Hlavní navigace

Cvičení a bez pohybu? Výsledky jsou nečekané

Sdílet

 Autor: http://www.photl.com/
Posilovat svaly můžete i pouhým myšlením na cvičení. Že je to hloupost? Není, mozek se dá ošálit a „neviditelné cvičení“ vás zbaví bolesti zad i zpevní postavu. Jak se cvičí Infinity?

Někdo má duši sportovce a bez hodinky denně v endorfinovém zápřahu si život nedokáže představit. Pak jsou ale tací, které ke sportu dovleče maximálně olympiáda v televizi, v horším případě zdravotní obtíže. Kostra bez řádné podpory hlubokých svalů nemá valnou šanci udržet veškerou váhu rosolovitého těla. Není pak divu, že se hrbíme, křivě stojíme a bezděčně tak umetáme cestičku bolestem krční páteře, zad i beder.

Přečtěte si také: Protáhněte se, aby vás „kancelářské“ tělo nebolelo


Autor: Infinity-method.com

Bolest zad lze odstranit snadno, aniž by to někdo poznal

Potřebujete trochu zpevnit tělo, narovnat páteř, ale lenost a nedostatek času u vás stále vítězí? I když se posilovna nikdy nestane vaším druhým domovem a hi-tech trička, odvádějící litry potu, taky nikdy do šatníku nezařadíte, cvičte. Bez zadýchání, krátce, potají, ale zároveň na veřejnosti. Nikam nemusíte chodit a začít můžete teď hned. I když sedíte v open space s třiceti dalšími spolupracovníky. Bez obav, nikdo to nepozná.

Cvičte v hlavě

V první chvíli to zní jako nesmysl, ale když se začtete do slov primářky Michaely TomanovéRehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, uvěříte neuvěřitelnému. Tato lékařka se už celých třináct let zabývá vývojem vlastní speciální rehabilitační a fyzioterapeutické metody Infinity, kterou vypracovala na složitých základech systému biomechaniky, neurofyziologie a anatomie. „I když jsou základy složité, snažila jsem se o to, aby byla metoda Infinity jednoduchá a snadno uchopitelná pro všechny,“ říká Michaela Tomanová. Ať už se potýkáte s bolestí svalů, kloubů či zad, anebo potřebujete pozvolna rozhýbat tělo po úraze či operaci, možná jste právě našli „zázračný lék“.

Jak začít cvičit?

Metoda Infinity se cvičí pomocí téměř neznatelných pohybů v problematických částech těla. Hlavní je správné dýchání. Představte si hrudník jako balón, který nafukujeme a vyfukujeme, nezvedejte ramena, držte je uvolněná,” radí primářka. V první fázi je třeba se co nejvíce narovnat, stabilizovat a vycentrovat tělo, současně ale musí probíhat uvolnění, protažení a posílení celého pohybové ustrojí. V začátcích je vhodné sledovat vlastní profil celého těla v zrcadle. Dejte si pozor na prolomení v oblasti beder, špulení břicha a kulatá ramena. S cvičením se začíná v oblasti boků a pánve. Srovnejte tělo do osy a začněte, byť jen v představě, opisovat boky ležatou osmičku. Zleva doprava, zepředu dozadu. Pak můžete obdobně pokračovat v oblasti hrudníku i ramen.

Ležatá osmička coby symbol nekonečna je i symbolem pro metodu Infinity, tedy česky nekonečno, a také základem většiny cviků. Jedná se mimo jiné o opisování tvaru ležaté osmičky pomocí našeho těla, a to v různých jejích rovinách.

