Hlavní navigace

Císařský řez – manuál pro spokojené uživatelky

11. 5. 2009

Sdílet

Císařský řez je jednou z možností, jak zakončit porod. Je variantou krajní, protože se jedná o velkou břišní operaci s nemalým počtem rizik a vyžadující přítomnost celého týmu lékařů. Nicméně v českých porodnicích takto končí zhruba patnáct procent všech porodů.

Co byste měly vědět

Pravděpodobnost, že císařský řez potká zrovna vás, není sice velká, ale rozhodně ani zanedbatelná. Samozřejmě záleží na vaši konkrétní situaci a zdraví plodu. Rozhodnutí, zda porod bude zakončen císařským řezem, může padnout dlouho dopředu před očekávaným termínem porodu. Důvodem k plánovanému císařskému řezu mohou být onemocnění matky (cukrovka, preeklampsie, astma, herpes v oblasti genitálií, srdeční onemocnění a oční onemocnění), nepoměr velikosti dítěte k velikosti pánve, předcházející úrazy v oblasti pánve a některé gynekologické operace.

Příčiny k provedení císařského řezu mohou být také na straně dítěte, příliš velký (nad 3,5 kg u prvorodičku, více než 3,8 kg u vícerodičky) nebo naopak malý plod (pod 1,5 kg), vcestná placenta, její předčasné odloučení, nepravidelná poloha plodu (koncem pánevním, šikmá nebo příčná) a vícečetné těhotenství. Předchozí operační zakončení porodu nemusí nutně znamenat jeho opakování, záleží na příčině jeho provedení. K císařskému řezu vedou také některé akutní komplikace během porodu, nejčastěji nedostatečné zásobení plodu kyslíkem. Pak se rozhodnutí o císařském řezu ale celkem pochopitelně počítá na minuty až vteřiny a císařský řez se stává doslova život zachraňující operací.

Doživotní trauma? Ale jděte…

Ačkoliv je císařský řez pro mnoho žen jediným způsobem jak porodit dítě a mnohým z nich skutečně zachraňuje život, má své odpůrce. Například podle cestovatele do údajných minulých životů a propagátora holotropního dýchání Stanislava Grofa je „agresivní porod“ srovnatelný se sexuálním zneužitím v dětství. Častým argumentem odpůrců je také to, že matka po porodu císařským řezem nikdy nenajde „správný“ vztah ke svému dítěti. Navíc dítě porozené císařským řezem údajně není schopné zvládat běžné problémy, navázat partnerský vztah a prý se i bojí komunikovat s ostatními lidmi.

Podobné názory odmítá MUDr. Hana Kotásková psychiatrička a primářka NZZ Psychiatrie a psychosomatiky v Praze: V psychice dospělého jedince narozeného přirozeným způsobem nebo císařským řezem není žádný rozdíl. Císařský řez nemá žádný vliv na pozdější psychický vývoj. Považovat jej za klíčový moment v životě je naprosto scestné.

Bez seznamu nikam!

cisarsky-rez2Bez ohledu na to, jestli je císařský řez plánovaný nebo se chystá „přirozený“ porod, budete potřebovat s sebou do porodnice stejné věci. Krom nezbytností jako jsou doklady, těhotenská průkazka, kartička pojištěnce a papír se jménem dítěte, je nutné zabalit si hygienické potřeby, své pravidelné léky, kojící podprsenku a několik nočních košil. Může se ale stát, že vám nemocnice nabídne vlastní prádlo i župan. Velmi užitečné jsou jednorázové kalhotky, které vypadají, jako by byly ušity z pružné tašky oblíbené za socialismu – síťovky. Klidně si jich kupte víc než pět. Dále budete potřebovat porodnické vložky, oboje prodávají v lékárně. Budou se vám hodit jeden až dva balíky, protože po operaci budete několik dní krvácet, plus pár dní až týdnů špinit.

Pro dítě si přineste jednorázové plínky a vlastní kosmetiku, i když ta není nezbytně nutná. Přineste si ale krém proti opruzeninám a vlhčené ubrousky, oboje se hodí. Dětské oblečení budete potřebovat až při odjezdu, v nemocnici můžete využít erární. Dále se vám bude hodit láhev s neperlivou vodou a něco málo na čtení.

Uspat nebo neuspat?

cisarsky-rez1

V případě plánované císařského řezu si zpravidla můžete vybrat způsob analgezie. Možnosti jsou dvě, jednak částečná, tzv. spinální analgezie, a pak celková narkóza. V prvním případě vám anesteziolog zavede injekci do páteře a vy nebude schopna pohybu od pasu dolů. Během zákroku ucítíte tlak nebo mírné tahání, nikoliv však bolest. Spinální analgezie tolik neovlivňuje novorozence, navíc umožňuje bezprostřední kontakt matky s dítětem a v ideálním případě zahájení kojení ještě na operačním sále. Nemusíte se bát, že byste operaci přímo viděla, vaše břicho bude odděleno rouškou. Některé nemocnice dovolují, aby u císařského řezu byl přítomen otec nebo jiný blízký rodičky, ale není to automatickým pravidlem.

