Hlavní navigace

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt / Vitalia.cz
Díky snadné přípravě zaplavily, či spíše zasypaly české domácnosti. Je to dobře? Na co si dát pozor při výběru? Budete po fitness cereáliích opravdu fit a jsou dětské cereálie vhodné pro děti?

Z posledních průzkumů vyplulo na povrch, že více než polovina Evropanů si nechává ujít ranní rituál u prostřeného stolu. Víc než plný žaludek po ránu prý oceňujeme čtvrt hodinku spánku k dobru. Ačkoliv se může zdát, že když spíme my, odpočívá i všechno uvnitř nás, opak je pravdou. Vnitřní stroje mají náročnou noční šichtu, za kterou po ránu očekávají příval energie. Když do žaludku nic nepošleme, tělo strádá, přichází únava a s přibývajícími roky i posun ručičky na váze.


Autor: Ondřej Hošt / Vitalia.cz

Cereálie – ranní dávka energie snad do každé rodiny

Každý z nás má po ránu kvalt, zvlášť když máme v patách děti. Přesto je tu varianta, jak i s ranním kuropěním ušetřit čas a snídaní nastartovat metabolismus. Peče se to, sype se to a jsou toho plné obchody… Housky? Špatně, řeč bude o ranních cereáliích. Těch křupavých, s čokoládou i s ovocem, z pšeničné i celozrnné mouky.

Kvůli své snadné a dostupné přípravě doslova zachvátily české domácnosti. Je to dobře? Je to vůbec optimální způsob, jak začít den? Na co si dát pozor, když vybíráte z regálu ranní dávku energie? A jsou dětské cereálie opravdu vhodné pro děti? Na to se dnes zaměříme v našem testu ranních cereálií. Pod drobnohled se dostaly dvoje „fit“ cereálie a dvoje křupinky určené primárně pro dětská bříška.

Buď fit? Nestlé Fitness a Emco Miss Fit s ovocem

Štíhlé siluety dam z krabic těchto lupínků přitahují náš zrak, abychom v touze za štíhlou linií vyměnili housku se salámem za chrastivý obsah. Proč ne, jen nezapomeňte, že co je cereální, není nutně celozrnné. Důkaz přikládáme.

Fitness od Nestlé jsou vyrobeny z celozrnné pšenice, naproti tomu Emco Miss Fit s ovocem jsou vyrobeny z rýžové a pšeničné mouky.

Miss Fit jsou vlastně lupínky, jejichž základ je stejný jako u nejobyčejnějšího chleba. Rýžová mouka má pak nízkou biologickou hodnotu i obsah vlákniny. Takže neurazí, ale ani nenadchne.


Autor: Ondřej Hošt / Vitalia.cz

Co je cereální, není nutně celozrnné

Na základní složky jednoznačně vítězí Nestlé, protože celozrnná pšenice je díky nahrubo mletému zrnu se slupkou velkou zásobárnou vitamínů, bílkovin a minerálů. V tradiční medicíně bývá navíc využívána k zahánění nevrlosti a špatné nálady. Takže naprosto ideální součást prvního jídla pro ty, kdo neradi vstávají.

Při výběru se řiďte i obsahem vlákniny. Abyste tělu dopřáli, co žádá, měla by porce cereálií obsahovat alespoň 2,5 g, to bohužel ani jeden z výrobků nenabízí.

Doporučená dávka obou „fitek“ je 30 g na porci, finančně tak vychází snídaně na 5 Kč, což je výborná zpráva. Tou horší zůstává fakt, že 30g = cca 7 polévkových lžic, a ty vám dopřejí energie zhruba jako jedno jablko. Aby vám tak po snídani nekručelo v břiše a snížili jste vysoký glykemický index, zvláště pak u necelozrnných cereálií, je třeba přidat mléčný výrobek a určitě i ovoce.

Energie z cukru je po ránu velmi žádoucí, ale kupovat za 60 Kč 350 g cukru (běžný obsah balení) na snídani není ideální. Námi sledovaná „fitka“ toto naštěstí nenaplňují, od toho tu máme jiné odborníky – jak se dočtete dále u cereálií určených dětem.

