Hlavní navigace

Očkování je nutné, říká homeopatka

26. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rodiče stále více vyhledávají pediatry-homeopaty. Proč tomu tak je? S lékařkou Věrou Budkovou nejen o homeopatii, ale také o potřebě očkování, antibiotické léčbě a kortikoidech.

V ordinaci pediatričky-homeopatky Věry Budkové je živo. Vchází maminka se šestiměsíčním miminkem. Nevadí jí přítomnost redaktorky, je ustaraná a nevyspalá. Hlavním problémem je bolestivé kojení. „Maminko, ty jsi plakala?“ Nepatrné přikývnutí. „Pojď sem,“ odpoví něžně lékařka a přivine si zoufalou maminku k sobě a začne ji povzbuzovat: „Jsi šikovná, jde ti to moc dobře.“

„Najednou byl k ruce pouze Nurofen, Paralen, kortikoidy, antibiotika a další základní léky, které děti zpočátku onemocnění nepotřebovaly a nepomáhalo jim to,“ popisuje lékařka-homeopatka Věra Budková

Zejména empatický přístup lékaře je tím, čeho se nám v ordinacích běžně nedostává. Věra Budková je přátelská a rodiče často oslovuje „maminko, ty… a tatínku, ty…“, když jim vysvětluje postup při kojení či léčbě. Je to tak bližší, osobní. Svůj čas věnuje hlavně pacientům. Rovněž z domova, mimo ordinační hodiny, odpovídá na e-maily a esemesky. „Je důležité být s pacientem v kontaktu a zvlášť u homeopatie je velmi podstatné, aby byla léčba zahájena včas.“

Česká lékařská komora uznává homeopatii jako léčebnou metodu od roku 1993. Vy se jí zabýváte od roku 1994. Proč jste se rozhodla začít s homeopatií?

Po promoci jsem začala pracovat s nedonošenými dětmi, kojenci a na dětském lůžkovém oddělení v nemocnici v Písku. Tam jsme léčili skutečně přísnou standardní alopatickou medicínou. To znamená, že jsme používali analgetika, antibiotika, kortikoidy atd. Pozorovala jsem, jak se pacienti zlepšili pouze přechodně a pak se onemocnění často vracela. Šlo například o angíny, ekzémy, infekce respiračního nebo uropoetického traktu a podobně.

Poté jsem se přestěhovala do Prahy a začala privátní praxi – rozdíl byl v tom, že v ordinacích pacienta vidíme krátce a tak během chvilky musíme zvolit diagnózu a rozhodnout se pro vhodnou léčbu. Předpokládat, co bude následovat. Najednou byl k ruce pouze Nurofen, Paralen, kortikoidy, antibiotika a další základní léky, které děti zpočátku onemocnění nepotřebovaly a nepomáhalo jim to. Chtěla jsem specificky léčit virózy, rýmy, angíny, bronchitidy i ekzém, a proto mi neskutečně pomohla právě homeopatie, která nabízí hned několik léků, z nichž si mohu vybrat. Čím přesněji určíme homeopatický lék, tím zdárnější a rychlejší je uzdravení. Obvykle do dvou, tří dnů. Při prvních pozitivních výsledcích již víte, co a jak chcete praktikovat, a co je prospěšné.

Změnil se za ta léta přístup k této metodě?

Přístup k homeopatii se změnil, stejně tak jako se změnil přístup k životu. Více si uvědomujeme zodpovědnost za své zdraví. Když jsem koncem devadesátých let otevírala svoji první homeopatickou ordinaci, patřila jsem u nás k průkopníkům a rozhodně jsem pociťovala více pochybností ze strany pacientů i okolí. Tím, jak přibývá dobrých zkušeností, tak přibývá i zastánců homeopatie.

V dnešní době, řekla bych, už homeopatie získává určitou prestiž. Nicméně hodně záleží od kraje ke kraji. V Praze je osvěta a informovanost obecně lepší než v malých městech, nebo dokonce na vesnicích. Za celou dobu mojí éry se mě však pouze dva lidi, s trochou ironie, zeptali, zda té homeopatii skutečně věřím.

TIP: Homeopatie léčí, i když v ni nevěříte, říká lékařka-homeopatka Renáta Sikytová

Možná se mi to zdá, ale mám pocit, že roste zájem o pediatry-homeopaty. Proč si myslíte, že tomu tak je?

Nezdá se vám to. Naše ordinace skutečně praskají ve švech. Jen v letošním roce pozorujeme nárůst v homeopatické praxi o čtrnáct procent. Homeopatie obecně nabírá na oblibě. Dostává se do povědomí nejen laické veřejnosti, ale zvyšuje se i počet lékařů, kteří se o ni zajímají. V České republice jsou v současné době tři tisíce osm set vyškolených lékařů. Pokud lékař začne používat homeopatii a ona mu zafunguje, tak pak už nemůže jinak.   

Rodiče, kteří vyhledávají pediatry-homeopaty, současně zmiňují, že jim jde také o to, aby byl pediatr tolerantní. To znamená, aby třeba počkal s povinným očkováním, případně jim dokonce nebránil v tom, aby neočkovali vůbec. Jaký je pohled homeopatie na vakcinaci?