Druhou možností je celková narkóza. Tu lékaři volí v případě akutního císařského řezu, kdy se mnohdy hraje o čas a nelze čekat na zapůsobení spinální analgezie. Výhodou je rychlý nástup účinku. Je to také cesta pro „slabší povahy“, které se obávají svých vlastních reakcí. Nevýhodou je možné ovlivnění novorozence narkózou a pozdější kontakt s dítětem. Žena tak svého potomka uvidí až po několika hodinách, kdy se probere. Stejně tak kojení může být náročnější, protože se dítě nepřisaje do dvou hodin od porodu. Neznamená to ale, že by žena nemohla vůbec kojit.

Hadičky trčící z těla

Samotná operace, pokud probíhá bez komplikací, trvá zhruba 45 až 60 minut. Břicho se otevře těsně nad hranicí ochlupení příčným řezem a velmi rychle se z dělohy vyjme dítě. Po operaci ženě zůstává zavedená cévka odvádějící moč, dále pak hadička s infuzí a případná drenáž, ta slouží k odvádění nečistot a krve z břicha. Nic z toho není příliš příjemné, ale dá se to vydržet. Po několika hodinách vás zdravotní sestry zkusí posadit a později byste měla i sama chodit. Jakmile to zvládnete, bude vám odstraněna cévka. Může se stát, že pro vás bude močení zpočátku bolestivé, to je ovšem normální. Zhruba po třech dnech budete schopná se o své dítě starat sama a mít jej stále u sebe. Do té doby vám jej budou dětské sestry „půjčovat“ na krmení a pomáhat vám s péči o ně.

Nepřehlédněte náš těhotenský a mateřský kalendář!

Nemusíte se ale bát, že by císařský řez výrazně ovlivnil vaši schopnost pečovat o dítě. Přesto odpočívejte, jak jen to bude možné. Nebojte se spát přes den a kdykoliv dítě usne. Šestinedělí může být pro vás náročnější. Nejen, že se budete starat o své dítě, ale také se bude vaše tělo hojit. Proto pravidelně jezte, klidně méně, ale hodně často. Ideální je dostatek ovoce, zeleniny, libového masa a mléčných výrobků. Když bude nejhůř a vy vyčerpáním budete jíst hodně málo, doplňte energii hroznovým cukrem nebo tekutou výživou, nutričními nápoji, prodávají je v lékárně. Hlavně nepřestávejte jíst! Rovněž hodně pijte, ideální jsou minerální vody, ovocné džusy a čaje.

Kvalitnější sex než po běžném porodu?

cisarsky-rez-doktor

Viditelným důsledkem císařského řezu je jizva na břiše. V současnosti se dělá příčně a má velikost zhruba 12 až 16 cm. V podstatě se jedná o souvislou vodorovnou čáru, která časem bledne až postupně téměř mizí. Navíc jizva leží nízko, pod hranicí kalhotek, takže není vidět ani ve dvoudílných plavkách. Přesto je dobré se o ni starat, důležité je především hlídat, jestli se správně hojí. Případné hnisání znamená návštěvu lékaře. Dobré je jizvu potírat mastným krémem, ideální je bambucké máslo nebo vepřové sádlo. Oboje napomáhá hojení. Po několika měsících po jizvě zpravidla zůstává jen tenká čárka.

Nespornou výhodou císařského řezu je, že po se po něm nemění kvalita sexuálního života. Přesněji pochva zůstává stejně pružná jako dříve, protože se nemusí roztáhnout při porodu, případně nedošlo k nastřižení nebo natržení hráze. Ženy po tomto způsobu porodu nemají pocit, že „jsou dole vytahané“ ani naopak extrémně tuhé po sešití. Pochva zůstává v podobné kondici jako před těhotenstvím. Přesto je možné, že ucítíte bolest při pohlavním styku, zvláště dojde-li k němu brzy po porodu. Je to dané hojením a stahováním dělohy, které může být bolestivé. Vždy se ale vyplatí posilovat svaly pánevního dna, cvičení funguje jednak jako prevence pozdější inkontinence, ale také pomáhá poporodnímu hojení a zlepšuje sexuální život.

Císařský řez na přání?

V České republice není legální požádat o císařský řez. O jeho provedení rozhodují zdravotní důvody, nikoliv jen strach ženy z běžného porodu. Ačkoliv je operační porod poměrně bezpečný, vždy se mohou objevit pooperační komplikace jako nevolnost, bolesti hlavy, zvracení, žilní problémy, krvácení. Navíc rána po císařském řezu se hojí zpravidla déle než běžné poporodní poranění. Dále by žena neměla otěhotnět dříve než rok po operaci, jinak hrozí poškození dělohy v místě jizvy. Navíc by žena neměla absolvovat více než tři císařské řezy, tedy je to jisté omezení v plánování počtu dětí.

Vyzkoušejte přílohu Antikoncepce!

Větší rizika jsou také pro novorozence, kterému může v plicích zůstat plodová voda, v důsledku čehož může mít problémy s dýcháním. Rozhodně neplatí, že by císařský řez byl elegantnější a méně komplikovanou možností porodu. Císařský řez je pouze možností v případě, že hrozí při běžném vedení porodu problémy nebo se objeví během něj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).