Hlavní navigace

Co mohou udělat lidé, kterým se ucpávají cévy

16. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aterosklerózou trpíme v důsledku špatných životních návyků, i proto je s léčbou nevyhnutelně spojena změna životního stylu. O tom, co všechno by se mělo změnit v životě pacientů se sníženým průsvitem cév, hovoří cévní chirurg.

Když vám lékař sdělí procentuální průchodnost vašich cév a vás toto číslo přinejmenším šokuje, protože jste ho očekávali mnohem vyšší, říkáte si: „Co teď?“

Víte, co tento zdravotní stav způsobilo? Proč se mohou cévy ucpávat? Může každý z nás proti tomu něco udělat, či řešit již nastalý neblahý stav? Pacientům se honí hlavou desítky otázek. Ptají se, jestli je to „normální“, jestli mají stejné obtíže i ostatní, a konečně se zeptají: „Dá se s tím něco dělat?“ Lékaři znají odpovědi na tyto otázky, ale pacienti je často neradi slyší. S aterosklerózou mohou totiž bojovat i sami, a to radikální změnou životního stylu.

Za aterosklerózu mohou naše špatné návyky

Ateroskleróza, chronické onemocnění cévních stěn, patří mezi civilizační choroby. „Je spojena s dnešním způsobem života, zejména pak se špatnými návyky, jako je nesprávné složení stravy bohaté na jednoduché cukry, živočišné tuky, nedostatek vlákniny, špatný pitný režim,“ říká Tomáš Bureš, cévní chirurg a vedoucí lékař chirurgického oddělení EUC Kliniky Kladno. Dodává, že velmi významnou roli při vzniku aterosklerózy hraje kouření.

Co můžete udělat pro své cévy

  • změnit svůj životní styl
  • nekouřit
  • upravit svoji stravu
  • dodržovat pitný režim
  • zařadit pravidelný pohyb, ideální je obyčejná chůze
  • při diabetu kontrolovat hladiny cukru v krvi
  • nepodceňovat vysoký krevní tlak

Jak si ale aterosklerózu může představit i úplný laik? Zjednodušeně řečeno se jedná o ukládání škodlivých látek do cévní stěny. Tím dochází k zúžení cévy a narušení jejího vnitřního povrchu. „Na takto porušené stěně se pak zachytávají krevní destičky a krvinky a dochází k dalšímu zužování, až k úplnému ucpání cévy, které pak vede ke špatnému prokrvení orgánu, který zásobuje,“ říká MUDr. Bureš. První nepříznivé projevy aterosklerózy se začínají objevovat při zúžení tepny na padesát procent původního průsvitu. Do té doby o své chorobě pacient nemusí vědět.

Snížení průsvitu cévy o osmdesát procent je kritické

Ucpávající se céva může vyživovat například srdce, mozek nebo končetinu. „Jedná-li se o končetiny, pak se objeví bolest ve svalstvu vždy po určité vzdálenosti chůze. Se zhoršováním postižení se pak tato vzdálenost zkracuje, až mohou vznikat i klidové bolesti, nebo i otevřené kožní defekty,“ varuje lékař.

Když dojde k takovému postižení, jedná se již o stav ohrožení končetiny, později přímo života pacienta. Pokud je průsvit tepny zúžen o osmdesát procent, jedná se o stav kritický.

Ani angioplastika není všemocná, pacient musí změnit svůj životní styl

Medicína řeší situaci opětovným rozšířením cévy v postiženém místě pomocí takzvané angioplastiky, popřípadě je možné nahradit cévu cévou umělou. Vždy je doporučována změna životního stylu, tedy jak po chirurgickém zákroku, tak i tehdy, když k němu ještě u pacientu nemuselo být přikročeno.

„Toto onemocnění se navíc také zhoršuje ve spojení s cukrovkou a vysokým krevním tlakem,“ říká MUDr. Bureš a dodává, že i proto je u diabetiků nutná dokonalá kontrola hladiny cukru v krvi, u pacientů s vysokým krevním tlakem léčba této hypertenze.

Při diabetu dochází k poškozování zejména cév s menším průsvitem, což je závažný problém. Tyto cévy se dle cévního chirurga jen těžko opětovně zprůchodňují. „Zároveň dochází vlivem cukrovky k poškození drobných nervů, tím i k poruše vnímání zejména bolesti. Takoví pacienti tak často přichází až s již zanedbanou nehojící se ránou na plosce nohy, kam si nevidí,“ říká lékař.

Ideálním pohybem při ateroskleróze je chůze nebo jízda na kole

To, že by měl pacient přestat s kouřením, pokud je kuřákem, je lékaři považováno za samozřejmost. „Kouření obecně vede k narušení cévní stěny, ve které pak dochází k ukládání aterosklerotického plátu,“ říká Tomáš Bureš s tím, že u kuřáků se ke kouření často přidružují další špatné návyky vedoucí k poškozování cév.

Změnu životního stylu by mělo provázet i zařazení pravidelné pohybové aktivity. Ideální je dle lékaře pravidelná chůze či jízda na kole.

Co se týče úpravy stravovacích návyků je pacientům doporučováno omezit živočišné tuky kvůli regulaci cholesterolu v krvi, jíst dostatek zeleniny, vlákniny, omezit cukr a dostatečně pít. „Dále se pak nasazují dlouhodobě užívané léky, především na trvalé snížení krevní srážlivosti pomocí pravidelně užívaného acylpyrinu,“ říká cévní chirurg.

Odborná spolupráce:


MUDr. Tomáš Bureš

Cévní chirurg a vedoucí lékař chirurgického oddělení

EUC Klinika Kladno, www.eucklinika.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).