Hlavní navigace

Domácí sérum odstraní vrásky i kruhy pod očima

21. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Další díl fotoseriálu o domácí kosmetice věnujeme kouzelným přírodním olejům. Vyrobíme přírodní „elixír mládí“ – luxusní obličejové sérum proti stárnutí pleti.

Kosmetické přípravky, které slibují, že s nimi vaše pleť nikdy nezestárne, nebo snad ještě omládne, patří k těm nejdražším na pultech drogerií a luxusních parfumérií. Přitom své „know-how“ čerpají vždy jen z přírody. K tomu ale výrobci nikdy nezapomenou přidat do předražených kelímků ještě trochu té chemie.

Když jsem přemýšlela, čemu se věnovat v dalším díle fotoseriálu o výrobě domácí kosmetiky, věděla jsem hned, že jeden z výrobků bude právě některý z „elixírů mládí“, tentokrát ovšem celý 100% přírodní. Předtím, než se ale pustíte i vy do samotné výroby, je třeba se naučit věřit přírodě. Pokud jste zkoušeli balzám na rty, tělové máslo či jiné tipy z předchozích dílů seriálu, možná jste se už přesvědčili. Přeci jen ale, pokud jde o produkty patřící do kategorie „proti stárnutí“, je to trochu jiná káva. Jejich problém tkví v tom, že představují běh na dlouhou trať. Zkrátka výsledky, po kterých toužíte, se nedostaví hned. Musíte proto věřit. Příroda je opravdu mocná.

Připravila jsem si pro vás recept na opravdu luxusní obličejové sérum proti stárnutí pleti. Proč nazývám toto sérum luxusním? Obsahuje totiž arganový olej, a ten je opravdovým pokladem z přírody. Kromě arganového oleje obsahuje sérum i olej mandlový, který je pro pokožku obličeje výborný.

Arganový olej chrání pleť před stárnutím

Arganový olej není bezdůvodně nazýván „marockým zlatem“, v zemi svého původu je již po staletí používán pro zkrášlování pleti a udržení mladistvého vzhledu. Jeho cena sice není nejnižší, v tomto případě se ale investice opravdu vyplatí. Tento olej obsahuje esenciální mastné kyseliny (kyselinu olejovou, linolovou, palmitovou a stearovou), fenoly, karoteny, rostlinné steroly, vitamin E a kyselinu felurovou. Vitamin E je silným antioxidantem, napomáhá udržet pokožku pružnou, chrání buňky před poškozením a pomáhá hojivým procesům. Kyselina felurová je rovněž antioxidantem, je dokonce považována za bojovníka proti rakovinnému bujení.

Arganovému oleji, známému jako přírodní elixír mládí, jsou rovněž připisovány až zázračné schopnosti při vyhlazování vrásek a jejich prevenci. Chrání totiž buňky před působením vnějších vlivů, které by je poškozovaly. Obsažené antioxidanty obnovují i již poškozené buněčné stěny, a tak pokožku „omlazují“.

„Zmizík“ kruhů pod očima

O mandlovém oleji jsem se zmiňovala i při výrobě tělového másla. Proto se nyní zaměříme zejména na ty vlastnosti, které oceníme u obličejového séra. Mandlový olej je známý tím, že dodá pokožce zdravý mladistvý vzhled. Co to ale znamená? V první řadě má schopnost zesvětlit pokožku, dodat jí správný tón. Osvědčil se jako „zmizík“ tmavých kruhů pod očima. Lidé, které právě na ně trpí, mohou oblast pod očima potírat přímo mandlovým olejem a nechat působit přes noc, popřípadě ho lze smíchat s medem a vytvořit tak účinnou zkrášlovací masku. Když naše pokožka stárne, buňky pomalu ztrácejí svou schopnost udržet si vlhkost, obličej pak začíná vypadat unaveně a suše. Mandlový olej pomáhá tento proces zmírňovat a udržuje buňky, respektive buněčné stěny, v kondici.

Směs těchto dvou blahodárných olejů vytvoří základ pro obličejové sérum. Dále je doplní vitamín E, který prodlouží životnost výsledného výrobku, a esenciální oleje, tentokrát s vůní santalového dřeva a kadidla.

Oleje s nádechem orientu

Esenciální olej s vůní santalového dřeva jsem si vybrala nejen díky jeho krásné dřevité vůni, která dodává výslednému produktu nádech exkluzivity a orientu, tento olej má i opravdu příznivé účinky na suchou a zralou pleť. Pomáhá prokrvování pokožky, čímž dosáhneme svěžího vzhledu.

Druhým použitým esenciálním olejem je opět olej orientální, a to s vůní kadidla. Tento esenciální olej je velmi ceněný pro příznivé účinky na pleť. Pomáhá buňkám v jejich regeneraci. Z toho důvodu je ideálním prostředkem v boji proti stárnutí pleti. Kromě toho pomáhá hojit jizvy, například po akné. Na jeho další příznivé účinky na pokožku si počkáme na další díly našeho fotoseriálu – využijeme ho i při výrobě tělové kosmetiky.

Recept: Luxusní obličejové sérum proti stárnutí pleti
  • 5 ml arganového oleje
  • 5 ml mandlového oleje
  • 3 kapky esenciálního oleje s vůní santalového dřeva
  • 3 kapky esenciálního oleje s vůní kadidla
  • 2 tobolky vitamínu E

Výroba séra je jednoduchá. Stačí jen smíchat všechny suroviny a sérum je hotové. Pro odměřování doporučuji použít pipety, pro každý olej jinou. Sérum je vhodné umístit do tmavé lékovky s uzávěrem s kapátkem nebo jiným vhodným uzávěrem, který dovolí odkapání malého množství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).