Hlavní navigace

Citronová tráva omezuje činnost ledvin

4. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dělení potravin na zdravé a nezdravé je velmi relativní. Jak ukazují studie, poškození jater způsobí většinou léky, ale také byliny či zelený čaj. A oblíbená citrónová tráva není vhodná pro lidi se zhoršenou funkcí ledvin, například seniory.

Každoročně je počátek nového roku spojen se zvýšenou snahou části populace o vnitřní očistu těla, tedy detoxikací organismu, a s větším akcentem na dodržování zásad zdravého stravování. Zásadní roli v tom obvykle hrají bylinky, bylinné směsi, čaje a obecně přírodní látky – takzvané fytoterapeutické prostředky (Není nemoc, na kterou by u nás nerostla bylina, říká fytoterapeut). Jenže i ty mají svá rizika, především při opakované a trvalé konzumaci.

Místo detoxikace plíživá otrava

Na počátku je vhodné zopakovat zásadní informaci, na kterou se ve svatém nadšení při stále rostoucí konzumaci zdravých bylinek stále častěji zapomíná – totiž, že většina rostlin obsahuje toxické látky, fakticky přírodní jedy, kterými se rostliny brání vůči svým predátorům – zvířatům a obecně všem organismům, pro které jsou rostliny potravou. Většina z těchto látek člověku v malém množství neškodí, je ale třeba korektně konstatovat, že na rozdíl od toxických účinků, chemických prostředků a léků nejsou přírodní toxiny ani zdaleka tak prozkoumány, jak by bylo potřeba.

Přesto se již několik výzkumných prací zabývajících se důsledky konzumace léčivých rostlin na lidský organismus objevilo, a jejich výsledky nejsou zrovna pro zastánce bylinné přirozené stravy povzbuzující. Ukazuje se totiž, že obsahují hepatotoxiny, tedy látky poškozující činnost jater. Domnělá detoxikace organismu tak může být nakonec naopak plíživou intoxikací, a to prostřednictvím látek z bylin, které jsou všeobecně považovány za symbol pro člověka prospěšných přírodních produktů, jako jsou aloe vera, zelený čaj nebo citronová tráva, kterou opakovaně používají ve svých televizních pořadech o vaření prakticky všichni „celebritní“ kuchaři a kuchařky. Rizika poškození jater při dlouhodobé opakované konzumaci ale představují i některé tuzemské byliny, jako je rdesno mnohokvěté nebo kozlík lékařský.

Poškození jater způsobí většinou léky, ale i byliny

Ohrožení není podle všeho fatální – přesto je vhodné zmínit, že podle amerických statistik dochází k poškození jater prostřednictvím nevhodných látek v počtu až sto padesáti případů na sto tisíc obyvatel a rok, přičemž čtyři pětiny případů jsou způsobeny léky. Zbývajících dvacet procent ale připadá na různé bylinné směsi a také na extrakty ze zeleného čaje. Vzhledem k poměrně širokému využívání takových extraktů je tak právě zelený čaj symbolem rostliny způsobující hepatotoxicitu (poškození jater).

Nejen játra ale mohou být poškozena přírodními produkty.

Citronová tráva omezuje činnost ledvin

Dalším důležitým ohroženým lidským orgánem jsou ledviny, jejichž funkčnost může narušit například výše zmíněná citronová tráva. Jde o jeden z prvních případů, který byl již v praxi ověřen studií na lidských dobrovolnících. Ta se uskutečnila v loňském roce a prokázala, že dlouhodobý příjem čaje z citronové trávy snižuje schopnost tzv. glomerulární filtrace ledvin. Zhoršení funkce signalizovaly i běžně testované biochemické ukazatele – rostla koncentrace kreatininu a močoviny v séru. Zaznamenaný rozsah změn pro zdravého člověka sice podle studie nepřestavuje nic zásadního, ale ve stáří, kdy se filtrační schopnost ledvin zhoršuje, doporučuje studie citronové trávě se vyhýbat.

Nejen výsledky této studie tak opětně prokazují skutečnost, že současné dělení surovinových zdrojů na zdravé a nezdravé je velmi relativní a že jedinou skutečně správnou „stravovací strategií“ je takzvaná vyvážená strava, pokud to zdravotní stav organismu dovoluje. Nekritická sázka na zdravé bylinky a různé exotické přírodní zdroje se tak z dlouhodobého pohledu nemusí vyplatit. Už i proto, že jsou pro organismus Středoevropana přece poněkud více neznámé než suroviny pocházející z našeho prostředí, na které je organismus více zvyklý a díky tomu je vůči případným rizikům z nich pocházejících více odolný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).