Hlavní navigace

Co jedí na Vánoce celiaci, vegetariáni a vitariáni

Sdílet

 Autor: Restauracepodolka.cz
Tradice velí připravit na sváteční tabuli cukroví, ovoce, ořechy a hlavně bramborový salát a řízek či rybu. Co ale jedí lidé nemocní nebo alternativně se stravující?

Za klasickou štědrovečerní tabuli Češi průměrně utratí přes dva tisíce korun. Přičemž nejvíc peněz spolkne výzdoba, hory cukroví, exotického ovoce a samozřejmě kapr a salát. Ale ne každý dostojí tradicím a pojede v tradičních kolejích. Ať už ze zdravotního důvodu nebo díky alternativnímu stylu života. Počet „jinak“ se stravujících lidí pak v České republice údajně rapidně přibývá. Co takoví lidé tedy ve sváteční čas ponesou na stůl?

Vegetariáni nemají žádné sváteční pokrmy

Na rozdíl od většiny lidí, kteří si bramborový salát s řízkem či kaprem dopřávají zpravidla jen na Vánoce, vegetariáni žádné vyloženě sváteční pokrmy nemají. „To, co si vegetarián připraví na vánoční tabuli, jí během celého roku. K obecně rozšířeným mýtům patří spojování vegetariánů s výhradní konzumací tofu. Ti přitom daleko častěji jedí jeho chutnější variantu – tempeh. Ten je možné připravit v kombinaci s dalšími surovinami stejně jako řízek – usmažený v trojobalu,“ popsal Tomáš Vobořil, majitel nejen vegetariánské restaurace Podolka.

Pokud už jste ohrnuli nos, vězte, že pozitiva vegetariánská štědrovečerní večeře má. Nebudete se po ní cítit jako byste snědli půl vola s vlečkou, je totiž obecně vzato lehčí a tedy lépe stravitelná. Například majonézu v bramborovém salátu často nahrazují sojanézou s minimálním obsahem tuku anebo klasickým bílým jogurtem. Je však třeba počítat s tím, že může být vegetariánská vánoční tabule nákladnější. „Často má mezi třemi až pěti chody a nechybí na ní například sushi z okurky nebo avokáda, kapustové karbanátky, rizota z luštěnin a obilovin nebo sladké pokrmy. K oblíbeným jídlům našich hostů patří pečená paprika s praženým tofu, grilovaný kozí sýr nebo steak z červené řepy. Také tyto pokrmy se jistě na sváteční tabuli některých vegetariánů, ale i celiaků objeví,“ doplnil Jaroslav Rezek, šéfkuchař restaurace.

Celiaci si ani na Vánoce moc nedopřejí

Nad skladbou štědrovečerní večeře musí víc přemýšlet kolem sto tisíc Čechů, kteří drží bezlepkovou dietu. Při ní se lidé musí vyhýbat nejen potravinám, které jsou vyrobeny z obilí, ale také těm, do kterých je lepek přidán skrytě. To jsou například nekvalitní džemy, kečupy nebo sterilovaná jídla. „Klasickou rybí polévku mohou celiaci zahustit kukuřičnou jíškou nebo rozmixovanou rýží. Populární jsou také různé variace krémových polévek nebo jednodušší vývary. Mouku a strouhanku na obalovaný řízek je možné nahradit trojobalem kukuřičným nebo místo kukuřičné strouhanky použít quinoové vločky. Quinoové vločky v kombinaci s čerstvými bylinkami, sýrem parmezánového typu doplněné o citronovou kůru jsou barevnou a chutnou kombinací pro všechny, kdo rádi zkouší nové recepty. Nejen, že je maso ovoněné bylinkami, sýr na něm navíc vytvoří krustu, a tak je potom daleko šťavnatější,“ doporučil Tomáš Vobořil.

Vitariáni se opičí

Pakliže nahlédneme na stůl vitariánů, budeme si připadat na jako u běžné štědrovečerní tabule. Lidé, kteří nejedí maso a stravu tepelně upravují nanejvíš sušením do 42 °C, totiž obvykle napodobují to, co znají z běžných svátečních jídelníčků. Namísto rybí polévky si dávají do tamari omáčky marinovat běžnou kořenovou zeleninu, s mořskou řasou, kešu mléko, houby. Bramborový salát připravují z topinamburů nebo bílé ředkve a doplní ho o hrášek a mrkev. Namísto majonézy z vajec použijí majonézu z kešu ořechů. „Rybu“ pak zastupuje směs zeleniny, ořechů a semínek, ochucená kořením na ryby a vytvarovaná do tvaru karbanátků. Více o Vánocích u vitariánů v našem článku I vitariáni jedí svíčkovou i cukroví. A ne, že ne.

Zkuste Vánoce jen trošku jinak

„Co se stravování týče, jsou Češi považování za jeden z nejkonzervativnějších národů. To je patrné nejen v období svátků, ale i při výběru z jídelních lístků, kdy se zarputile drží vyzkoušených jídel a odmítají experimentovat. Přitom i tradiční pokrmy, jako je bramborový salát, jde udělat moderně a chutně. Vítanou změnou by mohl být například salát z pečených sladkých brambor s quinoou, který je navíc vhodný pro vegetariány i celiaky,“ popsal Tomáš Vobořil.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoi a brokolice

• 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
• 200 g quinoy
• 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
• 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
• 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
• 100 g černá cherry rajčata
• 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
• 50 g nasekané pažitky
• 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink:
• 30 ml šťávy z grepu
• 10 g medu (na doslazení)
• 30 ml olivového oleje

Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení nechte vychladnout. V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhněte plamen, vhoďte quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout. Mezitím si spařte brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebo překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.

Zdroj: TZ Restaurace Podolka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).