Hlavní navigace

Co s nechtěnými dárky?

27. 12. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Objevit pod stromečkem něco nechtěného patří bohužel k Vánocům. Ale s co s dárky, které opravdu nepotřebujete, anebo se vám prostě nelíbí? Dá se jich nějak elegantně zbavit?

K vánočním svátkům patří nejen vůně cukroví, koledy a romantická atmosféra, ale také dárky. Když máte štěstí, obdržíte přesně tu pravou příklepovou vrtačku či hebký kašmírový svetr, po kterých už dlouho toužíte. Stejně tak můžete pod stromečkem narazit na parfém, ze kterého se vám zvedá žaludek, nebo oblečení ve velikosti, kterou jste nosili před deseti lety. A co s nimi, když je nechcete rovnou vyhodit do popelnice? Dá se jich nějak zbavit a nebýt přitom škodní?


Autor: SXC

Předem se ujistěte, zda nenarušíte vzájemné vztahy se svými blízkými. To, co se vám zdá jako neskutečně ošklivé a nepraktické, mohlo být pro dárce vrcholem vkusu a kladného vztahu k vám.

Takže kýčovitou čínskou sošku opice od babičky klidně schovávejte na dně skříně, ale jakmile má babička dorazit na návštěvu, vyndejte ji na viditelné místo.

Chci peníze zpátky

Nejjednodušším řešením nechtěného dárku je jeho vrácení a navrácení peněz. To však není ze strany obchodníka povinnost, ale jeho dobrá vůle, proto se ho nemůžete domáhat. Proto si ještě před nákupem dárků, u kterých si nejste jisti, zda opravdu potěší, ověřte, zda je případně lze vrátit bez udání důvodu. Lhůty na vrácení se u jednotlivých obchodů mohou lišit. Obvyklý je jeden měsíc od nákupu, tuto lhůtu mají například řetězce Tesco, Promod, C&A. U Marks & Spencer je lhůta na vrácení peněz 35 dní. Někdy je ale doba na vrácení výrazně kratší, zejména pokud koupíte zboží ve slevě. Může být i pouhý týden. Tuto lhůtu má u zlevněného zboží například řetězec Jackpot & Cottonfield.

Jiné podmínky platí při nákupu zboží přes internet. Tady můžete do 14 dní od data nákupu odstoupit od kupní smlouvy. Tato lhůta je daná zákonem a funguje jako pojistka pro případ, že vám informace uvedené na webu nestačí a zboží se vám nakonec nebude líbit. Ne všechno ale můžete vrátit, i když obchodník vrácení zboží umožňuje. Vrátit nejde z hygienických důvodů spodní prádlo, plavky a také počítačové hry, DVD a CD, u kterých byl poškozený obal. Vrátit také není možné kosmetiku a potraviny. Naopak bez problémů bývá vrácení oblečení, jen nesmíte odstřihnout všité cedulky obsahující informace o složení a údržbě. Pokud je odstraníte, zboží už vrátit nelze. „Odstranění papírových visaček s údaji o ceně nevadí, důležité jsou všité visačky. Jakmile je zákazník odstraní, vrácení zboží není možné,“ dodává Eva Karasová, mluvčí obchodů Tesco.

Čtěte dále: Červená kniha – dar nedar

Jedním z letošních hitů Vánoc je možná překvapivě kniha. Kniha o nemocné duši. Kniha bratru za čtyři tisíce. Co je na deníku C. G. Junga tak přitažlivého? Nebo si ho přejí jen snobové? 

Chci zboží vyměnit


Autor: Isifa.cz

Další možností, jak se zbavit nechtěného dárku, je jeho výměna za jiné zboží, případně za dárkové poukázky v jeho hodnotě, pokud není možné vrácení peněz. Podmínky výměny jsou zpravidla stejné jako u vrácení zboží. Ale opět jde o dobrovolnou aktivitu prodejce, nikoliv jeho povinnost. K výměně zboží budete stejně jako jeho k vrácení potřebovat účtenku, nepoškozený obal a u oblečení nesmí být vytržené všité visačky, samozřejmě musí být zboží čisté a nepoškozené. Raději si ještě před nákupem ověřte, zda obchodník výměnu zboží umožňuje. „Refundovat nelze zboží použité/nošené, s odstraněnými etiketami, poškozeným obalem, krejčovsky upravované. Refundovat nelze také bižuterii, kosmetické a toaletní výrobky,“ upozorňuje například Marks & Spencer.

U obchodních řetězců můžete výměnu nebo vrácení provést v jakékoliv prodejně, nemusíte se tedy nutně vracet tam, kde jste nákup uskutečnili. Zpátky dostanete peníze, pokud je to možné, nebo si můžete vybrat zboží ve stejné či vyšší hodnotě. Případně, když si nic nevyberete, dostanete dárkovou poukázku, kterou můžete uplatnit během několika měsíců.

Čtěte téma: Proč ztrácíme rituály a svátky

V naší zemi neumíme důstojně oslavit významné svátky, ba ani důležité životní mezníky. Rituály stále více ztrácejí svůj obsah a zplošťují svou formu. Platí to nejen o Vánocích. 

Vrácení ani výměna nejsou možné. Co teď?

Pod stromečkem ale můžete narazit na dárek, který se vám opravdu nelíbí, ale nemůžete ho vrátit ani vyměnit. Například ho dárce koupil v zahraničí, doklady o jeho koupi ztratil nebo uplynula doba, po kterou je vrácení možné. Pokud opravdu nechcete mít doma další zbytečnost, na kterou se vám bude jen prášit, můžete jí zkusit darovat dál. Možná máte ve svém okolí někoho, koho zrovna tenhle dárek moc potěší. Jen si dejte pozor, abyste dárek omylem nevrátili dárci.

Další možností je zkusit dárek prodat, můžete si dát inzerát na internet nebo vyzkoušet internetovou aukci. Počítejte ale s tím, že pravděpodobně nezískáte tolik peněz, jako kdybyste věc vraceli v obchodě. Můžete však mít štěstí a za prodej utržit mnohem víc.

Co obvykle děláte s nechtěnými dárky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).