Hlavní navigace

ČSSD spustila anketu o očkování, teď čelí nařčení z manipulace

22. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Zdroj Facebook
Falšuje ČSSD výsledky ankety o očkování? Nebo si někdo pohrál s výsledky bez jejího vědomí? Sociální sítě žijí dohady, jak probíhá anketa sociálních demokratů věnovaná povinnému očkování.

Česká strana sociálně demokratická uveřejnila na svých webových stránkách anketu na téma povinné očkování. Na otázku: Souhlasíte s povinným očkováním? lze odpovědět jednoduše – ano, ne.

Anketa vzbudila zájem na sociálních sítích, jak mezi lidmi, kteří současný model povinného očkování u nás kritizují, tak mezi jeho zastánci.

Dnes dopoledne vyvolaly rozruch průběžné výsledky ankety. Podle celé řady hlasujících se výsledky, do té doby výrazně ve prospěch odpovědi: „Ne, nesouhlasím s povinným očkováním,“ (93:7 %) během krátké doby zcela otočily.


Autor: Zdroj Facebook

Poukazují také na nesoulad publikovaných údajů. Pokud informace: Přečteno má znamenat počet hlasujících, ztratily se kamsi záhadně tisíce hlasů pro odpověď „Ne“.

ČSSD: Výsledky nemanipulujeme

Mnozí za náhlým obratem vidí nátlak na sociální demokraty s požadavkem „upravit“ hlasování, například ze strany propagátorů očkování. Obrátili jsme se proto přímo ke zdroji: „Ze strany ČSSD nikdy nedochází k manipulaci s výsledky anket, což jsme schopni samozřejmě doložit technickou dokumentací. U poslední zveřejněné ankety, v níž jsme chtěli zjistit názor návštěvníků webu ČSSD na problematiku očkování, jsme dnes zaznamenali zvýšený počet návštěv z několika IP adres. V současné době naši analytici tyto přístupy vyhodnocují, z konkrétních a úplných informací potom vyvodíme naše další kroky a závěry,“ uvedl pro server Vitalia.cz tiskový mluvčí ČSSD Mikuláš Klang.

Slabiny hlasování na internetu jsou známé a potvrzuje je i David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz: „Internetové ankety mají velká omezení, a pokud si nedáte opravdu velkou práci s jejich zabezpečením, dají se jejich výsledky velmi snadno ovlivnit. Stačí například k hlasování přesvědčit dostatečně velké množství lidí (například je k tomu vyzvat na Facebooku) a výsledek se snadno může otočit na kýženou stranu. Ovlivnit se dají i podvržením hlasů – není problém napsat si jednoduchý script, který ‚nakliká‘ velký počet hlasů, a záleží jen na pořadatelích ankety, jak velkou práci si dají s ochranou proti takovému robotickému hlasování. Anketa na webu ČSSD sice evidentně nějaké mechanismy bránící opakovanému hlasování obsahuje – jsou ale zřejmě založeny na identifikaci prohlížeče – takže pokud jich máte v počítači více, můžete už teď hlasovat několikrát. Není jasné, zda má anketa nějakou sofistikovanější ochranu, ale pro trochu počítačově zdatnějšího jedince není problém podvrhovat třeba i IP adresy. Obecně se dá každopádně říct, že výsledky jednoduchých online anket se nedají brát příliš vážně.“

Trošku jim s tím zahýbeme

Je tedy pravděpodobné, že nejde o manipulace farmalobby apod., které někteří za podivným průběhem hlasování vidí, ale prostě o špatně zabezpečenou anketu. Ostatně na facebookové stránce Ezokraviny, která se staví na obranu očkování, se něco podobného naznačuje:

„Pojďme jim s tím trošku zahýbat. Zvednul jsem to na 13 %,“ píše uživatel.

„Až s touhle anketou skončím, budou výsledky trochu jinačí,“ odpovídá druhý.


Autor: Zdroj Facebook

Ozývají se také názory, které kritizují anketu ČSSD jako takovou. Očkování a rozhodování o něm by mělo patřit do rukou odborníků, nikoli hrát roli v předvolební kampani a populistické anketě.

I tak celá legrace kolem ankety ukazuje na nesmiřitelný boj, který u nás v otázce povinného očkování panuje.

Mimochodem, během hodiny se celá situace opět otočila a vede Ne. Je asi jen otázka času, kdy k počítačům zasednou zastánci varianty Ano (nezaměňovat s politickou stranou) – anebo kdy ČSSD celou anketu stáhne.


Autor: ČSSD

Stav hlasování v době publikování článku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).