Hlavní navigace

Co se děje v těle při nákaze rotavirem?

6. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/Skitterphoto
Hlavní sezóna rotavirů začíná s příchodem chladných dní. Touto infekcí onemocní v ČR prakticky každé dítě do pěti let. Co se děje v těle při nákaze rotavirem?

Kdo a jak se virem může nakazit?

Rotavirovou infekcí se může nakazit jak dospělý člověk, tak i malé dítě, přičemž nejohroženější skupinou jsou děti do věku pěti let. „Rotaviry jsou nejčastější příčinou těžkých gastroenteritid u dětí na celém světě bez ohledu na životní úroveň jednotlivých zemí. Nejvyšší výskyt infekcí zaznamenáváme u dětí ve věku 6 až 24 měsíců,“ říká pediatrička Klára Otáhalová.

Viry se do těla dostávají především orální cestou, k nakažení tedy stačí velmi málo, například nedostatečná hygiena po styku s kontaminovaným předmětem.

Rotavirová gastroenteritida je druhou nejčastější příčinou hospitalizace dětí do 2 let. Zároveň ji prodělá 95 % dětí před svými 5. narozeninami.

Hlavním důvodem, proč je snadné se rotavirem nakazit, je především jeho abnormální stabilita. Jelikož je virus dlouho stabilní, tedy zůstává po celou dobu infekční, dochází k jeho přenosu velice jednoduše. Rotaviry přežívají v suchém prostředí až několik dní. Navíc mohou přečkávat také na lidské kůži, a to i několik hodin.

Co se děje v těle při nákaze rotavirem?

Rotaviry jsou velmi invazivní viry, které napadají sliznici převážně tenkého střeva, kde poškozují specifické funkce buněk a následně tak dochází k poruše vstřebávání vody, minerálů i živin.

Infekce se projevuje především horečkou 38 až 40 °C, zvracením a těžkým vodnatým průjmem. To má za následek dehydrataci, která může mít závažné důsledky zejména u malých dětí.

  • K hlavním projevům onemocnění patří těžký vodnatý průjem, případně se přidá i zvracení.
  • Infikovaný organismus se začne bránit zprvu zvýšenou teplotou, která se později přehoupne ve vysokou horečku 38 až 40 °C.

Při průjmech a zvracení dodržujte přísnou dietu.

Léčba

Žádná speciální léčba u samotné rotavirové infekce není odborníky doporučována. Lidé se zdravým imunitním systémem se s tímto virem dokážou vypořádat sami během několika dní, podobně jako s běžnou střevní chřipkou.

U dětí je nutné sledovat průběh a případně navštívit lékaře. Základním faktorem pro správnou léčbu je především pravidelný přísun tekutin, aby se zabránilo dehydrataci organismu.

Většina rotavirových infekcí trvá zhruba tři až devět dnů a jejich průběh bývá obvykle nekomplikovaný. V některých případech vede infekce až k těžké dehydrataci, která může v krajních případech skončit i smrtí.

Téměř každé čtyřicáté dítě s rotavirovou infekcí je nutné hospitalizovat a zavést mu nitrožilní výživu.

Kdy je čas navštívit lékaře?

Rotavirové onemocnění se obvykle začíná projevovat zvýšenou teplotou či horečkou, zvracením a častými průjmy. Obecně platí, že pokud jsou zvracení a průjem doprovázeny vysokou teplotou, poruchou chování či ztrátou vědomí a pokud se nepodaří obnovit příjem tekutin během šesti hodin, je třeba u dětí do tří let věku minimálně telefonická konzultace s lékařem či návštěva jeho ordinace.   

Lékaře vyhledejte v případě onemocnění u dětí do tří let, pokud:

  • Ztratí vědomí.
  • Jsou netečné a apatické.
  • Nepodaří se jim přijmout tekutiny během šesti hodin.
  • Horečka okolo 40 °C.

Jak můžeme infekci předcházet?

Rotavirovému onemocnění se dá předcházet pomocí hygieny rukou, ale také předmětů, s nimiž přijde dítě během dne do styku. Tímto způsobem můžeme přispět ke snížení rizika nákazy, avšak vzhledem ke stabilitě viru existují i místa, kde je hygiena i sanitace na vynikající úrovni, a přesto jsou stále riziková.

Nejspolehlivějším preventivním opatřením proti rotavirovému onemocnění je očkování. Žádné očkování není účinné na 100 %, ale pokud se nakazí již očkované dítě, bývá průběh onemocnění mírnější.

O očkování:

  • Vědecké studie potvrzují, že vakcína proti rotavirům zabraňuje zhruba 74 % všech případů rotavirových infekcí, zhruba 98 % případů závažných rotavirových infekcí a také 96 % hospitalizací zapříčiněných rotaviry.
  • Od roku 2006 je v Evropě registrována první vakcína proti rotavirovému onemocnění s názvem Rotarix.
  • Očkování touto vakcínou patří mezi nadstandardní, tedy není hrazeno pojišťovnou. Zdravotní pojišťovny nabízejí ve svých programech částečnou úhradu nepovinného očkování a je možné, že některé pojišťovny budou brzy toto očkování zcela hradit v rámci preventivního programu.
  • Cena jedné dávky vakcíny je přibližně 1650 Kč.
  • Skládá se celkem ze dvou dávek a podává se dětem mezi 7. a 24. týdnem věku.
  • Děti lze očkovat celoročně.

Co se děje s tělem dítěte po aplikaci vakcíny?

Vakcína se dítěti podává orálně a je možné ji kombinovat s vakcínou Infanrix hexa a s vakcínou proti pneumokokům – Synflorix. Zjednodušeně se dá říci, že očkováním aplikujeme do těla ne zcela funkční maketu viru, který toto onemocnění způsobuje.

Takovou aplikací stimulujeme v organismu tvorbu specifických protilátek, a to bez vyvolání vlastního onemocnění. Podáním očkovací látky se v organismu vytvoří dostatečná hladina protilátek, která je potřebná pro ochranu organismu před nemocí.

Zdroj: TZ GSK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).