Ještě jedno upozornění k tabulce: zvýšený obsah cukru u Miss Fit je způsoben obsahem ovoce.

Nestlé Fitness

Emco Miss Fit s ovocem

Energie ve 100 g

1538 kJ

1490 kJ

Bílkoviny

neuvedeno

7,1 g

Cukry

17,3 g

30,4 g

Tuky

1,3 g

2,5 g

Vláknina

neuvedeno

4,9 g

Cena na 100 g

18,64 Kč

18,54 Kč

Vhodné pro děti? Nestlé CiniMinis a Hami kakaové kuličky


Autor: Ondřej Hošt / Vitalia.cz

Lékaři dětem do 8–10 let nedoporučují celozrnné výrobky

Když je to pro děti, musí to být sladké jako cumel, o tom už nás přesvědčil test nápojů pro děti (Dětská pitíčka: pod matoucími názvy se prodává zatraceně oslazená voda). Potvrzují to i další výrobky, tentokrát cereálie CiniMinis a kakaové kuličky. Jako by sladká chuť byla ta jediná, kterou musí děti znát.

Nevýhodou ranních cereálií obecně zůstává fakt, že se u nich špatně odhaduje množství. Nenechte se inspirovat hollywoodskými trháky, kde si děti vysypou do misky polovinu krabice cereálií. Ve 100 g polštářků CiniMinis by měly v těle o 32,1 g cukru víc.

I v jiných ranních cereáliích si na obsah jednoduchých karbohydrátů dejte pozor, okamžitě vám po nich stoupne hladina cukru, která musí být nějak spotřebována. Pokud si po ránu nedáte půlhodinku na stepperu, přebytek cukru bude přeměněn a uložen do tukových zásob.

Hami kakaové kuličky jsou určené pro děti už od 18 měsíců, chcete-li ušetřit čas, můžou být jednoznačnou volbou, jak zasytit malého neposedu. Přesto mějte na paměti, že lékaři dětem do 8–10 let celozrnné výrobky nedoporučují. Vyšší obsah vlákniny totiž malý organismus neumí zpracovat tak dobře jako dospělý. Takže když vám s těmito cereáliemi ujede ruka a potomek bude přes den málo pít, počítejte u něj se zácpou.

Energie ve 100 g

Nestlé CiniMinies

Hami kakaové kuličky

Bílkoviny

1772 kJ

1577 kJ

Cukry

32,1 g

22,6 g

Tuky

9,9 g

1,6 g

Vláknina

4,1 g

6,7 g

Vitaminy

C, B1, B2, B6, B12, niacin, kys. pantothenová a listová

C, B1, D3, kyselina listová

Cena na 100 g

23,51 Kč

27,72 Kč

Cereálie své místo v českých spížích našly hlavně pro svou nenáročnou přípravu. Nelze je hanit ani velebit. Chce to jen nevybírat je primárně podle barevných obrázků, vyrýsovaných těl na přebalech a ceny. V tabulkách se zaměřujte hlavně na první pozici za dvojtečkou u složení. Je-li tam cukr, ruce pryč. Celozrnná mouka není vždy to nejlepší, zvláště tedy pro malé děti. Obsah vitamínů u cereálií není nijak dech beroucí, i když se nám tučné písmo na čele krabic snaží namluvit něco jiného. Navíc se jedná o uměle „vypěstovaný“ vitamín, podobně jako ten z lékárny. Nenechte se chytit ani na „vysoký“ obsah vápníků. Jeho hodnota je zajímavá většinou jen v momentě, kdy cereálie zalijete mlékem.

Viz přepočítané hodnoty z krabice CiniMinis.

Obsah Ca ve 30 g CiniMinis

Obsah Ca ve 30 g CiniMinis a 125 ml mléka

80,1 mg

232 mg

Zajímavé hodnoty, že. Výrobci prostě umí své zboží prodat, promíchají kJ na jedné straně výrobku s kcal na druhé, někde si hrají s hodnotami u 30 g, když se to hodí víc, uvedou údaj na 100 g. Tak se nenechte zmást a i titěrné písmo berte závazně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).