Do správného ovocného nanuku patří kus prasete

Autor: Kateřina Čepelíková

Máte rádi ovocné nanuky? Mnohdy v nich žádné ovoce není. Zato v nich jsou věci, které byste nečekali. Dejte si nanuk a podívejte se na náš test, pak už možná nebudete mít chuť.

Zhruba před měsícem Evropský parlament v tichosti zavedl tzv. Evropský den ručně vyráběné zmrzliny. 24. března každého roku tak budeme slavit svátek k rozvoji gastronomické tradice zmrzlinářského odvětví. Pokud ona podpora nezůstane jen ve formě jednoho řádku v kalendáři navíc, tak hurá. V Česku se totiž ročně spotřebuje až pět litrů zmrzliny na hlavu, bez ohledu na to, je-li točená, kopečková nebo ve formě nanuku. Bude-li té kvalitní víc, jistě to budou naše chuťové buňky i žaludek kvitovat s povděkem. Výběr chutí, vůní, barev i konzistence je sice bezbřehý, ale podrobný náhled do složení nám občas zamotá hlavu a někdy i žaludek. 


Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková

Dvanáct nanuků pod drobnohledem. Který z nich neobstál?

Vybrali jsme si v obchodě dvanáct zmrzlin, které se na obalu zdobily tím nejčerstvějším ovocem, a zjišťovali jsme, jestli je ovoce přítomno i uvnitř nanuku. Značí čtyři obrovské broskve na obrázku nějaké ovoce i ve složení? Dozvíte se dále.

Asi netřeba zdůrazňovat, že kvalita točené zmrzliny bývá o řád výš než u nanuku, protože prostě neleží půl roku v mrazícím boxu. Jenže někdy se naše chuť nesnoubí s místem, kde je točená k mání, a v tom okamžiku saháme po nanuku. Nemá-li energetickou hodnotou suplovat menší oběd, vybíráme ovocnou variantu. Jako ovocnou složku mohou výrobci použít ovoce (vědí to vůbec?), ovocnou dřeň a šťávu nebo jiný ovocný výrobek čerstvý nebo konzervovaný vhodným technologickým postupem. Podívejte se, kolik přírodních surovin, krom dřevěného klacku, v nanucích je.

Kolik má být ovocné složky v nanuku?

Mražený krém se značí názvem použitého druhu ovoce, pokud byl ochucen pouze látkou určenou k aromatizaci, označí se v názvu slovy „s příchutí“.

  • mražený ovocný krém – podíl ovocné složky min. 10 % hmotnostních
  • mražený krém sorbet – podíl ovocné složky min. 15 % hmotnostních

Zdroj: Sbírka zákonů ČR, vyhláška 77/2003 Sb.

Mrož jahodový krém s tvarohem 

Složení: 

  • jahody (min. 50 %)
  • kakaová poleva min. 15 % (rostlinný tuk, cukr, kakao, sušená syrovátka, emulgátor, sójový lecitin, čokoládové aroma)
  • cukr
  • smetana
  • tvaroh (min. 10 %) 
  • stabilizátory E412, E466, E410 

Mrož lesní plody s tvarohem

Složení:

  • lesní směs min. 50 % (malina, borůvka, jahoda, ostružina)
  • kakaová poleva min. 15 % (rostlinný tuk, cukr, kakao, sušená syrovátka, emulgátor, sójový lecitin, čokoládové aroma)
  • cukr
  • smetana
  • tvaroh (min. 10 %)
  • stabilizátory E412, E466, E410 

S těmito dvěma nanuky míříme k vrcholu pomyslného žebříčku. 50 % ovocné složky je téměř maximum, které jsme v nanucích našli. Třiačtyřicetigramový nanuk tak obsahuje zhruba jednu jahodu… to už tak zázračně nezní, že. Nicméně, co se chuti týče, řadí se tyto nanuky k nejchutnějším, bez závanu přídatných látek.

Přečtěte si také: Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Tubíno limetka s hrozny

Složení:

  • voda
  • cukr
  • glukózový cukr
  • citrónový koncentrát
  • stabilizátory – E412, E410
  • kyselina citronová
  • limetkové a hroznové aroma
  • barviva: betakarotén, chlorofylin

Zatímco obal ukazuje svěží překrojenou limetku a hroznové víno, které navíc velkým písmem tyto složky zdůrazňuje, uvnitř po nich není ani památky. Přestože se jedná o vodovou zmrzlinu a člověk by tam čekal alespoň koncentrát z limety či hroznů, čeká marně. Chuť imitují pouze aromata a limetu citrónový koncentrát nejasného množství. Přeslazená obarvená voda, nesoucí pachuť chemie, za patnáct korun. Dobrou chuť.

