Hlavní navigace

Co všechno patří na vánoční stůl

24. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Pixabay kaboompics
Stůl na Štědrovečerní večeři prostřete dle libosti, ale kdybyste chtěli dodržet všechny tradiční zvyky a pravidla, bude to docela fuška.

Štědrovečerní hostina bývala vždycky náročná na přípravu, i když třeba z jiného důvodu než dnes. Kde my vaříme a smažíme, naši předci „čarovali“. Co byste měli udělat, když si chcete pojistit klidný nový rok, peníze a dům bez myší?

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Co je třeba udělat před večeří

Za prvé, ještě než začnete prostírat, vymést březovým koštětem všechny kouty, aby se u vás doma nedržely myši.

Nohy stolu je třeba sepnout řetězem, rodina bude díky tomu celý příští rok držet pěkně pohromadě.

A když stůl ještě omotáte provazem, nedostanou se k vám zloději.

Co patří na slavnostní stůl

Na stůl nejprve přijde slavnostní ubrus – a zůstane na něm až do Štěpána.

Máte-li hospodářství, nebo aspoň zahrádku, položte na stůl všechny plodiny, které pěstujete – semena, cibulky… Nevyhazujte, uschovejte. Na jaře, až budete zasívat, je přimíchejte k ostatním, dobrá úroda je tím zaručena.

Trik s rybí šupinou se běžně zachoval dodnes, pokud ho neznáte, vězte, že o dostatek peněz se vám postará rybí šupina pod ubrusem nebo pod talířem. Stejný efekt zajistí i peněženka vložená pod ubrus.

Ani jeden roh stolu prý nesmí zůstat prázdný. Na jednom má být pecen chleba, celý rok budete mít dostatek jídla. Na druhý přijde ošatka s úrodou pro plodnost polí. Peníze na třetím rohu zajistí bohatství a čtvrtý roh patřil míse s potravou pro hojnost dobytka a drůbeže.

Na stole stávaly i magické předměty, ochrání domácnost před vším zlým: med, česnek, kmín a svěcená voda.

Je připraveno jablko, které hlava rodiny před započetím večeře rozkrájí na tolik dílků, kolik je členů rodiny. Každý si sní svůj dílek, aby trefil domů a rodina se opět sešla pohromadě i příští rok.

Všechny pokrmy mají být od počátku na stole, nikdo by od něj neměl vstávat a odcházet, byť by to bylo jenom ke sporáku pro další chod. Pojistíte si tak, že se vám nerozuteče drůbež, v drsnější variantě vstanete – a už u stolu příští rok nebudete.

S financemi pomohou i luštěniny, ty neměly chybět ve vánočním menu, které se skládalo z devíti druhů jídel.

Pod stůl pak přijde sekera. Kdo na ni před večeří bosou nohou stoupne, toho nohy v příštím roce bolet nebudou.

Další pravidla u štědrovečerní tabule

Jedno místo u stolu se prostírá navíc, jedna židle zůstává volná. Jednak připomíná, že do rodiny patří i ti, kteří ji již opustili, naši předci. A je určeno případnému neplánovanému hostu.

Počet lidí u stolu by měl být sudý. Před večeří totiž obchází smrt a kontroluje, kam si má v příštím roce pro lichého člena rodiny zajít. Lichý počet stolovníků prý celkově nosí smůlu.

Nikdo by neměl sedět zády ke dveřím, není to bezpečné.

Tipy pro vánoční tabuli

  • Pro štědrý večer se například hodí jako dekorace stolu svícny, lesní zeleň, jmelí, drobné vánoční ozdoby a perníčky, symboly štěstí.
  • Základ pro každou příležitost tvoří čistý, jednoduchý a vyžehlený ubrus s délkou převisu těsně nad židle. Modernější variantou je tzv. běhoun – pruh látky táhnoucí se zpravidla prostředkem stolu.
  • Uprostřed je vhodné místo na dekoraci v podobě adventního věnce či svícnu.
  • Svíce patří k Vánocům, myslete ale na dostatečné osvětlení stolu kvůli rybím kostičkám.
  • Na stole by nemělo nic překážet k servírování pokrmů. Vyvarujme se vysokých dekorací, aby na sebe hosté viděli.
  • Talíře klademe na sebe, dospod přijde talíř na hlavní chod, na něj polévkový, můžete je proložit ubrouskem.
  • Na stůl zakládejte příbory postupně dle jednotlivých chodů, aby nebyl stůl přeplněn a hosté nepřicházeli do rozpaků, jaký příbor na co použít.
  • Připravte si i všechny sklenky, které budete potřebovat jak na nealkoholické, tak alkoholické nápoje.
  • Důležitou součástí slavnostně prostřeného stolu je hezký ubrousek, ideálně látkový.

Krásné Vánoce!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).