Hlavní navigace

Do prsních implantátů používali nebezpečný průmyslový silikon

19. 12. 2011

Sdílet

Skandál s vadnými prsními implantáty vyvolává paniku, dostaly je desetitisíce žen ve Francii a jiných zemích. Za posledních deset let více než 30 000 žen ve Francii a tisíce dalších v zemích, například ve Španělsku a Velké Británii, podstoupily zvětšení prsou s pomocí – jak později vyšlo najevo – potenciálně škodlivých transplantátů. Skandál spustil vlnu paniky napříč rozsáhlým francouzským oborem plastické chirurgie, cituje agentura ČTK deník The Guardian. 

Skandál s vadnými prsními implantáty vyvolává paniku, dostaly je desetitisíce žen ve Francii a jiných zemích.

Za posledních deset let více než 30 000 žen ve Francii a tisíce dalších v zemích, například ve Španělsku a Velké Británii, podstoupily zvětšení prsou s pomocí – jak později vyšlo najevo – potenciálně škodlivých transplantátů. Skandál spustil vlnu paniky napříč rozsáhlým francouzským oborem plastické chirurgie, cituje agentura ČTK deník The Guardian. 

Společnost Poly Implant Prosthesis (PIP) sídlící na jihu Francie byla jedním ze světových lídrů v produkci silikonových implantátů až do loňského roku, kdy vyšlo najevo, že ušetřila odhadem miliardu eur ročně používáním průmyslového silikonu namísto zdravotně nezávadných výplní do prsních implantátů. Obal kolem silikonu byl rovněž kazový a náchylný k prasknutí či prosakování. Společnost zrušila provoz a více než 2000 žen na ni podalo žalobu. Začalo také soudní prošetřování případu neúmyslného zabití ženy, která zemřela na rakovinu.

Speciál SILIKOZY: Plné výstřihy holek z plakátů ženou houfy žen pod skalpely estetických chirurgů. Na zákrok si šetří pošťačky či prodavačky. Dělají dobře?

Nyní ženy s implantáty od firmy PIP uspořádaly demonstraci před ministerstvem zdravotnictví. Stát podle jejich mínění neudělal dost a vláda by měla zaplatit za všechna operativní odstranění vadných implantátů, tvrdí protestující. Ženy si stěžují, že se nejčastěji setkávají s postojem „můžete si za to samy“. 

Jednou z postižených je i sedmapadesátiletá Sylvie. „Moje implantáty prosakovaly tak hrozně, že jsem měla v podpaží čtyři otoky plné silikonu, které bylo třeba odsát,“ vypráví o své sedmileté zkušenosti s PIP implantáty, které si nechala voperovat při modelaci ňader po rakovině prsu. „V loňském roce jsem zjistila, že ty implantáty jsou vadné, ale tehdy jsem prodělávala chemoterapii, a tak jsem si je nemohla nechat okamžitě odstranit. Bylo to jako bych měla v těle něco, co mi ho otravovalo stejně jako rakovina.“

„Osm měsíců jsem s těmi implantáty kojila a teď se ptám, jestli to nemohlo ublížit mému dítěti,“ říká jiná žena, která si nechala implantáty voperovat z estetických důvodů.

Francouzská kosmetická a plastická chirurgie patří k největším v Evropě. Prsní implantáty tu má téměř půl miliónu žen. Každý rok lékaři provedou odhadem 21 000 operativních zvětšení prsou, což je nejoblíbenější zákrok plastické chirurgie po liposukci a procedurách na odstranění vrásek.

Desetitisíce žen dostaly implantáty, u nichž se později ukázalo, že jsou z průmyslového silikonu, který se používá na počítačové součástky nebo v elektronice. Většina z žen má nízké příjmy, na první operaci si vzaly půjčky a teď horko těžko shánějí další peníze, aby si mohly nechat vadné implantáty odstranit, uvádí ČTK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).