Hlavní navigace

Dětská hřiště mají značku kvality. Je jich zatím málo

23. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
ČOI nedávno zjistila, že 40 % hřišť není bezpečných. K dětským úrazům dochází nejčastěji, v celých 65 %, na veřejných hřištích. Ke snížení jejich počtu by měla přispět i nová značka.

Modřiny, boule a škrábance od nepaměti doprovázejí hru a sportování dětí a mládeže. Ať už pod dozorem mámy či táty, nebo bez dohledu dospělého. Je ale zbytečné, aby k utrženým šrámům přispívaly zjevné nedostatky hřišť a sportovišť.


Autor: Isifa.cz

Značka Hřiště–sportoviště–tělocvična–OVĚŘENÝ PROVOZ deklaruje bezpečnost provozu celého zařízení, ne pouze jeho jednotlivých herních či sportovních prvků

Zatímco se daří snižovat úrazy dětí v dopravě, zranění dětí doma a ve volném čase narůstají. Obvykle se děti poraní při pádu z prolézaček, skluzavek, houpaček a lanovek. U dětí do 4 let bývají nejzranitelnější hlava a obličej, děti ve věku 5 až 14 let pronásledují zlomeniny. „Úrazy obecně jsou největším zdravotnickým problémem dětského věku,“ uvádí MUDr. Veronika Benešová z Národního koordinačního centra prevence úrazů a bezpečnosti pro děti ve FN Motol.

Úrazy dětí

  • Úrazy hlavy 44,4 %
  • Úrazy horních končetin 25 %
  • Poranění břicha, bederní páteře a pánve 9,2 %
  • Úrazy dolních končetin 8,7 %
  • Ostatní 12,7%

I nová hřiště mají nebezpečné závady

Nebezpečí číhá na děti nejen na letitých hřištích, ale mnohdy i nových. „Počet nevyhovujících hřišť je obrovský,“ říká Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů, které spolu s Profesní komorou výrobců a kontrolorů hřišť, sportovišť a tělocvičen SOTKVO iniciovalo udělování značky Hřiště–sportoviště–tělocvična–OVĚŘENÝ PROVOZ.

„Technický stav starých hřišť je občas alarmující. Zeslabená oka na řetězech houpaček, nezajištěné fotbalové branky, ostré hrany, viklající se šrouby, zrezivělé konstrukce, prostě celková opotřebovanost. Ale i u těch novějších se objevují tu větší, tu menší závady. Vznikají při montáži jednotlivých herních prvků, kdy jsou například špatně umístěné příčky na žebřících, je jich málo, nevyhovující jsou rozteče, kříží se jednotlivé dopadové plochy pod herními prvky s volným prostorem. Také dopadová plocha z písku není nejlepší. Písek se roznese, udupe a povrch je tvrdý. Pryže, i když jsou dražší, vydrží v původním stavu mnoho let.“

Jeden z důvodů nedostatků? Hřiště často realizují stavební či jiné firmy, které se na taková zařízení nespecializují.

Provozovatelé hřišť se navíc někdy domnívají, že když jednotlivé herní prvky splňují předepsané technické normy, hřiště je automaticky bezpečné. Tak tomu ale není, i když specifický právní předpis týkající se bezpečného provozu hřišť u nás neexistuje. „V tom je právě problém, neboť legislativa podchycuje kontrolu výrobků, ale ne službu, tedy provoz hřiště,“ doplňuje předsedkyně komory SOTKVO Zdeňka Houžvičková. „Ačkoliv nemáme zákon, který by vymezoval bezpečnost celého provozu hřišť, jejich provozovatelé nesou za bezpečnost hřišť plnou zodpovědnost,“ dodává.

Galerie: 100 nebezpečných výrobků loňského roku

Ověřený provoz chrání zdraví dětí

Ověřený provoz je nejmladší značkou ve společnosti národního programu Česká kvalita. Sdružení českých spotřebitelů udělilo zatím celkem patnáct certifikátů. Samozřejmě je to málo vzhledem k množství hřišť a sportovišť v republice, ale značka teprve před rokem opustila startovní blok. Další provozovatelé jsou na půli cesty, o možnost zaštítit se značkou už požádali. Aby ji získali, musejí nechat prověřit zařízení nezávislým odborníkem, případné závady odstranit, pokud jsou některé prvky neopravitelné, tak je vyměnit, a samozřejmě umožnit pravidelné roční audity.

Ne každému se to podaří. Navíc ocenění každého provozovatele něco pochopitelně stojí. Ale vyplatí se. Ostatně za bezpečnost hřiště nese odpovědnost a může být při zranění dítěte i trestně stíhán. A rodiče vědí, že jejich dítě si hraje na bezpečném místě – i bez kopřiv.

Značka Ověřený provoz deklaruje bezpečnost provozu celého zařízení – hřiště, ne pouze jeho jednotlivých herních či sportovních prvků. 

Můžete i vy

Doporučovat rodičům, aby svoje děti pouštěli pouze na hřiště a do tělocvičen, které nesou značku Ověřený provoz, by bylo v tuto chvíli vzhledem k malému počtu ověřených míst směšné. Ale můžete požadovat u provozovatele, aby pro ta hřiště a sportoviště, kam vaše nezletilé děti chodí, o certifikát zažádali. Ať už u Sdružení českých spotřebitelů či profesní komoře SOTKVO.

Hřiště se značkou kvality

  • Dětské hřiště v MŠ Nučice
  • Multifunkční sportoviště v lesoparku J. Potůčka v Pardubicích
  • Dětské hřiště v areálu Škodaland v Plzni
  • Dětské hřiště pod Karlovým mostem v Praze 1
  • Dětské hřiště v MŠ Sdružení v Praze 4
  • Dětská hřiště v MŠ Hroncova 1882 a 1883 v Praze 4
  • Dětské hřiště Pískovcová v Praze 9
  • Dětské hřiště v MŠ U Vysočanského pivovaru v Praze 9
  • Science Fiction Town, areál volného času Gutovka v Praze 10
  • Dětské hřiště Dědinova-Petýrkova v Praze 11
  • Disk Golfové hřiště v parku Chodovské tvrze v Praze 11
  • Dětské hřiště Běluňská-Jívanská v Praze 20
  • Dětské hřiště v obci Skrchov
  • Rákosníčkovo hřiště v Sokolově

Čtěte dále: V čem si hrají děti na pískovišti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).