Hlavní navigace

Podle reflexologie máme mapu celého těla na chodidlech

5. 12. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Reflexní terapie je populární forma alternativní léčby, kterou ale nezatracuje ani klasická medicína. Co vás čeká u reflexního terapeuta a s čím vám může pomoci?

Jednou z nejpopulárnějších forem přírodní léčby se v posledních desetiletích stala reflexologie. Její zastánci tvrdí, že se jedná o metodu jednoduchou, a přece účinnou, výbornou pro terapii, diagnostiku, ale především pro prevenci. Lékařská věda se vyjadřuje poněkud zdrženlivěji, přesto ani ona tento alternativní léčebný systém nezatracuje.

Podobnost s tradiční čínskou medicínou

Reflexologie, nazývaná též zónová terapie, se velice podobá jinému, mnohem staršímu systému – tradiční čínské medicíně (TČM). Podobně jako u TČM i do reflexologie patří stimulace tlakových bodů, jež má tělu pomoci spustit jeho vlastní, zcela přirozený léčebný potenciál. Body se stimulují především na chodidlech speciálními masážními technikami.


Autor: SXC

Reflexní terapie se soustřeďuje hlavně na chodidla

Když se reflexologie poprvé objevila na Západě, neexistovala zde znalost tradičních čínských energetických drah (meridiánů) a přidružených tlakových bodů na těle. Západní reflexologové proto vytvořili pro tyto body a dráhy nezávislou interpretaci v podobě deseti reflexních zón. Reflexologie a akupunktura jsou založeny na podobných principech. Číňané znali meridiány už v roce 2500 př. Kr., do západního povědomí vstoupily podobné myšlenky teprve na poč. 20. století. Inge Dougansová, která se reflexologií zabývá desítky let, považuje čínský meridiánový systém za přesnější a ve své knize Reflexologie vyzývá k návratu k východním kořenům.

Zóny a mapy na chodidlech

Prvenství v sestavení moderní reflexologické mapy náleží Američanům. Dr. Wiliam Fitzgerald zjistil, že když se přitlačí na určitý bod, vytvoří se místní anestetický účinek. Rozdělil tělo na zóny a přítlakem na určité body se naučil předvídat, které ostatní části těla budou ovlivněny. Podle teorie, kterou nazval zónovou terapií, jsou části těla nacházející se v určité zóně, vzájemně propojeny energií proudící v určité zóně a tak se mohou ovlivňovat. Fitzgerald přesvědčoval skeptiky tím způsobem, že působil tlakem na jejich ruku, a pak je píchl špendlíkem do obličeje, který byl tlakem zanestetizován.

Zónová terapie je považována za základ moderní reflexologie chodidel a většina reflexologů ji užívá jako dodatek ke své práci.

Americká terapeutka Eunice Ingham (1889–1974), matka moderní reflexologie, věnovala zvláštní pozornost chodidlům. Zmapovala chodidla ve vztahu k zónám a jejich účinkům na zbytek těla a posléze vytvořila „mapu“ celého těla na chodidlech.

Reflexologie se soustřeďuje především na chodidla, ale reflexní displeje jsou údajně umístěny rovněž na rukou, uších, podkolení, předloktí a dalších místech. Při mačkání reflexních plošek má spřízněným místem v těle začít protékat životní energie, což zlepší prokrvení, přísun výživných a odvod toxických látek.

Existuje několik teorií, které vysvětlují mechanismus v pozadí reflexologie, žádný z nich ale není vědecky dokázán. Reflexologové mají za to, že když se zablokují neviditelné síly neboli energetická pole v těle, může to vyústit v nemoc. Reflexologie podporuje léčbu tím, že stimuluje chodidla, což zvyšuje průtok životní energie do různých částí těla. Je možné, že terapii napomáhá uvolňování endorfinů, které jsou přirozenými látkami zmírňujícími bolest. Reflexologie může rovněž stimulovat nervový oběh, podpořit lymfatický tok nebo pomáhá rozpustit krystaly kyseliny močové.

U reflexního terapeuta

Reflexologové mnohdy nejprve prověří minulost pacientova zdraví, poté se zaměří na jeho holá chodidla. Klienti obvykle zůstávají oblečení, a buď se posadí a vztyčí nohy, nebo se položí na vyšetřovací stůl. Léčitel začne jemnou masáží chodidla, po ní následují tlaky na vybrané reflexní body. Terapie by nikdy neměla bolet.

