Hlavní navigace

Co pomáhá dítěti při zácpě?

1. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V naprosté většině jde o tzv. funkční zácpu, která není způsobena onemocněním, ale špatnými návyky. Má akutní řešení, ale správná léčba není snadná ani rychlá.

Máte doma batole a občas zaváháte, jestli jako rodič děláte všechno správně? Možná uvítáte možnost mít doma soukromého lékařského rádce. Najdete ho v netradiční knížce Vývoj batolete. Publikace úspěšného pediatra a předškolní pedagožky přibližuje psychomotorický vývoj dítěte od jednoho roku do třetích narozenin. Spojuje v sobě rodičovskou příručku a deník otce lékaře, který díky dcerce Lindě zažívá péči o batole osobně, nejen v pediatrické ordinaci. V knize najdete tato témata:

  • Stravovací a hygienické návyky batolete
  • Pravidelné lékařské prohlídky
  • Péče o chrup
  • Nejčastější nemoci a úrazy a jejich léčení
  • Očkování
  • Rozvoj řeči, motoriky a hry
  • Vhodné hračky
  • Dítě a dětský kolektiv
  • Předškolní výchova – jesle a mateřská školka

Vybraná ukázka se věnuje zácpě v dětském věku.


Zácpa neboli obstipace

Patří k častým důvodům, pro které rodiče navštíví svého lékaře. Obvykle jde o zácpu funkční, která není způsobena žádnou nemocí, ale špatnými vyprazdňovacími návyky. Potíže s vyprázdněním stolice vedou k bolesti, strachu a odmítání použití nočníku. Tak se vytváří začarovaný kruh s opakovaným zadržováním stolice a zácpou. Jedním z období, kdy je zácpa častá, je právě batolecí věk, doba nácviku na nočník. Asi dvacet procent dětí se tomuto pro ně novému hygienickému návyku brání. Výsledkem je pak zadržování stolice. Léčba zácpy je dlouhodobá a vyžaduje trpělivost rodiny.

Jde opravdu o zácpu?

Zácpa je definována jako odchod stolice méně často než třikrát za týden nebo sice častější, ale bolestivé a obtížné vyprázdnění tuhé stolice, či její zadržování, které může být provázeno obtékáním řídké stolice kolem zátky ve střevě (paradoxní průjem). Trvá-li tento stav u dětí do čtyř let déle než měsíc a u starších dětí déle než dva měsíce, mluvíme o chronické zácpě.

Období života dítěte, kdy je zácpa častá

Zácpa se častěji objevuje ve třech obdobích života dítěte. Jednak je to v době odstavování kojenců, kdy je mateřské mléko se svými přirozeně projímavými účinky ve větší či menší míře nahrazeno umělým mlékem.

 

V poslední době sice umělá mléka udělala veliký kus cesty kupředu a tím, že jsou obohacena o prebiotika, a především probiotika, zlepšují střevní funkce a zažívání. Ale mateřskému mléku se ve svém složení jen přibližují.

Druhým a myslím nejčastějším obdobím, kdy se rodina potýká se zácpou u dítěte, je nácvik udržování čistoty, tedy nácvik na nočník, nebo stav po onemocnění spojeným s odvodněním (po závažnější střevní infekci) nebo plenkovou dermatitidou (opruzením zadečku).

Třetí častou dobou, kdy děti bojují se zácpou, je nástup do kolektivního zařízení (školka, škola) a s tím spojená změna denního režimu, nemožnost vyprázdnit se v klidu po snídani a stud, který dítěti brání dojít si ve škole na společnou toaletu. O tom, že chronické potíže s vyprazdňováním nejsou vzácností, svědčí fakt, že kolem pěti procent dětí starších čtyř let trpí chronickou zácpou a že až deset procent návštěv rodičů u pediatra je právě z důvodů zácpy a z toho plynoucích bolestí břicha a nechutenství dítěte. (Chronická zácpa je v podstatě špatný návyk, platí to i pro dospělé.)

Frekvence vyprazdňování záleží na věku dítěte

Plně kojené dítě starší čtyř týdnů může mít stolici několikrát denně nebo také jen jedenkrát za několik dnů, a když dobře prospívá a jeho stolička má normální charakter (žlutá stolička kojených dětí připomínající míchaná vajíčka), nejedná se o zácpu ani o žádný výživový problém. Dítě na umělém mléce má stoličky pravidelnější, stále však ve velkém rozmezí – pětkrát denně až jednou za tři dny. Děti starší roku věku mívají stoličku jednou denně až třikrát týdně. Při pomalejším nebo bolestivém vyprazdňování mluvíme o zácpě.

