Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme: Jak odhalit falešné čokoládové vejce?

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt
Nakoupili jsme hromadu velikonočních vajíček a figurek. Na první pohled vypadají všechny stejně; ale rozhodně stejně nechutnají. Kolik jich bylo opravdu z čokolády? Asi se budete divit.

Za stovku můžete mít velikonočních dobrot celou mísu. Jenže počítejte s tím, že s čokoládou nemá takové „čokoládové“ vejce nic společného. Jen to, že se mu moc chce podobat.

Už týdny před Velikonocemi jsou čokoládových vajíček a zajíčků plné krámy. Všechny jsou hezky barevné, tváří se stejně, etikety s údaji jsou často těžko čitelné, a tak se zákazníci většinou orientují jen podle ceny. Je to spolehlivé vodítko? Znamená levnější – horší, a hlavně dražší – lepší?

Zkusila jsem udělat test. Nejlevnější vajíčka, která se mi podařilo sehnat, stála 3,50 za kus a jsou celkem hezká, dvacetigramová. Výrobce jsem na obalu nenašla, země původu Maďarsko.

Naopak nejdražší, po čtyřech kusech v balení, jsou od Milky za 139 korun. Je jasné, jaké kraslice většina lidí pro koledníky asi zvolí.

Kolik výrobků bylo opravdu z čokolády?


Autor: Ondřej Hošt

Ušetřit je fajn, ale měli byste vědět, co kupujete.

Protože z celkem 24 nakoupených vajíček a velikonočních figurek byly jen dvě z opravdové čokolády. A to ty od Milky a zajíček z Orionu. Zajíček z Nestlé má sice na obale napsáno, že je z bílé čokolády, a jde o renomovaného výrobce, jenže tu neuvádí, kolik procent kakaového másla figurka obsahuje. A teprve to je jediným vodítkem pro to, zda jde skutečně o čokoládu. Ostatní vajíčka jsou falešná, jako čokoláda se jen tváří.

Jak poznáte pravou čokoládu?

Vejce za tři padesát zrovna láká k tomu, abyste jich koupili víc, když za jedno vám pokladna naúčtuje čtyři koruny, kdežto když je jich víc, desetníky se nezaokrouhlí nahoru, ale sčítají. Ale co si koupíte? Hlavně cukr, ztužený rostlinný tuk, sušenou syrovátku, emulgátory lecitinE476 a trochu kakaového prášku v množství 6,5 procenta. Což stačí pouze na obarvení vejce nahnědo, jako by bylo z pravé čokolády. Chuti už musela pomoci další přídatná látka – aroma mléčně čokoládové a arašídové. Výrobce naštěstí dodržel vyhlášku a netvrdí, že jde o čokoládu – pouze zvěstuje, že jde o „foukanou figurku z kakaové hmoty“.

Další vajíčko (země původu Polsko), obsahuje dokonce jen 1,5 procenta kakaové hmoty a kromě toho dalších sedm ingrediencí.

Jenže správná čokoláda obsahuje jen kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, nic víc. Přičemž kakaové hmoty by měla obsahovat hořká čokoláda nejméně 35 procent, mléčná nejméně 25 procent. Pokud na obalu najdete nápis, že čokoláda obsahuje i rostlinné tuky, zdaleka už nebude tak kvalitní. Dělá se to však často – kakaové máslo je drahá surovina a nahradit ji rostlinným tukem zlevňuje výrobu. I tak, pokud má jít o pravou čokoládu, musí být obsah těchto tuků, co nahrazují máslo, nanejvýš pětiprocentní,“ popisuje cukrářka Ivana Dlabalová.

Jak se vyhnout „fejku“?

  • cena mnohé napoví – za pár korun kvalitní čokoládu prostě nekoupíte
  • čtěte složení, pokud je nečitelné nebo chybí, zeptejte se; ale platí, že kvalitní čokolády se kvalitou rády pochlubí, naopak náhražky o svém složení taktně mlčí
  • správná čokoláda obsahuje pouze: kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr
  • důležitý je podíl kakaové hmoty: hořká čokoláda min. 35 %, mléčná min. 25 %, bílá min. 20 %
  • pravá čokoláda – obsah rostlinných tuků, které nahrazují máslo, max. 5 %
  • skutečně kvalitní čokoláda neobsahuje žádné rostlinné tuky
  • produkt pod 20 % kakaové hmoty nemá už s dobrou čokoládou nic společného
  • produkt pod 10 % kakaové hmoty se nesmí prodávat pod názvem čokoláda

Jen pravá čokoláda se snadno rozplyne na jazyku

Ty nejlepší hořké čokolády však podle cukrářky nenajdete pod padesáti procenty kakaové hmoty a mléčné čokolády pod 35 procenty. „Neplatí ale přímá úměra, že třeba 95 procentní čokoláda by byla ta úplně nejlepší. Ty už jsou totiž příliš hořké, takže ty nejkvalitnější a chuťově nejvíc ceněné čokolády se proto výrobci snaží držet okolo 80 procent,“ vysvětluje.


Autor: Ondřej Hošt

Čím více kakaového másla, tím je čokoláda kvalitnější a chuťově lepší. U horších druhů čokolád se však kakaové máslo nahrazuje rostlinným tukem a na chuti je to znát. Mimochodem – šizené čokolády, respektive ty s více procenty tuku, poznáte i podle toho, že se v ústech pohádkově nerozplynou jakoby samy od sebe, ale rozpouštějí se hůř a pomaleji. Ale takové poznání přichází už poněkud pozdě.

Cokoliv, co obsahuje méně než dvacet procent kakaové hmoty, nemá už s čokoládou nic společného. To už jsou jen náhražky, falešná imitace. A skládají se právě z cukru, rostlinných tuků, kakaové máslo obvykle úplně chybí. Ostatně i bílá čokoláda musí obsahovat nejméně 20 procent kakaové hmoty.

Čokoláda, která obsahuje méně než 10 procent kakaové hmoty, ani nesmí prodávat pod názvem čokoláda, to by bylo klamání spotřebitele. Takže kdykoliv na takový produkt narazíte, klidně ho udejte České obchodní inspekci,“ dodává cukrářka. Takovým výrobkům mohou obchodníci dát jen jiné názvy: nečokoládová pochoutka, pochoutka, pochutina, poleva, pamlsek…Nebo třeba „Dutá figurka s kakaovou příchutí“, jak své vajíčko s 1,5 procentem kakaové hmoty nazval polský výrobce.

Takže: dáte si pravou (a drahou) čokoládu, nebo raději ušetříte? Anebo vám náhražky chutnají?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).