Dobrý biftek? Ten je jedině ze svobodného zvířete

Dobrý biftek vyžaduje svobodu zvířat, tvrdí italský chovatel. To znamená svobodu pohybu a vyváženou přírodní stravu. To je podle Domenika Celliho základem pro získání chutného zdravého hovězího masa. Ve svém řeznictví v oblasti Montefeltro Celli prodává maso z plemene Marchigiana, které chová na ekologicky čistých pastvinách.

Dobrý biftek vyžaduje svobodu zvířat, tvrdí italský chovatel. To znamená svobodu pohybu a vyváženou přírodní stravu.

To je podle Domenika Celliho základem pro získání chutného zdravého hovězího masa. Ve svém řeznictví v oblasti Montefeltro Celli prodává maso z plemene Marchigiana, které chová na ekologicky čistých pastvinách.

Na biftecích a roštěncích, po nichž je v Itálii velká poptávka, si mohou zájemci nyní pochutnat i v Praze. Exkluzivní ochutnávku nabízí restaurace La Finestra in Cucina na Starém Městě, píše agentura ČTK.

Jen nestresovaná zvířata mají dobré maso

Chceme, aby zvířata žila na svobodě, polodivokým způsobem. Když nejsou stresována, mají chutnější a zdravější maso,“ řekl tento týden při setkání s novináři v Praze Celli. Uvedl, že když jeho rodina začala před několika desítkami let chovat zvířata v přirozených podmínkách bez použití jakýchkoli chemikálií, jiní chovatelé se tomu smáli.

Říkali nám, že se zvířaty není třeba takto zacházet, že je to zbytečné. Když pak ale vypukla nemoc šílených krav, záviděli nám, že jsme nemuseli porážet a že jsme měli veškeré maso zdravé,“ prohlásil.

Na biftek z toho nejlepšího plemene si však počkáte

Plemeno Marchigiana patří mezi nejžádanější skot v Itálii. Díky přírodnímu chovu se prý Cellimu daří produkovat maso, na které jsou znalci kvalitních potravin ochotni čekat několik týdnů. „Hledám přírodní, čisté, ryzí výrobky, jaké bývaly v minulosti. Pro mně je podstatná kvalita. Je nemyslitelné používat výrobky z velkochovu,“ řekl ČTK Riccardo Lucque, který v Praze provozuje restaurace La Finestra a Aromi.

Připustil, že se sháněním kvalitního masa na bifteky měl v Česku potíže a musel je tak dovážet za zahraničí. „Plemeno Marchigiana znám a chci svým zákazníkům nabízet jen to nejlepší,“ uvedl. Zdůraznil, že je to maso, na které se čeká, ale výsledek za to stojí.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 2. 3. 2011 9:49