V první řadě je třeba říci, že očkování je nutné. Díky proočkovanosti populace zde nemáme některé velmi nebezpečné nemoci. Pokud přestaneme děti očkovat, začneme stonat. Co ovšem můžeme ovlivnit, je čas, kdy začneme očkovat, a očkovací látku. Stejně tak lze upravit intervaly mezi jednotlivými dávkami, a co je podstatné, díky homeopatii můžeme detoxikovat očkovací látku a snižujeme riziko jejích nežádoucích účinků, jako jsou například teploty a průjmy.

Ve své ordinaci přistupuji ke každému dítěti individuálně a to platí i při očkování. Běžně s ním začínám nejdříve v šesti nebo deseti měsících. Stejně tak se snažím o co největší intervaly mezi jednotlivými dávkami. Pro lékaře i pro sestřičku je to z administrativního pohledu náročné, ale snažím se vždy s rodiči domluvit a zatím s tím nikdy nebyly problémy.

TIP: Odborník na vakcinaci: Když si lékař není očkováním jistý, je lepší ho odložit

Proč si myslíte, že mnoho lidí homeopatii zpochybňuje? 

Homeopatie rozhodně není placebo efekt, jak se nám mnozí snaží podsouvat. Není to naše přání ani divadlo. Je v rukách vědců, aby vyvrátili, že homeopatie nefunguje. Jako lékařka s mnohaletou praxí mohu tvrdit opak.

Podle mě to pramení z hluboké neznalosti a upřímně si musíme sáhnout i do vlastních řad. Ne všichni, kteří homeopatii provozují, ovládají dobře materii medici. Sama mám téměř dvacetiletou praxi, ale neustále se dovzdělávám. Homeopatie je velmi náročná medicína na znalosti lékopisu, ale i vnímání diagnózy a celkového stavu pacienta.

Mohla byste uvést nějaké konkrétní případy, kdy homeopatie pomohla?

Kolegyně, lékařka ORL z Plzně, léčila děti v dětských domovech, kde bylo velmi časté onemocnění středouší. Začala jim preventivně podávat homeopatické léky a bylo po problémech. Homeopatickými léky běžně léčím chřipky, čímž prodlužuji i dobu mezi jednotlivými onemocněními. Homeopatie nemoc urychlí a nezatlačí dovnitř.

Skvělé zkušenosti mám u dětí v prvním roce školky, kdy je dětský organismus hodně vystaven novým infekcím, a také mám dobré zkušenosti v případě miminek – tedy žloutenky, teploty, kojení, koliky…

V praxi nabízím obě možnosti léčby. Stává se, že i homeopatií „nepolíbené“ maminky po pozitivních zkušenostech začnou homeopatii více žádat. 

Někdy je ale potřeba sáhnout po antibiotikách…

Pokud podáte homeopatický lék včas, nemoc se pravděpodobně nerozvine. Například když vás začne bolet v krku a hned užijete vhodný lék, pravděpodobně na angínu nedojde, a tudíž antibiotika nebudou zapotřebí. Pochopitelně, že když je to nutné, tak je podám. Stejně tak jako na rozběhnutý ekzém podám kortikoidy s vědomím, že ekzém se nedá léčit mastmi, ale musíme léčit tlusté střevo a strava je nejdůležitější – a to preventivně již od kojeneckého věku. Pokud podám antibiotika, současně doporučím i homeopatický lék na detoxikaci, stejně jako při očkování.

Vztah homeopatie a lékařské profese se v různých zemích liší. Např. v Itálii se mohou věnovat homeopatii pouze lékaři, naopak ve Švédsku je homeopatie lékařům zapovězena. Ve Švýcarsku se homeopatická léčba stala dokonce předmětem úhrad zdravotních pojišťoven. Jak si stojí homeopatie u nás?

U nás homeopatii studují zejména lékaři, protože diagnóza je základní, ale i farmaceuti, kteří homeopatické léky prodávají. Podle současné legislativy o sobě může téměř každý prohlásit, že je homeopat.

Kvalita homeopatů, se kterými se můžeme setkat, tedy značně kolísá. Podle čeho poznám, že je „můj“ lékař skutečně kvalifikovaný?

Správný homeopat se musí hlavně ptát. Musí ho zajímat, jaký jste, vaše touhy a úzkosti. Homeopat musí mít velkou emoční inteligenci. 

Kde mohou rodiče najít svého pediatra-homeopata? Je někde nějaký seznam praktikujících lékařů?

Mohou se podívat například na stránky Světhomeopatie.cz

MUDr. Věra Budková

Soukromá praktická lékařka se specializací pediatrie (www.vbudkova.cz). Vedle standardní medicíny se věnuje rovněž homeopatii. V praxi využívá moderní techniky západní medicíny k měření hodnot na tradičních i nově objevených akupunkturních drahách – elektroakupunkturu dle Dr. Volla (EAV). 

Je členkou Homeopatické lékařské asociace (HLA), přednáší na seminářích a kongresech CEDH (Celoživotní lékařské vzdělávání v klinické homeopatii) a rovněž společnosti Healthcommunication s.r.o.  

V poradně Svět homeopatie odpovídá pravidelně na dotazy pacientů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).