Dnes má svátek: Emil a mléko

Když se kouknete do kalendáře mezinárodních svátků a světových dnů, zjistíte, že téměř každý den můžeme něco slavit. Mezi ty kurióznější svátky patří například Den leváků nebo Světový den polibku. Na čtvrté květnové úterý (letos tedy 22. 5.) připadá Mezinárodní den mléka.  Kořeny tohoto svátku spadají do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mimo jiné diskutovali o významu mléka a o jeho nezastupitelné roli ve výživě. A…

Když se kouknete do kalendáře mezinárodních svátků a světových dnů, zjistíte, že téměř každý den můžeme něco slavit. Mezi ty kurióznější svátky patří například Den leváků nebo Světový den polibku. Na čtvrté květnové úterý (letos tedy 22. 5.) připadá Mezinárodní den mléka.   

Kořeny tohoto svátku spadají do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mimo jiné diskutovali o významu mléka a o jeho nezastupitelné roli ve výživě. A protože se letos píše rok 2012, tento den je připomínán již po pětapadesáté.

„Mléko je v naší stravě nenahraditelné, protože obsahuje vše potřebné pro zdravý život. Konkrétně se jedná o plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk, cenný mléčný cukr a řadu důležitých minerálů, především vápník a fosfor,“ říká Jiří Kopáček,  předseda Českomoravského svazu mlékárenského. „V mléce je rovněž celá řada dalších významných látek -vitamíny a stopové prvky. Tyto složky podporují správnou funkci metabolismu a jsou proto důležité pro ochranu zdraví člověka.“

Proti osteoporóze i nadváze

Vápník (a další prvky) obsažený v mléku a mléčných výrobcích slouží podle odborníků i jako prevence vzniku osteoporózy. „Mléko a mléčné výrobky nejenže snižují riziko vzniku osteoporózy, ale zároveň jsou doporučovány během redukčního režimu, během diety,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, odbornice projektu Bílé plus.

„Mléko, jogurty, sýry, zákysy způsobují to, že se cítíte dříve zasyceni. Vyšší příjem vápníku v dietě zároveň snižuje tvorbu tuků a podporuje jejich spalování,“ dodává dietoložka.

Spory o mléko

Mléko patří k nejrozšířenějším a současně nejpropagovanějším potravinám. Ne každý je ale přesvědčen o tom, že nám tento nápoj prospívá. Stoupenci ortodoxní výživy podporovaní současnou západní medicínou vedou v této otázce spory s vyznavači alternativní výživy a medicíny.

Oba tábory shromažďují své argumenty pro i proti.Více také:

Válka o mléko je spíš svatá než věcná

Mýty a pověry o mléce podle jeho zastánců

Chcete-li se dozvědět více o mléce a mléčných výrobcích nebo se inspirovat recepty, navštivte www.bileplus.cz.

Zdroj: Tiskové materiály