Čtěte k tématu: Základem nové rehabilitační metody je správné dýchání

Metodu Infinity lze provádět ve třech variantách pohybu:

  • Makro pohyb – běžný pohyb, jak ho známe
  • Mikro pohyb – pohyb téměř v milimetrech, je to spíš o uvědomování těla (určeno především pro pacienty, kteří se nemohou příliš pohybovat)
  • Pohyb v představě – pacient si cvik představuje

Infinity-method.com

Cvičit lze kdekoliv

Makro pohyb trénujte třeba v kuchyni při přípravě večeře a mikro pohyb klidně vleže v posteli, když vás záda berou tak, že nemůžete vstát. „Velký úspěch máme s pacienty s tzv. kořenovými syndromy. To jsou výhřezy plotének, které tlačí na nerv a objevují se jako bolest nebo brnění. Právě díky mikropohybu můžeme zapojit hluboké svaly kolem páteře a nastavit její postavení, aby se obratle srovnaly a výhřez se dostal do jiného, ne tak bolestivého postavení,“ naznačuje primářka cíl vlastní terapie.

I vlastní mozek můžeme přechytračit

„Je vědecky dokázané, že mozek nerozezná skutečnost od představy, a proto je přínosem právě i cvičení v představě, tedy aktivita, kdy na jednotlivé cviky pouze myslíme,“ představuje možnost, jak ošálit mozek a zapojit svaly i bez hnutí, Michaela Tomanová. Budete-li si kupříkladu jako bývalý volejbalista představovat smeče, ten program známého pohybu se v mozku bude dál cvičit a obnovovat. „Pokud se mozek aktivuje představou, dochází i k napínání svalů. I pouhé cvičení v představě totiž aktivizuje spojení mezi centrální nervovou soustavou, tedy mozkem a svaly. Ty jsou pak aktivně zapojovány i přesto, že tělo na pohled nevykonává žádný pohyb. Ale akce tam prokázána je,“ říká lékařka a odkazuje nás na průzkum z Ameriky, který v 70. letech pobíhal na třech skupinách sportovců. Jedni trénovali běžně, druzí trénovali jen v představě a třetí skupina netrénovala vůbec. Rozdíl mezi první a druhou skupinou byl asi jedno procento, zato rozdíl mezi necvičícími a cvičícími byl výrazný.

Kolem páteře nemáme svaly

Infinity je také preventivní program pro lidi mající sedavý způsob života. Nejen ženy pak potěší, že zpevňuje pozadí, břicho a posiluje pánevní dno, čímž dokáže vylepšit i sex. 

Přečtěte si také: Nový trend: muže nezajímá sex

Když vidíte páteř v knize biologie pro základní školy, jsou všude kolem obratlů vidět svaly. Nicméně v pitevním atlasu najdete kolem páteře přesnější výraz: vazivovo-svalové struktury. Ty se dají ovlivnit přes svaly a současně tím, že se rozvibrují, rozpruží a uvolní. Pokud je neuvolníme, tělo je ztuhlé a nefunguje tak, jak bychom si představovali. Tady se rodí bolest. Variant, jak cvičit a podpořit konkrétní svaly, je celá řada, vyučují je proškolení lékaři a specialisté: Absolventi základního kurzu INFINITY method

Rehabilitační metoda Infinity a její pravidelné cvičení

  • má pozitivní vliv na celkové zdraví
  • zlepší pohyblivost, pružnost, stabilitu
  • ovlivní bolesti pohybového ústrojí
  • prokrví celý organismus
  • uvolní do těla endorfiny, navodí příjemný pocit
  • pomáhá s odstraněním stresu i posílením imunity 
  • zpevňuje postavu
  • zlepšuje sexuální život, prožívání sexu

Mozek je jednoznačně jeden z nejúžasnějších a zároveň nejméně probádaných lidských orgánů. Jeho možnosti jsou značné a my bychom se měli snažit ho využívat co možná nejvíc. Třeba zrovna metoda Infinity přinese vašim zádům víc než dočasná pomoc – obstřiky a tradiční rehabilitace. Za geniální lze u této metody považovat její bezbřehé variace, jejichž základy můžete do nekonečna obměňovat a rozvíjet. Stačí si pohlídat tělo v ose a soustředit se na osmičky, kolečka, sluníčka… Poctiví cvičenci třeba i hůlky odhodí a na bále kozáčka předvedou.

Dále čtěte: Desatero: Jak jíst pro maximální účinek cvičení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).