Hlavní navigace

Čím tmavší alkohol, tím těžší kocovina

24. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Tipy proti kocovině jako „vyprošťovák“ nebo „dvojitý turek“ nebohé namáhané tělo ještě více oslabují. Jak se účinně bránit kocovině? Střídmostí i dobrým výběrem nápoje.

Co všechno umí s tělem napáchat kocovina? „Kdybychom kocovinu považovali za nemoc, tak bychom se jí báli,“ říká rozhodně lékařka Hana Karbanová, která se věnuje léčbě závislostí.

MUDr. Hana Karbanová

vedoucí lékařka oddělení léčby závislostí, Psychiatrická nemocnice Bohnice, Praha

Čím pykáme za prohýřenou noc?

Euforie, ztráta zábran, utlumení starostí všedního dne, socializační činitel – důvodů k pití alkoholu se najde nespočet. Češi jsou pivní národ, k alkoholu obecně máme pozitivní vztah, a tak se „nějaká kocovina“ často stává i předmětem veselých historek a recepty na ni jako „vyprošťovák“ nebo „dvojitý turek“ obecně doporučovanými tipy, které ale nebohé namáhané tělo ještě více oslabují.

Za co všechno je zodpovědný alkohol? „Alkohol a jeho metabolity poškozují trávicí systém, dráždí sliznici žaludku a mohou způsobit krvácení. Je nervovým jedem, poškozuje jak periferní nervy, tak mozkové buňky, zvyšuje krevní tlak, narušuje srdeční rytmus, má vliv i na srdeční svalovinu, mění metabolismus tuků, narušuje hormonální rovnováhu, způsobuje akutní zánět, uvolňuje kyslíkové radikály, způsobuje hypoglykémii,“ uvádí neveselý výčet lékařka. Ještě máte chuť vyrazit na večírek plný koktejlů?

Veselá noc, dlouhý den

Nejzrádnější je kocovina v rychlosti svého nástupu i síle příznaků – a nejen těch tělesných. Kdekdo i o sobě ví, má-li příjemnou „opičku“, nebo zda ho napadají chmurné myšlenky. Střízlivění přichází jako přímá úměra – čím více se blíží „hladinka“ k nule, tím více na sobě propitou noc pocítíte. A trpět můžete až dvacet čtyři hodin. Bolest hlavy, ospalost nebo celková slabost jsou mnohdy jen začátkem:

„Příčinou příznaků kocoviny je působení etanolu a jeho metabolitů na hormonální a imunitní systém, na metabolismus tuků, cukrů a na elektrolytovou a acidobazickou rovnováhu,“ vysvětluje Hana Karbanová. „Jako projev kocoviny se objevuje i bušení srdce, třes, závrať, špatná nálada, poruchy soustředění, žízeň, sucho v ústech, nucení na zvracení, zvracení nebo průjem.“

Čím tmavší alkohol, tím těžší kocovina

Jestli si tohle nechcete dopřávat, můžete vyzkoušet jednoduchý, ale stoprocentně účinný recept: kdo nepije alkohol, nemá kocovinu. A když už víte, že na oslavě kolegových padesátin jako abstinent neobstojíte, držte se několika základních pravidel:

Jak nepřijít ke kocovině

  • nikdy nepijte nalačno, alkohol si dávejte výhradně k jídlu
  • alkoholické nápoje střídejte s čistou či středně mineralizovanou vodou
  • nekombinujte různé druhy alkoholických nápojů
  • vybírejte nápoje se světlejší barvou, nedochucované, nedobarvované a ty, které neobsahují další druhy alkoholů a příměsí

„Někteří výzkumníci se zaměřili na to, jak se liší závažnost příznaků kocoviny podle druhu alkoholu,“ objasňuje poslední bod lékařka. „Závěry jsou takové, že čím tmavší destilát, tím těžší kocovina. Je tedy lepší čistý etanol nebo gin než tuzemák nebo fernet, stejně tak čím tmavší víno, tím těžší kocovina. Souvisí to s obsahem organických látek, kterým se říká kongenery, a které zhoršují kocovinu. Jsou obsaženy například v kůře hroznů nebo v zrnech, a uvolňují se při kvašení a destilaci, stejně tak mohou do nápoje přecházet z dřevěných sudů. Tyto látky současně alkoholickým nápojům dodávají barvu a specifickou chuť. Jsou to např. vyšší alkoholy, estery, aceton, třísloviny, aldehydy.“ Přesný mechanismus účinku ale není znám.

Kolik skleniček je „v normě“?

