Hlavní navigace

Čistíte zuby před, nebo po snídani?

19. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Ať odpovíte na otázku z titulku jakkoli, určitě si i myslíte, že to tak děláte správně. Jenže jedni z vás se mýlí a v našem článku se dočtete kteří a proč.

Co rodina, to jiné návyky a o těch hygienických to platí samozřejmě také. Když se pak setkají dva lidé z různých rodin, může dojít ke střetu názorů. Pravděpodobně se shodnete na tom, že je ideální čistit si zuby dvakrát denně. Ráno a večer. Jenže ráno – to může znamenat jak před snídaní, tak i po ní.

Někteří lidé dbají na ústní hygienu ještě o něco více a čistí si zuby po každém jídle. „Při jídle nám na zubech či v mezizubních prostorech mohou ulpívat zbytky jídla. Navíc na naši sklovinu působí při jídle stejně kyseliny a cukry, které mohou dále útočit a být zdrojem případných problémů,“ říká Alex Bilous, stomatolog kliniky Mediestetik.

Zubní lékař Jan Černý ovšem dodává, že bychom s čištěním zubů po jídle měli počkat alespoň půl hodiny, až se sklovina vzpamatuje z útoku kyselého prostředí během jídla. „Pokud si zuby čistíme bezprostředně po jídle, může být sklovina zubů již zasažena kyselinami z potravy. Takto napadenou a tím pádem i trochu změklou sklovinu potom čištěním bezprostředně po jídle můžeme mechanicky poškodit,“ varuje lékař.

Čtěte téma serveru 120na80.cz: Jak vybrat zubní kartáček

Když se najíme bez vyčištění zubů, dodáme „hladovým“ bakteriím potravu

Víc než jídlo jsou pro zuby zvlášť nebezpečné bakterie, které se hromadí v dutině ústní a ulpívají na povrchu zubů v podobě bílého lepkavého plaku. Přestože si zuby večer před spaním pořádně vyčistíte a zbavíte se většiny zubního plaku a dalších nečistot, během spánku dochází k tvorbě právě zubního plaku.

„I když po vyčištění zubů celou noc nic nejíme a nejvýše se napijeme čisté vody, i tak se během šesti až sedmi hodin spánku na našich zubech vytváří bakteriální povlak,“ říká MUDr. Černý a dodává, že tomu napomáhá snížená tvorba slin během spaní. „Už ráno tedy čekají na zubech připravené bakterie. Pokud se najíme bez vyčištění zubů, dodáme „hladovým“ bakteriím potravu a ty hned začnou tvořit na povrchu zubů kyseliny.“ Z tohoto důvodu neobstojí argument, že není potřeba čistit si chrup po probuzení v případě, kdy jsme si ho pečlivě vyčistili před spaním.

Fluoridy versus jídlo

Pokud si zuby vyčistíme co nejdříve po probuzení a dodáme jim i fluoridy ze zubní pasty, bude jejich povrch téměř bez plaku. „Ochranný účinek fluoridů sníží nebezpečí ranního jídla pro zuby,“ doplňuje zubní lékař Černý.

Stejně tak jako v případě čištění zubů po jídle kdykoli během dne, i v případě čištění zubů po snídani platí, že kyseliny z potravin (například z ovoce, džusu) působí neblaze na zubní sklovinu. Navíc v kombinaci s „vyhladovělými“ bakteriemi z noci

Pokud jste tedy vyznavači čištění zubů až po snídani, počkejte s ranní hygienou alespoň půl hodiny po jídle.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).