Hlavní navigace

Porovnejte: domácí celozrnné pečivo a výrobky ze supermarketu

17. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V nacpaných přepravkách pečivo vlhne a gumovatí. Běžně prodávaný chleba za dva tři dny napadá zelená plíseň. Co s tím, když chřupavé, kypré, voňavé pečivo nejen po ránu tak chutná?

Možná si to ani neuvědomujeme, ale pečivo stojí na samé základně naší potravinové pyramidy. Při zrychleném životním stylu je tou nejjednodušší přílohou k masu nebo sýru a většina z nás si bez něj nedokáže představit snídani, přesnídávku či večeři.

Právě u pečiva nejvíce platí antické „Jste tím, co jíte“. Pečivo by tedy logicky mělo být vždycky po ruce, a to čerstvé a kvalitní (a dodám ještě – voňavé, kypré a chřupavé). Jaká je však skutečnost?

Nacpané přepravky způsobují vlhnutí, skladování v chladničce zase plíseň

Určitě si tak jako já chcete občas po ránu pochutnat na čerstvém pečivu, třeba lehce posoleném a pokmínovaném, jak mi chutná. Jaké však je zklamání, když od prodavače dostanete v mikrotenovém sáčku už zvlhlé pečivo. Povrchové krystaly soli totiž odnímají vodu z těsně přiléhajícího povrchu pečiva v nacpaných přepravkách či koších, rozpouštějí se a vlhkost proniká dovnitř pečiva, které pak vlhne a gumovatí.

Rizikem je i konzumace pečiva skladovaného v chladničce, kde je tak vysoká vlhkost, že při obvyklých 4 °C vznikne ideální prostředí pro rozmnožování plísní – zvláště, když ještě pečivo uložíme v mikrotenovém nebo celofánovém obalu.

A to už vůbec nemluvím o výživových hodnotách a chuti takového „pečiva“…

Vždycky po ruce a čerstvé – celozrnné pečivo z domácí pekárny

Chutná a zdravá alternativa k nabídce obchodníků je chléb a pečivo z domácí pekárny. Upečené ze speciální zušlechtěné a obohacené celozrnné mouky, s použitím čerstvého nebo lisovaného droždí. Takové pečivo máte doma vždycky po ruce, čerstvě upečené je voňavé, chřupavé, trvanlivé (vydrží voňavé do druhého dne, uložené v košíku přikrytém utěrkou). Chtělo by se mi nahlas říct, že je to opravdu boží dar.

Co nám kromě bezvadné chuti a gastronomického zážitku kvalitní celozrnné pečivo ještě dává?

  • snížený obsah hydrogenovaných tuků a přídatných látek (barviv, které mají nezřídka vytvořit dojem „tmavosti“ pečiva, stabilizátorů apod.), které se obvykle do pekárenských výrobků přidávají
  • zisk většího množství energie, rozložené do většího časového úseku díky obsahu komplexních (pomalých) sacharidů
  • nízký glykemický index, díky němuž se cukr pomaleji vstřebává do krve, uvolňuje se méně insulinu, jehož nadměrné množství působí nadváhu až obezitu
  • pomalé a řízené uvolňování insulinu zlepšuje také tzv. glukózovou toleranci, tj. svalová tkáň efektivněji využívá cukrů jako paliva k pohybu a cvičení bez rizika ukládání zbytkové energie do tukových zásob
  • zvýšený obsah vitaminů (zejména skupiny B) a minerálů (zejména železa) v jejich přirozené, snadno vstřebatelné formě zvyšuje protistresový i tzv. antioxidační potenciál organismu, namířený proti choroboplodným volným radikálům
  • zvýšený obsah draslíku a snížený obsah sodíku zabraňují zadržování vody a tuku v podkoží
  • zachovává přirozenou rovnováhu mezi přírodními fytochemikáliemi z celých zrn a nevymílané mouky, která přispívá ke zvýšené imunitě organismu, ochraně před rakovinou i novorozeneckými poruchami (kyselina listová)
  • je bohatým zdrojem nerozpustné vlákniny, která předchází trávicím poruchám, tzv. ochablostní zácpě a hemeroidům, i rozpustné vlákniny, která udržuje hladinu cholesterolu i krevního cukru pod kontrolou.
  • má zvýšený obsah fosfolipidů, zejména lecitinu, chránícího buněčné stěny, podporujícího nervovou soustavu a snižujícího hladinu cholesterolu

Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Ani zlomek těchto výhod pro vaše zdraví a vitalitu nezískáte z pečiva z tzv. rafinované mouky (cenné otruby a zárodek, plné vitamínů, minerálů a vlákniny, jsou rafinací odstraněny) nebo koblih s přídavkem bílého cukru a tuku.

Věřím, že naturální, technologicky neupravené potraviny se tolik nevzdalují přírodě jako průmyslově zpracované výrobky. Zdá se mi, jako by čerstvé a málo zpracované potraviny stály někde na úplném začátku potravinového řetězce, kdy ještě nestačily ze své původní výživné hodnoty nic ztratit. Když se totiž sníží počet velkovýrobních technologických operací, zkrátí se řetězec skladování i cesta ke spotřebiteli na minimum a zachová se přírodní charakter potravin se všemi výhodami, které to přináší.

Pečením paradoxně získáte čas a pohodlí

Tak proč si vůbec kupujeme pečivo z velkokapacitních pekáren? Dvěma hlavními důvody jsou čas a pohodlí. Proč neušetřit čas, když strávíte 8–10 hodin v zaměstnání a potom ještě třeba dvě hodiny cvičením ve fitcentru? Hotové, technologicky zpracované výrobky pak jsou hned po ruce jako rychlá a pohodlná příloha k večeři, resp. její energetický základ. A když máte ještě méně času, dáte si nějaký fast-foodový sendvič přímo u čerpací stanice a ušetříte čas i s mytím nádobí.


Autor: Isifa.cz

Při dlouhodobě zvýšené konzumaci technologicky nešetrně upravených potravin však paradoxně čas i pohodlí jen ztrácíte. Nevěříte?

Vždyť potřebujete delší čas, abyste se zbavili tukových zásob a nadváhy, způsobených vysokým glykemickým indexem, popř. doplňujete nekomplexní stravu tzv. doplňky, pro které se musíte ještě zastavit v lékárně. Čas i pohodlí ztratíte i tím, když někdy s hrůzou najdete zárodky zelené plísně právě v okolí olejnatých semínek v baleném chlebu (protože plísně na tučných místech obzvláště rády parazitují) a utíkáte do supermarketu pro nový, než zavřou, abyste měli co jíst…

Když si však za pouhých 40 minut upečete čerstvé, kvalitní a plnohodnotné pečivo v pohodlí domova, investujete svůj čas do sebe, do svého zdraví i chuťového zážitku. Je to pohodlné a ušetří špatně investovaný čas.

Porovnejte

nutriční hodnoty v jednom krajíci celozrnného chleba ze speciální obohacené celozrnné moučné směsi, upečeného v domácí pekárně, s pekárenskými výrobky ze supermarketu:

1 krajíc =

28–30 g

Domácí celozrnný chléb

Chléb z běžné vymílané mouky (tmavé či bílé)

Sušenky

Energie kcal

69

80

130

Glykemický index

55

80

60

Bílkoviny g

3

2

2

Sacharidy g

13

15

21

Tuky g

1

1

4

Vláknina g

2

méně než 1

méně než 1

Draslík mg

71

36

38

Sodík mg

148

161

240

Nevybírejte si potraviny jen podle vzhledu, snadnosti úpravy nebo lákavého obalu. Posuzujte je hlavně podle jejich výživové hodnoty, komplexnosti a čerstvosti. Brzy zjistíte, že se vám tato kritéria moderního spotřebitele vrátí v pevnějším zdraví a zvýšené vitalitě!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zabývá se vzděláváním a kurzy v oblasti zdravé výživy (www.nutris.net), v tomto oboru také přednáší, publikuje a je soudním znalcem.

Ředitel dietologie v Resortu Sv. Kateřina, prezident Aliance výživových poradců ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).