navigace

Domácí tygří mast má sílu, která uvolní ucpaný nos

10. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kosmetika vyrobená doma je nejen balzámem na tělo, ale i pro duši. Pro zimní období je perfektní domácí tygří mast, bojovník proti všem nepříjemnostem spojeným s nachlazením.

S úderem prvních studených dnů pravidelně vytahujeme kapesníky, ruce a nohy nás zebou, ať děláme cokoliv, mráz se nám vetře pod bundy a svetry… a s tím vším samozřejmě souvisí i všudypřítomné chřipky, rýmy, pokašlávání… Kromě toho, že máme plný nos, nás bolí hlava, svaly, a raději bychom chtěli být v těle kohokoliv jiného než v tom našem.

„Tygří“ síla tkví v kombinaci esenciálních olejů

S touto realitou všedního zimního dne mi vždy pomohla „tygří mast“ – zázračný kelímek silné pronikavé vůně. Mast jsem si namazala pod nos, který se pod silou vonných esencí za chvíli alespoň částečně uvolnil – příjemná alternativa pro všechny, kteří nechtějí strávit celou zimu na nosních sprejích.

K tématu: Pozor: na nosních kapkách vzniká těžká závislost!

Tygří mast se dá mazat i na hrudník, kde opět pomáhá k uvolnění dýchacích cest. Skvělá je ale i pro ztuhlé a bolavé svaly. Překvapilo mě, jak snadné je si tygří mast připravit doma. Její celé kouzlo tkví, jak by se dalo očekávat, v kombinaci esenciálních olejů.

Základ masti bude v našem případě tvořit včelí vosk a olej. Jako nosný jsem tentokrát vybrala mandlový olej, který je oblíbený jako masážní olej v aromaterapii, protože se výborně vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Na kůži působí regeneračně, zejména pro tu suchou je opravdovým balzámem.

Domácí „vazelína“. Bez ropy

V podstatě je tento recept takové „2 v 1“. Zatímco u balzámu na rty a podobných výrobků z řady domácí kosmetiky jsem uváděla základní kombinaci olej – rostlinné máslo – včelí vosk, u tygří masti stačí smísit nosný olej a včelí vosk.

Vznikne nám tak hmota konzistencí podobná vazelíně. Dá se stejným způsobem i používat. Samozřejmě se nejedná opravdu o vazelínu, ta je ropného původu a s přírodou má pramálo společného. To, zda je její ropný původ na škodu, ponechme na jiné diskuze. Pokud ale patříte mezi ty, kteří měli vazelínu vždy v oblibě kvůli její konzistenci a vlastnostem a nyní se jí vyhýbáte, protože přeci jen vám větší radost dělá něco více z přírody, zkuste si „vazelínu“, nebo spíše její přírodní kolegyni, vyrobit doma. Bez ropy. Stačí jen, když z receptu na tygří mast vynecháte esenciální oleje.

Kajeput, kafr, máta, eukalyptus – silná čtyřka!

Nyní ale ke slíbeným esenciálním olejům potřebným pro výrobu tygří masti:

  • Kajeput (cajeput) – tento olej, který se svojí vůní podobá eukalyptu, působí příznivě při nachlazení a proti respiračním infekcím. Zmírňuje rovněž revmatické potíže. Kajeput může lehce dráždit pokožku, způsobit mírné zarudnutí, které však nemusí být na škodu – olej způsobí prohřátí pokožky, proto pokožka pod ním lehce zrudne. Nikdy by však nemělo dojít k většímu podráždění, svědění, pupínkům, apod. Výsledný balzám je vhodné vyzkoušet! Kajeput není vhodný pro těhotné ženy.
  • Kafr – stejně jako esenciální olej kajeput pomáhá i kafr v boji proti infekcím dýchacího ústrojí. Pomáhá uvolňovat bolavé svaly, namoženiny, ulevuje při revmatismu. Rovněž ani tento olej není vhodný pro těhotné ženy.
  • Máta – i máta zmírňuje dýchací obtíže a tiší bolest. K úlevě přispěje i svým chladivým efektem.
  • Eukalyptus – o účincích esenciálního oleje z eukalyptu asi není třeba mnoho psát. Jak nás začne trápit nachlazení, víme, že se nám skvěle uleví po horké koupeli, do které přidáme buď koupenou pěnu s vůní eukalyptu, nebo přímo několik kapek esenciálního oleje. Eukalyptus pochází z Austrálie, kde je oblíbenou potravou koal. Kromě nich ho ale hojně využívali i původní obyvatelé, a to pro léčbu zánětů a nachlazení. Eukalyptus působí antisepticky a podporuje hojivé procesy. Při masáži pomáhá uvolnit ztuhlé svaly.

Recept na domácí tygří mast

  • 80 g mandlového oleje
  • 15 – 20 g včelího vosku
  • 20 kapek esenciálního oleje – kafr
  • 25 kapek esenciálního oleje – máta peprná
  • 30 kapek esenciálního oleje – kajeput
  • 20 kapek esenciálního oleje – eukalyptus
  1. Připravte si vodní lázeň.
  2. V nádobě pro rozpouštění vosku a oleje umístěte 80 g mandlového oleje a 15 až 20 g včelího vosku, podle toho, jak tuhou chcete výslednou mast mít.
  3. Počkejte, až se vosk a olej zcela rozpustí.
  4. Poté do směsi přidejte esenciální oleje. Množství je uvedeno výše.
  5. Směs nalijte do nádobek a nechte zcela vychladnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).