Hlavní navigace

Názory k článku Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2014 10:09

    Makovice (neregistrovaný)

    Ještě mělo být ale zmíněno, že při problému se železem (problémem bude u železa spíše ve vstřebávání a ukládání než jen nedostatek ve stravě, u žen může ztráta být vyšší než příjem) je třeba si hlídat minimálně rovnováhu měď-železo, která bude pravděpodobně narušená.

    Pro ženy je dobrá zpráva, že při správném využívání železa se zlepšuje i vstřebávání vitamínu C a následně ukládání vápníku do kostí.
    Pokud vaše strava ale nebude obsahovat celkově dostatek všech minerálů, a nebude správně fungovat metabolismus (což je dnes běžné u minimálně 90% populace) stejně budete mít ve stáří odvápněné kosti které se vám budou snažit zachránit život.
    Zaměřte se na stravu dokud rostete a jste mladí (i zažívání je v pořádku) a tělo z ní umí ve správné míře získat co potřebuje a směřovat to tam kde je to třeba.

  • 1. 12. 2014 11:19

    Wisp (neregistrovaný)

    Železo v pro člověka nejvyužitelnější formě je v mase (je jedno jestli bílé, červené nebo rybí). Je vhodné ho kombinovat s vitaminem C (nejlíp přírodním) a dostatkem zeleniny. Dýně a bylinky samozřejmě taky neškodí. Na vstřebávání má vliv vitamin B (B12) a kyselina listová. Poruchy metabolismu kyseliny listové přispívají ke vzniku anémie. Dobré je užívat pivovarské kvasnice. které jsou přírodním zdrojem vitamínu skupiny B.
    Při těžší anémii z vlastní zkušenosti nejprve doplnit železo a vitamíny tabletkami na předpis. Pak už obvykle stačí vyvážená dieta.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).