Hlavní navigace

Domácí tělové máslo po opalování voní kokosem

6. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Léto je v plném proudu, proto bude tento díl věnovaný výrobě našlehaného tělového másla po opalování. Kromě toho se podíváme do světa esenciálních olejů a na přípravu voňavé koupelové soli.

prvním díle jsme si vyrobili domácí balzám na rty s vůní grepu a k němu krásně voňavý cukrový peeling. Když jsem přemýšlela, čemu bych se věnovala ve druhém díle tohoto fotoseriálu, věděla jsem, že to bude tělové máslo. Tělová másla miluji totiž ještě o něco více než tělová mléka, a to zejména pro jejich tužší konzistenci, díky které mi obvykle déle vydrží, a také mi přijde, že pokožku lépe promastí (to je samozřejmě jen subjektivní pocit). Jejich výroba mi navíc díky našlehávání přijde „hravá“.

Pokud se zrovna teď nesluníte na dovolené v Chorvatsku nebo v Kalábrii, tak se možná sluníte na dece u řeky nebo na koupališti v naší krásné vlasti. Zkrátka nastal čas, kdy je naše pokožka nejvíce namáhaná sluncem. Proto jsem se rozhodla tělové máslo obohatit o suroviny, které napomáhají regeneraci pokožky. Existuje nespočet receptů na výrobu tělových másel. Já pro to své použila dvě různá rostlinná másla a dva různé oleje – kakaové máslo, bambucké máslo, kokosový olej a mandlový olej.

Kakaové máslo je skvělé při prevenci strií

Kakaové máslo je vedle bambuckého másla jedno ze základních másel, které nejčastěji využijete při výrobě domácí tělové kosmetiky. Ačkoliv o něm možná slyšíte poprvé, určitě ho znáte už léta. Kakaové máslo je totiž jednou z hlavních surovin pro výrobu čokolády a stejně jako nám lahodí v této sladké podobě, udělá dobře i naší pokožce v tělovém másle. Kakaové máslo má významné hydratační účinky, prospívá proto zejména suché pleti, anebo v našem případě i pokožce po opalování. Je zároveň známé pro své příznivé působení proti vzniku strií a při péči o zjizvenou kůži. Obsažené antioxidanty navíc bojují proti stárnutí pleti. To vše se nám po slunění bude hodit.

O bambuckém másle už byla řeč minule. Ženy v subsaharské Africe s ním pěstí své vlasy a pokožku od nepaměti. V kosmetice ho oceňujeme zejména díky obsahu minerálů, vitamínů (A, E) a esenciálních mastných kyselin. Využívá se k zjemnění a hydrataci pokožky, prospěje suché pokožce (včetně té na hlavě) i pokožce, která trpí na ekzémy. Stejně jako kakaové máslo pomáhá i bambucké předcházet vzniku strií a lze ho využívat i k promaštění existujících jizev. Oproti jiným máslům má nespornou výhodu – neucpává póry.

Kokosový olej regeneruje popálenou pokožku

Jedním z olejů, který jsem vybrala pro toto máslo je kokosový olej. Pro tělové máslo po opalování byl jasnou volbou už kvůli překrásné kokosové vůni, kterou celému hotovému produktu propůjčí. Kromě toho, že hydratuje, desinfikuje, působí příznivě na podrážděnou a zarudlou pokožku, včetně té popálené (takže se výborně hodí pro poopalovací kosmetiku), se mu podaří vás přesunout v mžiku o několik tisíc kilometrů dál na pláž tropického ostrova. Už si jen představit to brouzdání chodidel v mořské pěně a usrkávání kokosové vody přímo z ořechu a iluze je dokonalá.

Mandlový olej je výborným produktem využívaným k regeneraci podrážděné pokožky. Jako olej po opalování je tedy ideální. Jeho velkou výhodou je to, že je vhodný pro každý druh pleti. Je významný obsahem minerálů a vitaminů, kterým vévodí vitamín E. Pokud si ho koupíte více, než spotřebujete pro tělové máslo, schovejte si ho na vlasové zábaly – i vlasy totiž krásně vyživí a hydratuje.

Kromě výše zmíněných rostlinných másel a olejů bude mít naše tělové máslo i další složky. Službu nám prokáže levandulový esenciální olej a navíc přidáme i vitamin E, který z výsledného produktu udělá opravdovou vitaminovou bombu.

