Hlavní navigace

Kůra z běžných citronů není na pečení vhodná

4. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Není nezbytná. Pokud ji ale použijete, cukroví se „rozsvítí“. Bude svěží, voňavé a zdravější. Kde získat citronovou kůru, proč není vhodná ta z běžných citronů a jak ji uchovat?

I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.

Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.

Citronová kůra je položkou v receptech, kterou často ignorujeme. Upečeme klidně bez ní a přitom jsme si jistí, že buchta, bábovka nebo třeba vánoční cukroví bude chutnat dobře i tak. Co se stane s těstem, když do něj nastrouháme sytě žlutou kůru z citronu? Je to jednoduché. Bude chutnější a voňavější.

Provoní vánoční cukroví i nápoje

Citronovou kůru můžeme přidat jak do lineckého těsta, zázvorek, ořechových rohlíčků, tak i do perníčků, případně do vánočky či vánoční štoly.

Hodí se ale i jinam než do pečení, kůra provoní i teplé nápoje, výborná je například do svařeného vína nebo vánočního punče. Vyzkoušejte vánoční punč podle receptů z první republiky.


Autor: Isifa.cz

Kde vzít citronovou kůru

Sušenou citronovou, stejně jako pomerančovou kůru můžeme zakoupit v obchodech. Bývají v regálech s kořením. Případně ji velmi snadno získáme z citronů.

Vzhledem k množství pesticidů a dalších chemických látek, kterými jsou citrony ošetřovány (a rozhodně je nesmyjete vodou, ani s použitím speciálních přípravků, jak ukázal náš test), musí být jedinou volbou biocitron.

Ale i ten nejdříve opláchněte a pak teprve citronovou kůru nastrouhejte.

Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?

Čím strouhat citronovou kůru?

Použít můžete jemné struhadlo, případně zester, tedy škrabátko na kůru. Strouháme pouze žlutou vrstvu. Pokud byste zajeli příliš do hloubky, přidali byste do těsta i hořkou dužinu.

Kdybyste chtěli citronovou kůru nahradit šťávou z citronu, cukroví by bylo kyselé. Mimochodem, v citronové kůře je mnohem víc minerálů a vitaminů než v citronové šťávě.


Autor: Shutterstock.com

Na citron lze s úspěchem použít speciální škrábátko, tzv. zester. Existují různé druhy.

Skladování citronové kůry

Nejlepší je pochopitelně kůra čerstvě nastrouhaná. Přesto ji lze zamrazit, usušit (nastrouhanou sušíme na topení) nebo je možné uchovat kůru v chladničce, napěchovanou do menší skleničky a zasypanou cukrem.

Z kůry citronů, ale i jiných citrusů, například pomeranče či pomela, si také můžeme připravit výbornou domácí kandovanou kůru. Využijeme ji do různých druhů cukroví a vánočního sladkého pečiva, nebo jen tak na zobání či ozdobu. Jak na to?

Galerie: Jak si doma vyrobit kandovanou kůru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).