Přečtěte si: Tělo nemá jinou možnost, než nás napomenout bolestí, říká MUDr. Jan Hnízdil

Terapeut může použít pleťové mléko nebo oleje pro navlhčení, někdy přidá aromaterapeutické produkty. Příležitostně na chodidla používá různé nástroje jako dřevěné tyčinky, hřebeny, gumové koule, gumové pásky, špachtličky na jazyk, drátěné kartáče, svorky a různé masážní pomůcky. Reflexologická literatura někdy uvádí, že klient může cítit brnění v části těla, která odpovídá stimulovanému reflexnímu bodu.

Sezení často trvají 30 až 60 minut a průběh terapie může trvat od čtyř do osmi týdnů. Pacienti se mohou naučit a sami provádět reflexologické techniky.

Co reflexolog neprovádí:

  • neaplikuje praktiky klasické medicíny
  • neprovádí diagnózu, nepředepisuje léky, neléčí určitou nemoc
  • hodnotí se disharmonie v těle, nehovoří se však o nemocech

Jak může reflexologie pomoci?

  • reflexní body a meridiány naznačují, které části těla jsou zaneseny
  • reflexologie vrací tělo do rovnováhy a právě tím může přispět k boji s různými nemocemi

Kdy reflexní terapie pomáhá

Vědci zkoumali, jak reflexologie pomáhá na různé zdravotní potíže. K závěrům, k nimž dospěli, většinou přidávají informaci, že je třeba podrobnějšího výzkumu. Uvádíme několik příkladů:

Mapu reflexních zón i interaktivního průvodce zónami najdete na www.patakyovi.cz
Autor: D. Jirasová, www.patakyovi.cz

Mapu reflexních zón i interaktivního průvodce zónami najdete např. na www.patakyovi.cz

  • Úzkost

Reflexologie může být užitečná pro relaxaci, snížení stresu, přináší úlevu od úzkostí, které se vztahují k jiným zdravotním problémům. Není však jasné, zdali je reflexologie lepší (nebo stejně účinná) jako masáže.

  • PMS – premenstruační syndrom

Reflexologie může ulevit od premenstruačních symptomů nebo menstruačních problémů.

  • Bolesti hlavy

Reflexologie může přinést úlevu od migrén a bolestí hlavy a snížit potřebu léků zmírňujících bolest.

  • Chronická bolest dolní části zad (lower back)

Předběžné důkazy naznačují, že reflexologie nepomáhá při chronické bolesti dolní části zad.

  • Ušní poruchy

Studie dětí s ušními poruchami ukázala, že reflexologie je méně účinná než všeobecná léčba.

  • Roztroušená skleróza

Předběžné důkazy naznačují, že reflexologická léčba může pomoci zvládnout motorické nebo senzorické symptomy roztroušené sklerózy.

  • Činnost plodu

Malá studie uvádí, že masáž chodidla může zvýšit aktivitu plodu během těhotenství.

Reflexní terapie jako životní styl

Reflexologie může být více než jen alternativní léčbou některých potíží. Beáta a Július Patakyovi (www.patakyovi­.cz) patří mezi přední reflexní terapeuty u nás. Ve své knize Reflexní terapie jako životní styl čtenáře nejen seznamují se svým oborem, ale především ukazují svým příkladem, že je možné být stále zdráv. K tomuto cíli nabízejí i meditační techniky, návod jak si užít lázeň v ledové vodě, vysvětlují, co vše se dá vyléčit vlastní močí, propagují chůzi naboso… Dávají svědectví, že se manželé i po mnoha letech společného života mohou mít stále rádi, a dokonce byste zde nalezli i rady, jak při milování prodýchávat svou sexuální energii, abyste pociťovali orgasmus celou svou bytostí.

Nejen samotná reflexní terapie, ale především životní filozofie, z níž vychází, může pomoci prožít plnohodnotný život ve stálém zdraví.

Zdroje:
Inge Dougansová: Reflexologie
www.patakyovi.cz, B. a J. Patakyovi:
Reflexní terapie jako životní styl
http://www.in­telihealth.com/IH/ih­tIH/WSIHW000/8513/34­968/360060.html?d=dmtC­ontent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).