Hlavní navigace

Dát si „turka“? Jedině z džezvy

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Českého „turka“ jsme pili všichni a kdo říká, že ne, dělá to dodnes. Dvě lžičky hořké kávy ve skleněném hrnku s ouškem. Tento způsob přípravy kávy přitom patří mezi ty nejhorší a do pravé turecké kávy má daleko. První kavárna, která byla v Istanbulu otevřená v 15. století, nabízela kávu v džezvě.

Česká zalévaná káva má hned tři černé body:

Většinou se k ní používají nekvalitní kávové směsi, které jsou předem namleté a rychle tak ztrácejí aroma. Káva, která se běžně nabízí v supermarketu, je navíc velmi stará.

„Turek“ se zalévá horkou vodou. I kdyby byla káva sebekvalitnější (což se ale zpravidla neděje), sto stupňů ji jednoduše spálí a připraví o nejcennější odstíny v chuti i vůni.

Třetím problémem české zalévanky je sedlina, která zůstává v hrnečku, než nápoj vypijete. Pokud to nezvládnete zhruba do čtyř minut, uvolní se z kávy silice a další látky, které zbytečně zatěžují žaludek. Nápoj navíc obsahuje zbytečně moc kofeinu. Pojďme to zkusit jinak.

Káva v džezvě: Co budeme potřebovat

Příprava kávy v džezvě vůbec není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát, a zvládnete ji bez problémů doma. Budete tedy, logicky, potřebovat džezvu. Kromě specializovaných prodejen i v internetových obchodech, např. Kefija.cz nebo na stránkách pražírny Mamacoffee. Tady můžete vybrat i kávu. Za novou džezvu zaplatíte od 350 korun výš, dá se na ni ale narazit i v bazaru nebo na bleším trhu.

V Turecku se káva v džezvě připravuje na horkém písku. Nám bude stačit i plynový či elektrický sporák. Některé firmy (např. Tescoma) prodávají i džezvy na indukční desku, pokud chcete tradiční mosaznou džezvu, pořiďte si redukci.

Na jeden šálek potřebujete osm gramů kávy namleté na ten nejjemnější prášek. S výběrem vám rádi poradí v kavárnách nebo pražírnách. „Na džezvu bych nedoporučoval kávu, která je v chuti hodně ovocná. Rozumí si s těmi, které jsou spíše zemitější, to ale neznamená nekvalitní přepražená zrna,“ vysvětluje kavárník Jaromír Krátký.

Jak na to? Na stažení z ohně máme jen pár vteřin

  • Jednu porci (8 g) kávy zalijeme 90 ml studené vody (nebo naplníme džezvu do dvou třetin) a dáme na sporák.
  • Na povrchu se při zahřívání vytvoří kávová krusta.
  • Jakmile začne káva pěnit, stáhneme ji z ohně, ale pozor, máme na to jen několik vteřin.
  • Jemně sklepneme pěnu a vše opakujeme ještě dvakrát.
  • Opatrně naléváme do šálků tak, aby sedlina zůstala na dně džezvy.

Čím ochutit „džezvu“

Pokud si kávu připravovanou v džezvě osladíte, nikdo vás nebude považovat za barbara, naopak. Cukr do džezvy patří, stejně jako koření, a přidává se ke kávě ještě před zahříváním.

V Turecku se pije káva ochucená kardamomem, v Egyptě mátou. „Já mám rád kombinaci cukr a chilli. Káva rozpumpuje srdce, chilli roztáhne cévy a cukr dodá energii. Je to vlastně několikanásobně silnější náhrada energy drinku,“ říká Jaromír Krátký.

Neoslazená ani jinak neochucená káva se prý podává pouze při smutečních hostinách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).