Hlavní navigace

Deset miliónů pro farmářské trhy

4. 8. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Když se ministr Chalupa na jaře účastnil oslavy prvních narozenin farmářských trhů na Kulaťáku, slíbil podporu vzniku dalších trhů. Finance opravdu poskytl. Teď jen, jak se využijí…

Současný ministr životního prostředí stál jako tehdejší starosta Prahy 6 u zrodu tamních, dnes velmi populárních, trhů (více Farmářské trhy na Kulaťáku). „Nikdo z nás, kteří první trhy připravovali, nečekal takový úspěch,“ řekl Tomáš Chalupa. „Nápad se osvědčil a já chci ve své stávající funkci podpořit vznik dalších trhů, i mimo hlavní město,“ dodal.


Autor: SXC

I bez státní, respektive EU podpory, na vlastní triko, případně ve spolupráci s obcemi ap., vznikla (a zanikla) během uplynulého roku řada farmářských trhů, někdy úspěšných a kvalitních, jindy horších a postupně hynoucích pro nedostatek zboží a následně zákazníků.

Nicméně trend farmářských trhů je jednoznačně populární, i když není snadné se prosadit a hlavně udržet. Jak řekl serveru Vitalia.cz v rozhovoru Jiří Sedláček, provozovatel Farmářského tržiště Praha (více Farmářská tržiště): „Farmářské trhy se staly magnetem pro různé události, včetně voleb a všeho možného, a mnoho takových pseudopořadatelů, rychle vzniknuvších pořadatelů, si myslí, že když trhy někde založí, že to automaticky zafunguje. Ale ono to tak není… Lidi musí pochopit, že to s nimi myslíte vážně trvale, dlouhodobě, to je hodně důležité.“

O trhy je zájem

Podle červnového průzkumu společnosti Aspectio nakupuje pravidelně nebo alespoň příležitostně na farmářských trzích 30 % respondentů. Další lidé by na nich nakupovali, pokud by pro ně trhy byly dostupnější nebo ve vhodnějším termínu. Zákazníci oceňují zejména možnost nákupu čerstvých a chutných potravin, návrat k tradiční formě nakupování, a také vnímají návštěvu trhu jako společenskou událost.

Vzhledem k zájmu veřejnosti o nákup čerstvých produktů přímo od výrobců vyhlásilo tedy Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v březnu možnost čerpání grantů z Revolvingového fondu na podporu pořádání farmářských trhů.


Autor: Isifa.cz

„Je třeba zdůraznit, že stimulační akce Ministerstva životního prostředí v žádném případě nejde proti principům volného trhu, ba naopak – nedotujeme samotné farmářské zboží, jeho cenu určuje volná soutěž,“ uvádí ministr Chalupa v článku pro Parlamentní listy (http://www.par­lamentnilisty­.cz/parlament/po­litici-volicum/203390­.aspx). „Dotace je navíc výslovně určena pro start pořádání trhů – za maximální částku 150 tisíc korun investují pořadatelé do základních věcí, které pro pořádání trhů potřebují.“

Žadatelem o dotaci nemůže být samotný prodejce, ale obce a nestátní neziskové organizace, které farmářské trhy zřizují.

10 miliónů pro farmářské trhy. Nebo o něco víc

Koncem dubna, tedy během zhruba pěti týdnů od vyhlášení, již MŽP schválilo dotaci na farmářské trhy pro prvních 23 žadatelů, například z Karlových Varů, Třeboně, Havlíčkova Brodu nebo Prahy 12. Mezi žadatele v prvním kole ministerstvo rozdělilo více než 3 miliony korun. Následovala další dvě kola, poté byla výzva ukončena. Na projekt bylo původně vyčleněno 5 miliónů korun, pro velký zájem ji MŽP navýšilo na dvojnásobek – 10 miliónů korun.

„Alokovaná finanční částka ve výši 10 milionů korun je v současné době vyčerpána, ačkoli letní sezóna je v plném proudu. Znamená to snad, že ministerský projekt nějakým způsobem selhal, nebo nebyl založen na řádném odhadu? Nikoli! Znamená to spíše, že se ministerský počin setkal s mimořádným zájmem,“ hodnotí aktuální situaci ministr Chalupa.

Výsledná suma bude zřejmě ještě vyšší, v řízení je ještě několik doporučených projektů, výsledná částka by pak přesáhla 12 milionů korun.

Z celkového množství 110 žadatelů:

  • 72 již uspělo a získalo finanční podporu
  • 19 projektů je v řízení
  • zbývající žádosti nebyly k podpoře doporučeny

Přehled doporučených projektů v jednotlivých kolech najdete zde:

  1. cyklus: 23 projektů – celkem 3 199 491 Kč
  2. cyklus: 36 projektů – celkem 4 974 390 Kč
  3. cyklus: 32 projektů – celkem 4 091 839 Kč

„Celý projekt je rozvržen na dobu šesti měsíců a Ministerstvo životního prostředí po jejich uplynutí zkontroluje, jestli byly dodrženy podmínky stanovené v grantové smlouvě,“ uvádí ministr v Parlamentních listech. Pokud kontrola zjistí, že podmínky splněny nebyly, bude muset pořadatel vrátit dotaci až do její plné výše.

„Je v našem zájmu podpořit rozvoj malých českých výrobců a ze značky „Farmářské trhy“ vytvořit záruku kvality,“ říká Tomáš Chalupa.

Farmářské trhy jsou hitem, o jejich pořádání se pokouší ledaskdo; a jak ukazují čísla ministerstva, příležitosti grantu z fondu EU využila řada subjektů. Ne všem se ale daří, z nejrůznějších důvodů; organizátoři často bojují s nedostatkem farmářů a jejich produktů, stánky postupně v tichosti ubývají a namísto zeleniny a ovoce a dalšího čerstvého sortimentu na některých trzích najdete osamělé pultíky a spíše zboží s delší dobou spotřeby – pálenky, sušené ovoce či lahvičky medu. Ale i podobné „trhy“ pokračují – jde tu přece i o dotace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).