Mrož maliny

Složení:

  • maliny (min. 60 %)
  • cukr
  • voda
  • kakaová poleva min. 15 % (rostlinný tuk, cukr, kakao, sušená syrovátka, emulgátor, sójový lecitin, čokoládové aroma)
  • regulátor kyselosti: kyselina citrónová

Mrož jahody

Složení:

  • jahody (min. 60 %)
  • cukr
  • voda
  • kakaová poleva min. 15 % (rostlinný tuk, cukr, kakao, sušená syrovátka, emulgátor, sójový lecitin, čokoládové aroma)
  • regulátor kyselosti: kyselina citrónová

Favorité testu ve dvou variantách. Obsah ovocné složky je vysoko nad průměrem – skoro čtyřicet gramů z celkových šedesáti, to už je pádný důvod ke koupi. Ať už vyberete jakoukoliv příchuť, nebudete zklamaní, chemie tu nemá moc místa a je to znát. Rodiče potěší, že dětem dobrota na dřívku do pěti minut nesjede do klína, čokoláda je chutná a neteče.

Čtěte dále: Salmonelu z točené zmrzliny nechytíte. To spíš z grilovaného masa

Torpédo

Složení:

  • voda
  • ovocná šťáva a protlak z koncentrátu 20 % (pomerančová šťáva 15,3 %, ananas 1,7 %, jahoda 1,7 %, citrón 0,8 %, jablečná šťáva 0,5 %)
  • cukr
  • glukosovo-fruktózový sirup
  • kyselina citrónová
  • dextrosa
  • přírodní aromata (přírodní pomerančová aromata, přírodní ananasové aroma, přírodní citrónová aromata, přírodní jahodová aromata, přírodní aromata)
  • stabilizátor E412
  • barviva: beta karoten E160, riboflavin E101i, chlorofyl E141, šťáva z červené řepy

Vodová zmrzlina s exotickým „ocáskem“, která v sobě nese pět ovocných složek a spoustu přírodních aroma. Na rozdíl od jejích vodových kolegů je Torpédo z jedné pětiny tvořeno šťávou a protlakem a není přeslazené. Je osvěžující, ale dáte patnáct korun za zmraženou vodu s 18 ml ovocné šťávy?

Jogurt a broskev

Složení:

  • jogurt min. 40 % (mléko, sušené odstředěné mléko, stabilizátor E1422, E471, vepřová želatina, mlékařská kultura)
  • tuková poleva jogurtová min. 15 % (rostlinný tuk, cukr, sušený jogurt 8 %, sušené mléko plnotučné a odstředěné, ztužený rostlinný tuk, emulgátor, sojový lecitin, regulátor kyselosti: kyselina citronová, aroma)
  • broskvový topping min. 15 % (cukr, voda, glukóza, broskev koncentrát, zahušťovadla – modifikovaný kukuřičný škrob E1442 a pektin, citrónový koncentrát, aroma, barvivo: paprikový extrakt, regulátor kyselosti: kyselina citrónová a citronan sodný)
  • cukr

Tváří se zdravě, skoro dietně, na jogurtu a broskvi přeci není nic špatného. Důvěřuj, ale prověřuj, popohání mě rčení. Hned první řádek mi bere chuť: vepřová želatina v nanuku? „Při výrobě jogurtů se přidává jako zahušťovadlo, ve zmrzlině je to složka, která stojí za optimálním našleháním při výrobě,“ čtu z chytrých knih, na dalších řádcích pak stojí postup výroby vepřové želatiny: „Povápněné hovězí či vepřové kůže, které se máčí ve vápenném mléce tři měsíce…“ a já je mám v nanuku. Nejsem a priori proti želatině, ale prase v nanuku? Děkuji, nechci.

Za třináct korun nečekejte košík broskví, není jich tam, ani co by se za nehet vešlo. Broskvový topping – rozumějte náplň v nanuku, v první řadě obsahuje cukr, pak vodu a glukózu. Teprve coby čtvrtá položka je uvedeno nedefinované množství broskvového koncentrátu. Takže žádná dřeň, ani ždibec broskvové šťávy. Podle toho celá tahle zmrzlá věc i chutná. Pokud překonáte překotnou vůni broskví, které tam reálně ani nejsou, a ochutnáte, gratuluji.

Přečtěte si také: Seriál o zmrzlině: Hledám oříšky v oříškové

Tvaroh a rybíz

Složení:

  • voda
  • rybízová náplň min. 30 % (z toho min. 40 % černého rybízu, cukr, dřeň z jablek, jablečný koncentrát, dřeň z broskví, voda, tvaroh, smetana, stabilizátor E412, E466, E410)
  • kakaová poleva min 15 % (rostlinný tuk, cukr, kakao, sušená syrovátka, emulgátor, sojový lecitin, čokoládové aroma)
  • cukr
  • sušený mléčný výrobek (laktóza, rostlinné a mléčné bílkoviny, rostlinný a živočišný tuk, sušený kukuřičný sirup, mléčné aroma)
  • rostlinný tuk
  • sušené odstředěné mléko
  • tvaroh (min. 4 %)
  • emulgátor E471
  • stabilizátor E410, E412, E466
  • tvarohové aroma

„Tvaroh a rybíz“ kopíruje design předchozího produktu. Naštěstí obalem veškerá shoda mezi výrobky stejného výrobce končí. Vepře nechali na jatkách a ovocná složka už je znát, je jí v nanuku 30 %, z toho 40 % tvoří černý rybíz. Výrobek má 35 g, to si tedy v „tvarohu a rybízu“ přijdeme na celých 4,2 g černého rybízu.

