Hlavní navigace

Máte alergii na WiFi? Můžete to dokázat

10. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Je záření z WiFi bezpečné? Někteří lidé tvrdí, že jim je v jeho blízkosti zle a že je umí detekovat i bez použití měřicího přístroje. Podle odborníka je to nesmysl. Vyzývá ale k pokusu.

Debaty o tom, jestli je používání mobilních telefonů nebo mikrovlnných trub bezpečné kvůli záření, které vydávají, se vedou už roky. V poslední době se začalo probírat i to, zda jsou bezpečné WiFi sítě. Pomocí této technologie se nejen připojujeme k internetu, ale čím dál častěji s její pomocí komunikuje i domácí elektronika, například počítač s tiskárnou či třeba fotoaparátem.

Na jedné straně stojí vědci a hygienici, kteří tvrdí, že WiFi signál není pro lidi nebezpečný a že ho ani nezaznamenávají. Na straně druhé lidé, kteří si stěžují, že se v blízkosti vysílače WiFi necítí dobře, a s nimi i ti, kdo sice signál na vlastní kůži necítí, ale přesto před masivním rozšířením této technologie varují. Dá se vůbec dojít k nějakému závěru?

WiFi poznám na sto honů

Někteří lidé dokonce tvrdí, že mají na WiFi jakousi alergii. Diskuse o tom, zda WiFi sítě škodí či neškodí lidskému zdraví, se rozjela také pod článkem o mikrovlnných troubách na serveru Vitalia.cz: Bojíte se mikrovlnky?


Autor: Isifa.cz

Záření z WiFi nelze bez přístroje detekovat, tvrdí odborníci

„Jsem člověk s technickým vzděláním… Když jsem si přinesl domů WiFi router (pozn. red.: přístroj rozvádějící bezdrátově internet k dalším zařízením) a zapnul ho, bylo mi zle. Moje přítelkyně perfektně poznala, že WiFi je zapnuté i v jiné místnosti,“ napsal jeden ze čtenářů.

A podobných zkušeností se v diskusi objevilo více. „Nevím, jak pravděpodobné je, že někdo cítí router na druhé straně místnosti. Nicméně je dost pravděpodobné, že bude cítit wifinu ve svém počítači. Sám jsem ji léta cítil a… způsobovala mi bolest v zápěstí. Teď mám naštěstí notebook s wifinou uvnitř a anténa je asi někde vzadu, takže mi nevadí,“ píše další diskutující, který podle svých slov WiFi signál více vnímá, když je špatné počasí. Jiné hlasy v debatě nicméně poukazovaly na to, že WiFi routery používají řádově slabší signál než mobilní telefony a už proto nemohou být nebezpečné.

Ozvěte se, otestujeme, zda cítíte WiFi síť

Podobně se k tomu, že by snad člověk vnímal WiFi signál, staví i odborníci. Jako například Lukáš Jelínek z Národní referenční laboratoře pro neionizující záření, která spadá pod pražský Státní zdravotní ústav (SZÚ). „Nikdy nebylo zjištěno, že by kromě oka jakýkoli savec vlastnil detektor elektromagnetického pole. Oko však umí přímo detekovat jen ve frekvenční oblasti blízké viditelnému světlu. Není tedy znám mechanismus, jak by člověk mohl detekovat mikrovlnné záření jinak než zprostředkovaně skrze ohřev tkáně. V případě WiFi je však ohřátí tak nepatrné, že jeho detekce fyziologickými procesy je nemožná,“ řekl Lukáš Jelínek pro server Vitalia.cz.

Podle něj je proto tvrzení, že někteří lidé umí bez použití měřicího přístroje detekovat mikrovlnné záření z WiFi nesmyslné a patří do oblasti esoteriky. „Toto tvrzení je ve většině případů založeno na neschopnosti objektivního experimentálního pozorování a někdy také na prosté víře. Je jisté, že uvedení lidé by při ´detekci záření´ selhali při vědecky pojatém dvojitě slepém testu,“ dodal ještě s tím, že by tento test přesto mohl být zajímavý. „Ukázal by, jak člověk umí klamat sám sebe. Pokud by tito lidé byli ochotni své dovednosti předvést, nechť se ozvou na náš email. Je však třeba podotknout, že zásadní podmínkou experimentu by bylo jeho zveřejnění bez ohledu na výsledek,“ nabízí otestování lidské schopnosti cítit funkční WiFi síť.

