Hlavní navigace

Přestáváte kouřit? Abstinenční příznaky vymizí do měsíce, chuť může přetrvat déle

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Rozhodli jste se seknout s kouřením, ale víte, že to sami bez pomoci nezvládnete? Svěřte se do rukou odborníka, který vám vaši trnitou cestu usnadní. Stačí jen šest návštěv během jednoho roku. Co všechno vás čeká?

V České republice kouří asi třicet procent lidí nad patnáct let, což jsou zhruba dva miliony dvě stě tisíc lidí. Osmdesáti procent těchto lidí se pak týká oficiální lékařská diagnóza pro závislost na tabáku, tedy kouření. To je mimo jiné definováno jako nutkavá potřeba kouřit, která je upřednostňována před ostatními závazky a úkoly. Jistě už jste viděli nervního kuřáka, kterému došly cigarety nebo ztratil zapalovač. Takoví lidé neváhají o půlnoci sednout do auta a pro svou drogu si v pyžamu dojet na benzínku, v zoufalství sbírat nedopalky cigaret po zemi nebo křesat křemeny uprostřed lesa. A je jedno, zda jde o kopáče nebo manažera korporátní společnosti. Chce-li se takový člověk závislosti na tabáku zbavit, obvykle potřebuje odbornou pomoc. Spolu s prof. Evou Králíkovou, odbornicí na závislost na tabáku, vám prozradíme, co vás čeká při takové odborně vedené kuřácké odvykačce.

Přestáváte kouřit? Přehled možností pro začínající nekuřáky 

Nebojte se říct si o pomoc

Je sice hezké a pravdivé tvrdit, že „neměl vůbec začínat kouřit“, ale to kuřákovi příliš nepomůže. A věřte, že lidí, kteří přestat chtějí, ale jaksi nemohou, je asi jeden a půl milionu, viz data Státního zdravotního ústavu. Zkouší přestat sami, bez pomoci, jen díky své vůli, a to je věru těžká věc. Zvlášť když už vědí, že bez cigarety ztloustnou a budou nervózní. Pomoci mohou specializovaní lékaři, kteří na ně nebudou koukat skrz prsty a budou krotit jejich nepříjemné abstinenční příznaky. K těm patří jak zvýšená chuť k jídlu, tak úzkost, podrážděnost, nesoustředěnost, špatná nálada či nespavost.

Závislost na tabáku má dvě složky – psychosociální/behaviorální – a dále fyzickou/drogovou závislost na nikotinu. Psychosociální/behaviorální závislost začíná v Česku mezi dvanáctým a čtrnáctým rokem. Jde o naučené chování, o tzv. naučené stereotypy. Zapalujete si ve stejnou chvíli, při stejných činnostech, a to mnohdy zcela automaticky. Pakliže kouříte delší dobu, saháte po cigaretě hned po probuzení, zapalovačem škrtáte více než desetkrát denně a bez cigarety jste nervózní, podráždění a napjatí, vyvinula se u vás závislost na nikotinu. Ta je obvykle řešena farmakologicky.

Co se děje, když přestanete kouřit?

„Tělu se jednoznačně uleví. Abstinenční příznaky vymizí do měsíce, navíc se dají eliminovat léky. Chuť kouřit může přetrvávat déle. Do několika hodin se z těla vydýchá oxid uhelnatý, takže se zlepší prokrvení, zmetabolizuje se nikotin, po několika hodinách se začne obnovovat činnost epitelu v plicích, řasy vynášejí ven hlen a nečistoty, zlepší se krevní oběh,“ vysvětluje Eva Králíková. Ovšem něco se nezlepší už nikdy, například ukládání dehtových látek v plicích, to jsou ty černé plíce. To už kuřák nevydýchá.