Ale v zásadě je nanuk dobrý, jen ty tři kuličky rybízu mají nečekaně intenzivní chuť… asi jako galon rybízového džusu.

Maliny v čokoládě, hluboce zmrazené kousky malin v čokoládové polevě

Složení:

  • mrazené maliny zahradní 65 %
  • cukr
  • voda
  • kyselina citrónová
  • poleva čokoládová 0,7 % (cukr, ztužený rostlinný tuk, kakao, sušená syrovátka, emulgátor lecitin)
  • přírodně identické aroma – vanilin

Za devět korun nečekaná porce malin, 65 % obsahu tvoří opravdu maliny, i se semínky. Za nízkou cenu získáme produkt s minimem chemie a velkým obsahem ovoce. Radost může dietářům kazit jen poměrně vysoký obsah cukru (25,3 g/100 g). Maliny jsou ale lahodné, jako čerstvě utržené z babiččiny zahrádky.

Jupík multivitamin

Složení:

  • voda
  • cukr
  • glukózový sirup
  • ovocný multivitaminový koncentrát min. 13 % – glukózovo-fruktózový sirup, voda, koncentrát pomerančový, meruňkový, jablečný, vitamíny (kyselina askorbová, niacin, vitamín E, pantotenová kyselina, riboflavin, vitamín B6, viržín B1, kyselina listová, biotin, vitamín B12), koncentrát citrónový, banánový, maracujový, nektarinkový, z dřeně manga, hroznový, ananasový, grapefruitový, koncentrát z dřeně guavy, kiwi koncentrát, mandarinkový, z dřeně papáje, koncentrát z aronie, pomerančová šťáva, šťáva z červeného pomeranče, aróma, barvivo beta karoten, stabilizátor xanthan a kurtin, aroma
  • emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin
  • stabilizátor: karagenan, guma guar, karboxymethylceluloza
  • regulátor kyselosti: kyselina citrónová

Výčet koncentrátů a dření použitých při výrobě Jupíka je dlouhý jak Transsibiřská magistrála. Do zářivě oranžového nanuku se jich vešlo celých devatenáct. Od každého z nich je tam ale jen slza, finální množství ovocné složky je totiž pouhých 13 %. Zbytek tvoří voda, cukry, emulgátory a stabilizátory. Pokud vám překombinovaná vůně nesežehne receptory čichu, chuťové pohárky by mohly být spokojené.

Čtěte dále: Seriál o zmrzlině: Vážně je to čokoláda?

Míša mražený tvarohový krém jahodový s kakaovou polevou

Složení:

  • tvaroh 34 %
  • cukr
  • kakaová poleva (18 %) rostlinný tuk, cukr, kakao (9 %), sušená syrovátka, sójový lecitin, aroma)
  • jahodová šťáva (16 %)
  • smetana
  • sušené odtučněné mléko
  • voda
  • emulgátor – mono a diglyceridy mastných kyselin
  • stabilizátory (alginát sodný, karagenan, karubin, guma guar)
  • regulátor kyselosti: kyselina citrónová
  • aróma
  • barviva (košenila, kurkumin)

Padesátiletého Míšu zná asi každý, ale málokdo tuší, že jeho starší bratr bez příchuti je podstatně zdravější. Jahodový Míša má o 20 % méně tvarohu a navíc obsahuje barvivo košenila. Dle emulgatory.cz je to derivát antrachinonu mající rakovinotvorné účinky. Košenila je dokonce označována za příčinu dětské hyperaktivity. Co se obsahu jahodové šťávy týče, šestnácti procenty Míša neoslní.

Mrožík jahodová dřeň

Složení:

  • jahody min. 60 %
  • cukr
  • voda
  • stabilizátor E410, E412, E466 a kyselina citrónová

Další mražená dobrota, která za málo peněz slibuje hodně muziky. Ovocná složka, v tomto případě jahody, tvoří 60 %, následuje cukr a až teprve potom voda. Je tedy jasné, že to je krém hodně sladký, ale také poctivý, jíst ho v bílé halence na sluníčku můžete s klidem. Nepovolí, voda totiž není jeho hlavní složkou. Jen jsme měli smůlu na přemražený kus.

Přečtěte si také: Dražší vanilka zmrzlinu zdražit nemůže – žádná v ní totiž není

Dříve se nanuky vyráběly v mlékárnách, dnes jsou místem zrodu mrazírny. Před jednadevadesáti lety, kdy světlo světa spatřil první nanuk, nebylo nejspíš v plánu substituovat smetanu rostlinnými tuky a ovoce arómaty, jak je to dnes běžné. Kam spěje vývoj? Poptávka určuje nabídku, kdyby se ovocné zmrzliny bez ovoce neprodávaly, určitě by je nikdo nevyráběl. A nízkou cenou to nebude, ta nejdražší ovocná zmrzka (Tubíno) je vlastně skoro bez ovoce…

6 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 1. 9. 2012 20:24