Cítíte WiFi? A chcete to dokázat?

Můžete se přihlásit k testování na SZÚ.

Kontakt: Lukáš Jelínek, Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetická pole a záření, SZÚ, www.szu.cz, elmag@szu.cz

WiFi versus WHO

Jenže ne všichni to vidí stejně. Do kritiky WiFi sítí coby elektromagnetického smogu se pustil na svém webu například Vlastimil Marek, který vystupuje jako alternativní hudebník, publicista a duchovní učitel. Domnívá se, že škodí zvláště noční působení WiFi záření: „Lze totiž spekulovat, že přes den se pohybujeme a mozek bděle funguje, takže jeho elektrická činnost může být jakýmsi ochranným štítem, zatímco v noci, když spíme, jsme vůči vysílání routerů (a radarů a mobilních vysílačů) zvláště bezbranní,“ spekuluje na svém webu http://blog.baraka.cz.

„Tato technologie neexistuje dostatečně dlouho, abychom věděli, zda je ze zdravotního hlediska bezpečná, varovala Kate Figes v deníku Guardian již před několika lety. Odborníci uvádějí: Nové bezdrátové technologie užívají mikrovlnných pulsů (radiace), obdobných těm, jaké používají radary. Nejde o radiové vlny, jak se lidé obecně domnívají. Rostoucí počet vědců si myslí, že bezdrátové počítačové sítě, mobilní telefony, bezdrátové laptopy a bluetooth škodí lidskému zdraví,“ argumentuje Vlastimil Marek. Poukazuje přitom na různé aktivity v zahraničí, které se staví proti stále většímu rozšiřování WiFi technologie.

Často citován je například Lawrie Challis, profesor fyziky britské univerzity v Nottinghamu, který se zabýval otázkou laptopů s WiFi a dětí. „Podle něj se v případě, kdy si položíme laptop na klín, přiblížíme k anténce příliš blízko, takže se vystavujeme stejné intenzitě záření jako v případě mobilního telefonu. Výzkum není ukončen, ale děti jsou obecně citlivější než dospělí, a proto by měli rodiče monitorovat, jak děti laptopy používají, a nedávat si je na klín,“ píše Václav Jedlička na serveru DSL.cz.

Britská Health Protection Agency nicméně tvrdí, že bezdrátové periférie používají tak malou intenzitu, že žádné nebezpečí nehrozí. Podle této organizace neexistují žádné konzistentní důkazy, že by vystavení WiFi signálům jakkoli nepříznivě ovlivňovalo lidské zdraví. Přestože prý na základě zveřejněných studií nevidí žádný důvod, proč by WiFi nemělo být i nadále používáno například ve školách, nechává si pootevřená vrátka: „U každé nové technologie je nicméně rozumná jistá opatrnost a sledování situace,“ uvádí.

Používání WiFi se nedávno intenzivně probíralo například v kanadské provincii Ontario, na svých webových stránkách o tom píše deník The Globe and Mail. Tamní svaz učitelů dokonce usiluje o zastavení masového zavádění této technologie do škol z obavy, že způsobuje rakovinu. Nic takového však zatím žádná studie neprokázala. Kanadští odpůrci WiFi se však odvolávají na loňské doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), podle nějž je možné zařadit vysokofrekvenční elektromagnetické pole mezi „možné karcinogeny“. Je však na místě podotknout, že se tam ocitlo například vedle kávy a že doporučení nehovoří o síle záření, které je právě u WiFi vysílačů velmi nízké.

Čtěte dále: Mobilní telefon – neškodný přístroj, nebo zabiják?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).