Co vás čeká, když přestáváte kouřit

„První návštěva probíhá zhruba hodinu, během ní se provádí základní klinická vyšetření. Ráda bych vyzdvihla práci našich sester, které s pacienty vyplňují dotazníky, např. škálu depresivních příznaků,“ říká prof. Králíková. Druhá návštěva, na kterou asi pět procent pacientů už nepřijde, trvá zhruba dvě hodiny. „Jde o vlastní intervenci, během které hledáme nekuřácká řešení pro konkrétní situace a konkrétního člověka. Řešíme i jiné nemoci, příbytek na váze, abstinenční příznaky, vysvětlujeme princip závislosti na nikotinu, princip účinků léků proti abstinenčním příznakům, ale nikoli proti kouření,“ popisuje Eva Králíková.

Nejdůležitější je však nastavit si berličky, kterými si lze vypomoct ve chvílích, kdy to k zapálení nejvíce svádí. „Doporučujeme první tři měsíce nepít kávu nebo chodit do nekuřácké restaurace. Pokud kávu potřebujete, tak ji pijte v jiném prostředí, než jste byli doposud zvyklí, pijte jiný druh kávy. Jedna pacientka nám říkala, že se po ránu potřebuje probrat, takže si kávu dát musí, ale v koupelně. Tam ji prý nikdy nepila,“ popisuje Eva Králíková. Pokud jste zvyklí kouřit v autě, zvykněte si na jiný režim, místo cigarety si dejte žvýkačku, bonbon nebo pijte vodu. Chcete-li kouřit, když sledujete televizi, přesuňte své křeslo na jiné místo, omezte čas trávený před obrazovkou. Máte-li kouření spojené s pitím alkoholu, vyhněte se mu. Za skvělou považuje paní profesorka i aplikaci do mobilu QuitNow!, která vám počítá a hromadí cigarety, které jste nevykouřili (jen na google.play.cz ji hodnotilo kladně přes šestnáct tisíc uživatelů).

„Během roku, kdy pacienty sledujeme, nás navštíví průměrně šestkrát, přičemž třetí a další návštěvy jsou již kratší. Při každé návštěvě měříme oxid uhelnatý při výdechu, což je ukazatel expozice tabákovému kouři,“ popisuje profesorka. Dále je kontrolována hmotnost pacienta, tlak krve, srdeční akce a abstinenční příznaky na škále patnácti příznaků, viz tabulka.

Minnesotská škála abstinenčních příznaků

Pacient volí na škále od 0 do 4:

  1. zlost, podrážděnost, nespokojenost
  2. úzkost, nervozita
  3. špatná nálada, smutek
  4. touha kouřit
  5. obtížné soustředění
  6. zvýšená chuť k jídlu, hlad, zvyšování hmotnosti
  7. nespavost, obtížné usínání, buzení v noci
  8. neschopnost odpočívat
  9. netrpělivost
  10. zácpa
  11. závratě
  12. kašel
  13. neobvyklé sny, noční můry
  14. nevolnost
  15. bolení v krku

Návštěvu neodkládejte, centra bývají plná

V České republice existuje třicet šest center, přičemž každé z nich zvládá léčit asi padesát pacientů, takže pokud ještě nejste zaregistrováni, na nic nečekejte a přihlaste se. Některá centra jsou na hranici svých kapacit, na Karlově náměstí v Praze už teď například nepochodíte. A nemohou za to novoroční předsevzetí, plno je tu prakticky neustále.

Za dvanáct let fungování prošlo zdejším centrem skoro šest tisíc pacientů. „Po roce léčby s pomocí léků nekouří třicet devět procent našich pacientů, což je světová špička,“ chlubí se výsledky prof. Králíková. Naopak bez léků skoncovalo s kouřením jen šestnáct procent kuřáků (700 ze 3733 pacientů). Jako úspěšná je přitom léčba hodnocena až po roce abstinence, což se zjišťuje vydechováním oxidu uhelnatého, stanovením kotininu (metabolit nikotinu) v plazmě nebo séru, s tolerancí maximálně do pěti cigaret za celé hodnocené období.

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Eva Králíková, CSc.

Vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Je předsedkyní Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Její specializací je epidemiologie, prevence a léčba závislosti na tabáku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).