Hlavní navigace

Co dělat s nedozrálým pomelem? Hlavně nevyhazovat

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Právě se k nám dostávají pomela z Číny. Jestli si chcete pochutnat, nechte je pořádně dozrát, jejich chuť totiž ještě nemusí být dobrá. A pokud už jste nezralé pomelo rozkrojili, poradíme, jak ho zužitkovat.

První pomela si to namířila do České republiky. Ptali jsme se dodavatele exotického ovoce Vojtěcha Havránka ze společnosti Titbit, jak zralé pomelo poznat a co dělat s tím, které sladkosti ještě nedosáhlo.

Teď pomelo za moc nestojí

Pomela se zhruba před šesti sedmi týdny sklízela v Číně, následně se vydala na dlouhou cestu lodí, kterou některá z nich zakončila u nás. „Některá pomela, která se k nám dostala, byla už žlutá – zralá, ale některá byla ještě zelená, ta nemají takovou sladkost. Nicméně si myslím, že se jejich zralost v obchodě moc poznat nedá. Obecně se dá říct, že na začátku sezóny, což je teď, riskujete, že pomelo bude méně zralé, na konci sezóny, někdy v únoru, zas riskujete, že bude pomelo přezrálé, příliš šťavnaté a půjde špatně loupat,“ říká Vojtěch Havránek.

Nezralé pomelo nevyhazujte

Dneska pomelo koupíte za třicet korun, což sice není nijak závratná cena, ale na druhou stranu, když ho doma rozřízněte a zjistíte, že je hořké jako hřib Satan, je to k vzteku. Přesto ho nemusíte vyhazovat do koše, dá se zužitkovat. Není-li to zrovna ten kousek, který je suchý jak dřívi v lese, můžete ho odšťavnit, přidat do smoothie a nebo do různých salátů. Velmi oblíbené jsou thajské saláty, kde figurují zelené fazolky, ořechy, rybí omáčka, chilli a pomelo. Skvělé jsou i krevetové saláty s pomelem, majonézou a avokádem. „Nevyzrálé pomelo bych třeba smíchal s hořčično- medovou zálivkou a zeleným salátem,“ radí majitel Titbitu.

Odborná spolupráce 

Vojtěch Havránek

Majitel firmy Titbit, která do České republiky dováží velkou část exotických plodů z celého světa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).