Hlavní navigace

Do ledové čokolády se nikdy nekouše

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Proč jí říkáme čokoláda, když to žádná čokoláda není? A proč se jí říká ledová, když neobsahuje led? Tajemství ledové čokolády odhalí její jediný výrobce v České republice.

Velikonoce už dávno nejsou jen svátky jara, vajec a ohnivé vody. „Z celosvětového pohledu patří Velikonoce mezi nejvýznamnější čokoládové slavnosti,“ říká Pavel Pelech, obchodní ředitel společnosti Chocoland a.s. V těchto dnech tak končí na pásu u pokladny všechno, co má minimálně barvu čokolády a velikonoční motiv. Výjimkou není ani oblíbená ledová „čokoláda“. Jak se taková ledovka zrodí, proč nemusí být v lednici a proč to není čokoláda, když jí tak všichni říkáme?

Čokoládová pochoutka není čokoláda

Kam až má paměť sahá, vždycky jsme malým kostičkám v kornoutu říkali ledová čokoláda. A leta letoucí jsme to říkali špatně. Zatímco název šlehačka si výrobce může napsat klidně na sekanou (viz Šlehačka je  název prakticky pro cokoliv), regule pro užívání názvu čokoláda jsou jasně dané, neměnné a platné pro každého výrobce. Z legislativního pohledu jednoduše nejde o čokoládu, ale o pochoutku či cukrovinku. To proto, že neobsahuje ani kakaové máslo, ani kakaovou sušinu. Hlavní součástí je cukr následovaný kokosovým olejem, ztuženým palmovým tukem, sušenou mléčnou syrovátkou, kakaovým práškem se sníženým obsahem tuku a lískovými ořechy.

Fyzikální a chemické požadavky na jakost čokolády

Výroba netrvá víc než hodinu

Aby se z těchto surovin stala kostička, po které v obchodě sáhneme, musí se nejdříve pevné suroviny jako cukr, kakao, sušené mléko a lískové oříšky zjemnit na velikost částeček do pětadvaceti mikrometrů, aby nám následně na jazyku nic nedrhlo. Potom se vše smíchá s kokosovým tukem, která dává ledovce ten správný ledový efekt, a míchá minimálně dvacet čtyři hodin, aby se směs řádně zjemnila a promísila. „Před koncem míchání se přidá ještě troška vanilky pro dotažení příjemné chuti a může se nalévat do forem. Každá kostička má pak 11,1 gramů, jsme přece jedničky na trhu,“ říká s úsměvem Pavel Pelech a dodává: „Poté se musí kostičky řádně vychladit, ale nesmí se zmrazit. To proto, aby tuk správně vykrystalizoval. Kostička musí také ztuhnout dost na to, aby se dala dobře zabalit do hliníkové fólie.“ Pak už se kostičky vydají na svou cestu do baličky, kde se dávkují do oblíbených kornoutů, dóziček nebo kbelíčků ve čtyřech velikostech – od třiceti pěti gramů až po sto šedesát. Celý proces od nalití první kostičky po zabalení kartonu nezabere víc než hodinu.

Čtěte také: Vyzkoušeli jsme: Jak odhalit falešné čokoládové vejce?

Podle dostupných informací byla ledovka vyrobena poprvé v Německu, ve dvacátých letech minulého století. Dnes se vyrábí prakticky jen v Německu a od roku 2004 i v kolínském Chocolandu. „Díky oblibě ledovky v České republice se zainvestovalo do výrobního zařízení, v roce 2009 byla navíc postavena nová výrobní linka, výroba Ledové tak probíhá na jedněch z nejmodernějších strojů na výrobu ledové čokolády,“ říká Pavel Pelech. Možná si vybavíte ledovou čokoládu i v balení malých kalíšků, takové balení ale v Chocolandu nevyrábí. „Ukazuje se, že v Česku je zákazník zvyklý na tradiční tvar i balení – vyžaduje nejen kostičky, ale i tradiční balení v kornoutech. A náš zákazník – náš pán,“ říká obchodní ředitel.

Tradiční balení zjevně nectíme jen v České republice. Ledové kostičky totiž velmi často míří i za hranice naší země. Překvapivě největší obrat přináší kolínskému podniku horké destinace, jako je např. Španělsko. Kasu plní i vývozy do Izraele a Palestiny, do Pobaltí, na Ukrajinu, Slovensko, do Maďarska a Kanady. „V současné době (březen, pozn. red.) nás však pálí politická situace na Ukrajině, kde je ohrožen export českých velikonočních cukrovinek. Dodáváme dvěma ukrajinským řetězcům a současná krize a pád ukrajinské měny o 30 % znamená zásadní omezení exportu na letošní Velikonoce. Dlouhodobě se situace asi stabilizuje, ale nyní cítíme nemožnost ustát současnou situaci na Ukrajině, dodávky jsou nepojistitelné, nikdo neví, jak se bude obchodovat za měsíc,“ neskrývá obavy obchodní ředitel.

Za chladivé pocity nemůže led

Situace za hranicemi se ale našich velikonočních pultů nedotkne. Ledovka se hojně objevuje na pultech českých obchodníků a mizí podobně rychle jako dutí zajíci. A proč ji vlastně tak moc kupujeme a chceme, když to vlastně není žádná čokoláda ani vzor toho nejlepšího, co nám příroda dává? „Je oblíbená pro svůj magický efekt, který připomíná kostku ledu rozplývající se pozvolna na jazyku. To je způsobeno vlastnostmi kokosového tuku, který se rozpouští již při teplotě 20–23 °C. To je cca o deset stupňů méně než klasická čokoláda,“ vysvětluje unikátní vlastnosti Ledové Pavel Pelech.

Ale pozor ledový efekt funguje, jen když se kostička nechá rozpustit v ústech. Pokud ji někdo rozkouše jako normální čokoládu, o ten správný pocit se připraví. A ještě jedna dobrá zpráva, ledovka neobsahuje led, takže v mrazáku ji uchovávat nemusíte. Dokonce ani lednice nutná není. Ale proti gustu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).