Hlavní navigace

Tip na výlet: Do tichých lesů, kde kdysi řádili vojáci

19. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Andrej Halada
Přesně před 20 lety odešli z někdejšího vojenského prostoru Ralsko poslední sovětští vojáci. Dnes je tu jedno z nejklidnějších a turisticky nejúžasnějších míst v centrální části Čech.

Věci i časy se mění. A někdy opravdu hodně. Historie prostoru pod slavnými hrady Bezděz a Ralsko se ve 20. století měnila radikálně. Vojáci se ve zdejší krajině obývané původně sudetskými Němci usadili už za druhé světové války, byli to příslušníci wehrmachtu. Po roce 1945 si tu československá armáda zřídila rozsáhlý vojenský prostor, ale naše vojáky po roce 1968 vystřídali sovětští. Od května roku 1991 tu už nikdo není – tedy pokud nepočítáme stáda jelenů a muflonů, kteří žijí ve zdejší oboře Židlov.

Kudy kam?
Autor: Mapy.cz

Kudy kam?

Právě židlovská obora, kde kdysi bývala tanková střelnice, je z přírodního i turistického hlediska unikátním místem. Vypravte se sem na kole, jen tak poznáte celý prostor. Zdejší profil je docela rovinatý, je tu také mnoho desítek kilometrů cyklistických tras, většinou se jezdí po solidnějším asfaltovém povrchu.

Dobrým výchozím bodem je obec Kuřivody, která je na silnici spojující Mnichovo Hradiště s Mimoní. Z Kuřivod míří severovýchodním směrem trasa číslo 25, rovná a jen mírně se vlnící, která vás zavede do centra židlovské obory. Odtud je krásně vidět nejen Bezděz jedním směrem, ale i hrot Ještědu tím druhým. Tady jste v místě, kde skutečně není slyšet skoro žádný civilizační ruch a šum. Jen ticho, ptáci, občas dopravní letadlo letící kdesi v desetikilome­trové výšce.

Kopce a hrady

Na zmíněný Ještěd je to odtud přece jen daleko, ale blíž je vrch Ralsko, který se svými 696 metry také nabízí perfektní výhledový bod. Dá se sem vyjet na kole, ovšem je to jízda terénem a vzhledem k tomu, že okolní krajina je ve výšce zhruba 290 metrů, znamená to nastoupat 400 metrů převýšení. To je už pořádný sportovní výkon.

Na Ralsko proto má smysl jít spíše pěšky, udělat si výlet autem do Mimoně a odtud po červené značce až na vrcholek. Ralsko sice nenabízí na vrcholku takovou atrakci jako nedaleký Bezděz, ale i tady najdeme zbytky středověkého hradu.

A propos Bezděz… Tenhle máchovský hrad je turistickým cílem prvního řádu a i on je docela vysoko – 604 metrů nad mořem. S kolem to ani nezkoušejte, jsou tu schody a fůra lidí. Když ale trefíte den mimo sezónu, možná tu stopy po máchovské romantice ještě okusíte. V každém případě z věže je vynikající výhled.

Vyberte si zajímavá místa s dobrou vyhlídkou:

Město duchů

A ještě třetí tip, který při návštěvě ralského kraje nemůžete vynechat. Je to bývalé vojenské městečko Ralsko a letiště Hradčany. Zatímco letištní plocha působí ještě vcelku udržovaným dojmem, původní ruské paneláky připomínají město duchů. Vše se rozpadá, příroda si prostor bere zpět. Je to trochu depresivní, ale jinak má tohle místo výjimečnou atmosféru.

Pokud se tu člověk necítí dobře, na letištní ploše si to může vynahradit. Tady bývá živo. Občas tu někdo jezdí na motorce, občas tu přistane malé letadlo, hodně se tu bruslí, někdy jezdí na kolečkové plachetnici. A ze všeho nejvíc potkáte cyklisty. Točil se tu i Tmavomodrý svět, ale hangáry okolo, z nichž je na celou plochu dobrý pohled, postavili Rusové. Dnes už slouží jen jako skladiště.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).