Pečlivě si také kontrolujte množství vypitých skleniček: „Pokud je nutné alkohol požívat, tak dvě, maximálně tři jednotky alkoholu (např. 3 dl vína) u ženy za pět hodin. U muže tři, maximálně čtyři jednotky alkoholu (např. 3,5 „malých panáků“) za pět hodin,“ doporučuje lékařka.

Když se situace poněkud „vymkne“ vaší kontrole, připravte se na perný den s minerálkou u postele. Odpočívejte, doplňujte tekutiny, a pokud zrovna nezvracíte, najezte se. Odbourávání alkoholu jde totiž ruku v ruce se snižováním hladiny krevního cukru. Více než mastné nudle od stánku vám ale pomůže nekořeněná zeleninová polévka.

Zaměřte se na vitamíny a minerály

„Neuškodí thiamin – vitamín B1 a některý z přípravků, který má preventivní účinek proti alkoholovému poškození jater, např. silymarin,“ radí Hana Karbanová. „Některé práce popisují částečný pozitivní efekt extraktu z opuncie mexické (opuntia ficus indica). Antacida (léky proti překyselení žaludku) mohou také pomoci.“ Všechny pomocníky seženete v lékárnách. Pokud jde o vitamín B1, můžete využít jakýkoliv B-komplex v tabletách, kapslích nebo multivitaminové rozpustné směsi. Silymarin je účinná látka pocházející ze semen ostropestřce mariánského. Působí příznivě na jaterní tkán a podporuje přirozenou detoxikaci.

Protože při pití alkoholu dochází ke změnám elektrolytové rovnováhy, zaměřte se také na doplnění vitamínů a minerálů. Nepočítejte ale s tím, že vás předem vypité šumivé „céčko“ uchrání od nepříjemných projevů „kalného“ rána. Když kocovina dorazí s plnou parádou, zahánějte ji hořčíkem, při zvracení a průjmech je třeba dodat tělu draslík, při pocení také sodík a chloridy. Vhodným zdrojem jsou minerálky či přípravky z lékárny.

„Kocovina je problém nejenom pro každého jedince, ale i pro společnost. Především v zemích, kde je běžné nárazové víkendové pití, bývá pondělí dnem kocoviny. Je paradoxní, že není mnoho studií, které by se podrobně věnovaly kocovině a jejímu zvládání,“ uzavírá lékařka.

Nejčastější omyly při kocovině

  • „vyprošťovák“ – při kocovině se vyvarujte další konzumace alkoholu, je to jen zbytečné zatížení oslabeného organismu
  • kofein v kávě či kolových nápojích nepomůže, jen více podráždí žaludeční sliznici
  • kořeněná, dráždivá a kyselá jídla také zhorší podráždění žaludeční sliznice
  • užívání léků proti bolesti s ibuprofenem či kyselinou acetylsalicylovou může závažně poškodit žaludeční sliznici a vést ke krvácení do žaludku
  • užívání léků s paracetamolem může zvýšit poškození jater
  • léky na zklidnění (anxiolytika) a navozující spánek (hypnotika) jsou také nebezpečné – mohou mít za důsledek nadměrný útlum při kombinaci se zbytkovým alkoholem
  • řízení motorových vozidel a další aktivity, které vyžadují plné soustředění a rychlý reakční čas

Minerální kocovina nastane za střízliva

Při kocovině po nadměrném požití alkoholu pomohou mj. minerální vody. Existuje ovšem tzv. minerální kocovina, která nemá s alkoholem nic společného. S běžnou kocovinou ji pojí jiná věc – deficit minerálů v organismu. Ten ale není způsoben přemírou alkoholu a dehydratací, jak je tomu po prohýřené noci, ale nedostatečným příjmem minerálů v situacích, kdy by tělo jejich příjem potřebovalo naopak navýšit. Padesát kilometrů na kole nebo den prací na zahrádce a k tomu panující vedra – tělo se tomu všemu může vzepřít…

Nedostatek minerálů v situaci vyšší fyzické zátěže se projevuje únavou, špatným soustředěním, malátností až ospalostí. Křeče ve svalech nebo bušení srdce upozorňují na nedostatek hořčíku. Před vysokohorskou túrou si proto preventivně naordinujte minerálky nebo hořčík v šumivých tabletách, především tehdy, pokud nejste na velkou fyzickou aktivitu příliš zvyklí. Ideálním zdrojem hořčíku je také tmavě zelená zelenina (brokolice, špenát) nebo oblíbené banány. A nezapomínejte na pitný režim, vyjma alkoholu – ten totiž ztrátu minerálů umocňuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).