Co všechno patří na vánoční stůl

Stůl na Štědrovečerní večeři prostřete dle libosti, ale kdybyste chtěli dodržet všechny tradiční zvyky a pravidla, bude to docela fuška.

Štědrovečerní hostina bývala vždycky náročná na přípravu, i když třeba z jiného důvodu než dnes. Kde my vaříme a smažíme, naši předci „čarovali“. Co byste měli udělat, když si chcete pojistit klidný nový rok, peníze a dům bez myší?

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Co je třeba udělat před večeří

Za prvé, ještě než začnete prostírat, vymést březovým koštětem všechny kouty, aby se u vás doma nedržely myši.

Nohy stolu je třeba sepnout řetězem, rodina bude díky tomu celý příští rok držet pěkně pohromadě.

A když stůl ještě omotáte provazem, nedostanou se k vám zloději.

Co patří na slavnostní stůl

Na stůl nejprve přijde slavnostní ubrus – a zůstane na něm až do Štěpána.

Máte-li hospodářství, nebo aspoň zahrádku, položte na stůl všechny plodiny, které pěstujete – semena, cibulky… Nevyhazujte, uschovejte. Na jaře, až budete zasívat, je přimíchejte k ostatním, dobrá úroda je tím zaručena.

Trik s rybí šupinou se běžně zachoval dodnes, pokud ho neznáte, vězte, že o dostatek peněz se vám postará rybí šupina pod ubrusem nebo pod talířem. Stejný efekt zajistí i peněženka vložená pod ubrus.

Ani jeden roh stolu prý nesmí zůstat prázdný. Na jednom má být pecen chleba, celý rok budete mít dostatek jídla. Na druhý přijde ošatka s úrodou pro plodnost polí. Peníze na třetím rohu zajistí bohatství a čtvrtý roh patřil míse s potravou pro hojnost dobytka a drůbeže.

Na stole stávaly i magické předměty, ochrání domácnost před vším zlým: med, česnek, kmín a svěcená voda.

Je připraveno jablko, které hlava rodiny před započetím večeře rozkrájí na tolik dílků, kolik je členů rodiny. Každý si sní svůj dílek, aby trefil domů a rodina se opět sešla pohromadě i příští rok.

Všechny pokrmy mají být od počátku na stole, nikdo by od něj neměl vstávat a odcházet, byť by to bylo jenom ke sporáku pro další chod. Pojistíte si tak, že se vám nerozuteče drůbež, v drsnější variantě vstanete – a už u stolu příští rok nebudete.

S financemi pomohou i luštěniny, ty neměly chybět ve vánočním menu, které se skládalo z devíti druhů jídel.

Pod stůl pak přijde sekera. Kdo na ni před večeří bosou nohou stoupne, toho nohy v příštím roce bolet nebudou.

Další pravidla u štědrovečerní tabule

Jedno místo u stolu se prostírá navíc, jedna židle zůstává volná. Jednak připomíná, že do rodiny patří i ti, kteří ji již opustili, naši předci. A je určeno případnému neplánovanému hostu.

Počet lidí u stolu by měl být sudý. Před večeří totiž obchází smrt a kontroluje, kam si má v příštím roce pro lichého člena rodiny zajít. Lichý počet stolovníků prý celkově nosí smůlu.

Nikdo by neměl sedět zády ke dveřím, není to bezpečné.

Tipy pro vánoční tabuli

  • Pro štědrý večer se například hodí jako dekorace stolu svícny, lesní zeleň, jmelí, drobné vánoční ozdoby a perníčky, symboly štěstí.
  • Základ pro každou příležitost tvoří čistý, jednoduchý a vyžehlený ubrus s délkou převisu těsně nad židle. Modernější variantou je tzv. běhoun – pruh látky táhnoucí se zpravidla prostředkem stolu.
  • Uprostřed je vhodné místo na dekoraci v podobě adventního věnce či svícnu.
  • Svíce patří k Vánocům, myslete ale na dostatečné osvětlení stolu kvůli rybím kostičkám.
  • Na stole by nemělo nic překážet k servírování pokrmů. Vyvarujme se vysokých dekorací, aby na sebe hosté viděli.
  • Talíře klademe na sebe, dospod přijde talíř na hlavní chod, na něj polévkový, můžete je proložit ubrouskem.
  • Na stůl zakládejte příbory postupně dle jednotlivých chodů, aby nebyl stůl přeplněn a hosté nepřicházeli do rozpaků, jaký příbor na co použít.
  • Připravte si i všechny sklenky, které budete potřebovat jak na nealkoholické, tak alkoholické nápoje.
  • Důležitou součástí slavnostně prostřeného stolu je hezký ubrousek, ideálně látkový.

Krásné Vánoce!