Potíže způsobené dlouhodobě zadržovanou stolicí

Chronické potíže s vyprazdňováním bývají provázeny bolestmi břicha, které je nápadněji zvětšené, bolestmi v oblasti konečníku, nechutenstvím, denním i nočním pomočováním, celkovou dráždivostí dítěte, páchnoucími větry, umazáváním spodního prádla a pokakáváním. Psychika dítěte se mění. Je uzavřené, za své potíže se stydí. Chronickou zácpu provází občasný odchod velmi objemné stolice. Malé děti zadržující stolici mívají typické chování (vyhledávají pozici v dřepu, kříží nohy, napínají tělo, drží se nábytku, červenají v obličeji, při vlastním pokusu o vyprázdnění se ukrývají).

Možnosti léčby

Léčba není snadná ani rychlá. Vyžaduje trpělivost a spolupráci rodiny. Cílem je pravidelné nebolestivé a úplné vyprazdňování normální stolice jedenkrát denně nebo obden. V naprosté většině jde o tzv. funkční zácpu, která není způsobena onemocněním, ale špatnými návyky. Jen asi v pěti procentech případů jde o zácpu na podkladě poruchy nervového zásobení dolních úseků střeva nebo jiných nemocí. V takovém případě je nasnadě, že na prvním místě je léčba vyvolávajícího onemocnění, kterou má plně v rukou lékař specialista. Věnujme se ale funkční zácpě, která je nejčastější. Léčba je dlouhodobá, minimálně půl roku, a vyžaduje časté ambulantní kontroly. Je založena na třech základních léčebných principech:

  • poučení rodiny a psychologická pomoc,
  • odstranění zátky z nahromaděné stolice v dolním úseku střeva a v konečníku,
  • udržovací léčba a prevence opětného nahromadění stolice ve střevě.

Poučení rodiny a psychologická pomoc

Rodičům by se ze strany lékaře mělo dostat ujištění, že zácpa v dětském věku není známkou výchovného selhání ani ničím neobvyklým a že společně se změnou stravovacích návyků, režimových a léčebných opatření lze tento problém postupně odstranit. Nácvik pravidelného vyprazdňování na toaletě je důležitou součástí léčby. Po jídle, zvláště po snídani, se zintenzivní střevní činnost, a toho bychom měli využít. Optimální doba vysazování na nočník nebo na záchod je tedy právě pět až deset minut po jídle. Dítě by mělo mít na toaletě klid. Doporučuje se vést deník, ve kterém jsou vyznačena úspěšná a neúspěšná vyprázdnění a případné umazávání spodního prádla. Dítě se může aktivně zapojit pomocí drobných odměn za zdařilé vyprázdnění.

Odstranění nahromaděné stolice

K odstranění nahromaděné stolice lze využít různé druhy léků a postupů, od glycerinového čípku (akutní krátkodobé řešení) až po léky na bázi parafinového oleje nebo mléčného cukru a polyethylenglykolu k dlouhodobému podávání. Konkrétní lék a jeho dávkování určí lékař.

Udržovací léčba a prevence

K udržovací léčbě se s výhodou dlouhodobě používají přípravky na bázi mléčného cukru nebo polyethylenglykolu. Součástí léčby je racionální pestrá strava s dostatečným podílem zeleniny a ovoce. Šťávy z jablek, hrušek, melounů a švestek s vysokým přirozeným obsahem ovocného cukru jsou vhodným pomocníkem. U kojenců a malých dětí může být příčinou zácpy také alergie na bílkovinu kravského mléka. Ta se nemusí projevit průjmem s nitkami krve, ale naopak právě zácpou. Probiotika mohou do určité míry tím, že pozitivně působí na střevní sliznici a její funkce, ovlivnit i střevní motilitu, tedy pohyb střev, a tak i vyprazdňování stolice. Velmi důležitý je dostatek tekutin. Dítě, které málo pije, má častěji tužší stolici, kterou jen obtížně vyprázdní.

Léčba zácpy je dlouhodobá. Trvá i dva roky. Vyžaduje trpělivost a spolupráci celé rodiny. Předčasné ukončení léčby může vést k recidivám a opakování potíží v dospělosti.

Ukázka z knihy

Martin Gregora, Jana Kropáčková: Vývoj batolete / Od jednoho roku do tří let

Vydává Grada, www.grada.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).