Hlavní navigace

Co obsahuje jablko: Slupka je nejbohatší, neloupejte ji

20. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / condesign, podle licence: Public domain
21. říjen je den jablek. Podívejte se, proč máme slavit ovoce a kde k tomu bude skvělá příležitost?

Den jablek, přesněji Den původních odrůd jablek, připadá na 21. října. Inspirací mu byl svátek Apple Day, který se v tento den slaví ve Velké Británii. Přestože od Britů prý pochází i přísloví „Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“, domovinu oblíbeného ovoce musíme hledat jinde.

Jablka pocházejí pravděpodobně z oblasti Zakavkazí, Íránu a Turkestánu, ale do Evropy se přes Malou Asii dostala ještě před naším letopočtem. Roubováním jabloní se zabývali už staří Římané, v českých zemích však pěstování jablek dosáhlo prvního vrcholu až v 16. století. Tehdy začalo být jejich pěstování tak rozšířené, že se česká jablka začala vyvážet i do zahraničí, zejména do Německa a pobaltských států. Tehdy vzniklo i mnoho názvů obcí a osad odvozených právě od jablek, například Jablonec, Jablečno nebo Jablonné.


Autor: Pixabay.com / condesign, podle licence: Public domain

Dnes známe více než dvacet tisíc odrůd tohoto oblíbeného ovoce a jsme jedni z jeho největších milovníků na světě. Podle Ovocnářské unie České republiky každoročně vyprodukujeme sto čtyřicet tun jablek určených ke konzumaci.

Jablko: zásobárna minerálů

Jablka jíme v mnoha formách, nejčastěji samozřejmě jen tak, syrová. Podle nedávného průzkumu dáváme u nás přednost jablkům červeným před zelenými, většinou je konzumujeme čerstvá, cca sedm procent respondentů v průzkumu uvedlo, že jablka nejraději konzumuje v podobě sladkých dezertů nebo zavařované. Stejné množství lidí označilo za oblíbenou formu spotřeby jablek šťávy a smoothie. Roste oblíbenost a nabídka ciderů – kvašených jablečných moštů.

Jablka jsou nejen pochoutkou, ale také lékem, který máme k dispozici téměř po celý rok. Obsahují více než třicet různých minerálních látek a stopových prvků, jsou významným zdrojem draslíku, z dalších minerálů pak obsahují především hořčík, vápník, železo, ze stopových prvků měď, chróm, mangan, selen, zinek, stříbro a fluór. Toto ovoce je bohaté i na vitamin C, ale jeho množství po delším skladování klesá.

Zimní odrůdy jablek jsou většinou bohatší na cukry, z nichž převládá fruktóza a sacharóza. Významné je poměrně velké množství vlákniny, která hraje důležitou roli při prevenci rakoviny střev. Soli kyseliny vinné – vinany v jablku brání tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.

Neloupat. Nebo loupat – a slupky sníst

Pokud máte ve zvyku si jablko před konzumací oloupat, nedělejte to. Jeho slupka je totiž nejbohatším zdrojem cenných látek.

Pokud přeci jen potřebujete kvůli dalšímu zpracování jablko oloupané, loupání si užijte. Tato činnost prý stimuluje nejrozvinutější oblast mozku a zvyšuje její prokrvení a podle japonských vědců tak pomáhá při stresu a psychickém vypětí.

Kdo pak ještě slupky sní, obohatí své tělo o potřebné látky, které také přispějí k psychické pohodě.

Jablečné slavnosti, festival moštu a cideru

Pro fanoušky jablek je v obchodech a na trzích nejen v „den jablek“ připraven bohatý sortiment čerstvých jablek, moštů a ciderů, stačí si vybrat dle chuti.

Velkou akci najdete v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se na farmářském tržišti konají Jablečné slavnosti.

V pátek a sobotu 21. a 22. října můžete ochutnat jablka od dvaceti českých ovocnářů, výrobců moštu a cideru. Festival se koná ve spolupráci s Ovocnářskou unií ČR, jejíž předseda Martin Ludvík vzkazuje: „Jablko je nejoblíbenějším ovocem u nás a rozkvetlé sady dávají české krajině její typický ráz. A proto si právě jablko, jako královské ovoce, zaslouží svoje slavnosti. Takové se budou i letos konat v Praze na Jiřáku, kde ovocnáři předvedou to nejlepší z letošní sklizně.“

Můžete se těšit na mošty, cidery, džemy, chutney, koláče, záviny a samozřejmě na jablka současných i starých odrůd. Na Jiřáku bude možné sledovat živé moštování a také hlasovat o nejlepší cider a mošt.

Zdroj: TZ Kingswood, TZ Farmářské tržiště, www.farmarsketrziste.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).