Levandulový olej léčí akné, hojí jizvy a popáleniny

V úvodu jsem říkala, že pomalu otevřeme dveře do kouzelného světa esenciálních olejů. Je to pravda a začneme s tím nejzákladnějším – levandulovým. Když jsem dříve četla, že levandulový esenciální olej je něco, co by měl mít doma každý (nebo přinejmenším každý, kdo si doma vyrábí kosmetiku a zajímá se o aromaterapii), byla jsem trochu skeptická. Samotná levandulová vůně nikdy nebyla má nejoblíbenější, ale o oleji jsem četla tolik, že jsem si ho pořídila a jednou také vyzkoušela. Doplnila jsem s ním koupelovou sůl (na níž najdete recept níže) a pochopila, že to, co se o levandulovém oleji říká, je holá pravda. Jeho vůně vás zbaví úzkosti a deprese a pomůže prohloubit spánek. V koupeli navíc uvolní napětí ve svalech. Co se týká péče o pleť, působí příznivě při léčbě akné a hojení jizev. Je výborným pomocníkem v případě popálenin, zároveň mírně snižuje bolestivost. Vedle tea tree oleje je jediným, který lze natírat přímo na pokožku (bez potřeby smíchání s nosným olejem) – toho lze využít při potírání drobnějších ranek, pupínků po štípnutí hmyzem, aj.

Kromě levandulového oleje jsem do tělového másla přidala ještě vitamín E. Nemějte strach, že byste ho nesehnali. Stačí zajít do lékárny a poptat se po vitamínu E v tobolkách. Já slečně lékárnici řekla, na co ho potřebuji, a ona mi velmi ochotně pomohla vybrat. Vitamín E hraje při výrobě kosmetiky důležitou roli. Je cenným antioxidantem, takže prodlužuje „život“ našim přírodním olejům a máslům. Brání jejich žluknutí. Navíc působí příznivě na pokožku suchou, zralou a po opalování. Napomáhá ji udržovat pružnou a zlepšuje hojení. Ve výsledném produktu by měl představovat 0,5 – 1 % celkového objemu, aby pomohl udržet hotové tělové máslo co nejdéle „v kondici“.

Recept: Tělové máslo po opalování s vůní levandule

Fotopostup najdete v galerii.

  • 30 g kakaového másla
  • 30 g bambuckého másla
  • 30 g kokosového oleje
  • 25 g mandlového oleje
  • 5 – 10 g včelího vosku (podle toho, zda dáváte přednost máslu tužšímu nebo měkčímu)
  • 20 kapek levandulového esenciálního oleje
  • 4 tobolky vitamínu E (měla jsem balení vitamínu E 200)
  1. Připravte si vodní lázeň. Do vrchní mističky dejte másla, oleje a vosk a nechte je pomalu rozpouštět a mísit se.
  2. Když je směs dokonale rozpuštěná a promísena, nechte ji vychladnout a pak ji umístěte do lednice, dokud neztuhne.
  3. Vyjměte směs z lednice. Ručním šlehačem ji pořádně prošlehejte, dokud není krásně nadýchaná. Začíná připomínat skutečné máslo.
  4. V tomto okamžiku do vznikajícího másla přidejte levandulový esenciální olej a vymačkané tobolky vitamínu E a znovu prošlehejte.
  5. Hotové máslo přesuňte do připravených dóz a sklenic a nechte odpočinout. Opravdu „máslovou“ konzistenci získá až za chvíli.

Levandulový olej se skvěle hodí do koupelových solí

Když už jsme mluvili o kouzelných účincích levandulového oleje, byla by škoda zůstat jen u jednoho kosmetického produktu. Výborně se totiž hodí do koupelových solí. Zde se prokáží zejména jeho příznivé účinky na psychiku, krásné totiž provoní celou koupelnu, a pokud za sebou máte náročný den, popřípadě fyzický trénink, pocítíte při levandulové koupeli výraznou svalovou úlevu. Ideální je si takovou lázeň připravit přibližně hodinu před tím, než se chystáte spát. Levandule pomůže celý organizmus zklidnit a způsobí, že budete spát hlubokým spánkem až do rána. Je tedy skvělá, pokud trpíte na problémy se spánkem.

Epsomská sůl uleví namoženým svalům

Pro koupelovou sůl jsem zvolila směs himálajské a epsomské soli, ale lze použít samozřejmě i jeden druh soli, například sůl mořskou. Epsomská sůl je součástí mořské vody. Pomáhá zmírňovat otoky, ulevit namoženým svalům. Je doporučována i pro detoxikační koupele a k vyrovnání pH pokožky.

Himálajská sůl je krásně růžová až načervenalá díky obsaženému železu, vytvoří tedy u výsledné koupelové soli pěkný barevný efekt. Je velmi bohatá na minerály, proto do ní výrobce už nepřidává jód ani jiné látky.

Recept: Relaxační koupelová sůl s vůní levandule

  • 80 g epsomské soli
  • 220 g himálajské soli
  • 25 kapek levandulového esenciálního oleje
  • Hrst sušených levandulových květů

Není nic jednoduššího než příprava domácí koupelové soli. Vše totiž stačí jen smíchat a umístit do vhodné nádoby či celofánového sáčku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).