Hlavní navigace

Čím dříve přechod začne, tím menší je riziko rakoviny…

27. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Medibay
…ovšem tím větší je pravděpodobnost osteoporózy a aterosklerózy. „Takže bych se raději do načasování menopauzy Pánu Bohu nemíchala,“ říká onkoložka Petra Tesařová.

Věnuje se onkologickým pacientům, ženám s rakovinou prsu, z nichž mnohé spadají do kategorie „žena v přechodu“. Doc. Petra Tesařová nejen v tomto období zdůrazňuje důležitost prevence. A nefňukat: „Jestli to, co začíná, bude krásné, záleží hodně na nás. I po menopauze je možné dobře žít a život si užívat. Doporučuji vstoupit do menopauzy jako dáma.“


 

Vedle léčby pacientů a výuky studentů se zaměřujete také na preventivní aktivity. Které byste doporučila ženám právě s ohledem na klimakterium?

Riziko všech zhoubných nádorů dospělých stoupá s věkem, takže menopauza může být takovou připomínkou nutnosti vyšší ostražitosti. Preventivní program by měl být ušitý každému na míru. S výhodou je provádět obecně doporučená preventivní vyšetření zaměřená na nejčastější malignity (mamografie prsu, stolice na okultní krvácení nebo kolonoskopie, gynekologické vyšetření atp.) a dále s ohledem na osobní rizika vycházející z rodinné historie. Pokud mám dva příbuzné, kteří zemřeli na karcinom žaludku, a sama občas mívám zažívací obtíže, zaslouží si žaludek jistě zvýšenou pozornost. To se týká i řady jiných onemocnění opakujících se v rodině.

Je období přechodu v tomto směru v něčem zvláště rizikové? Na co by si ženy měly dát pozor?

Změny v hormonálním spektru způsobují nejen řadu nepříjemných fyzických projevů, ale rozkolísají často i psychiku, mohou souviset s rozvojem deprese, úzkosti, paniky. V dnešní době kultu mládí, zdraví a krásy nejsme dost připravené na to, že budeme stárnout. Zatím je to ale přirozený běh života, takže se musíme s postupujícím stářím smířit. Neznamená to ale na život po menopauze rezignovat, jen jej nastupujícímu stáří přizpůsobit a hledat na této situaci to pozitivní. Znám mnoho šarmantních, zdravím a energií sršících žen, které prožily svoji menopauzu už v minulém století a nic jim to neubralo na elánu a atraktivitě dodnes.

Jak coby onkoložka hodnotíte možnou souvislost psychiky a onkologických onemocnění?

Člověk funguje jako jeden celek. Řada fyzických obtíží souvisí s těmi psychickými a nemá vlastně žádný organický základ. A naopak předpokládáme, že dlouhodobé psychické utrpení, stres a nepohoda mohou souviset s rozvojem skutečné fyzické nemoci, a to třeba i zhoubného nádoru.

Rakovinu prsu mají často ženy, které o někoho pečovaly,“říká v rozhovoru Alena Bílková, vedoucí lékařka Mamma centra Zelený pruh.

Příznaky spojené s klimakteriem se řeší zejména pomocí hormonální substituční terapie, jaká jsou její rizika? Je pravda, že při dlouhodobějším užívání zvyšuje například riziko rakoviny prsu?

Umělé podávání hormonů sebou vždy nese riziko, že se fyziologická rovnováha jednotlivých působků poruší a léčba způsobí nějakou nemoc. Na druhé straně hormonální substituční léčba chrání srdce, kosti a cévy. Lehce snižuje riziko karcinomu tlustého střeva, ale také zvyšuje riziko karcinomu prsu, vaječníků a dělohy a může zvyšovat nebezpečí trombózy a embolie. Je tedy třeba léčbu užívat jen omezenou dobu podle doporučení lékaře a chodit pravidelně na preventivní vyšetření prsů i gynekologické kontroly.

Na druhou stranu jsem se dočetla, že návaly horka při menopauze snižují riziko rakoviny prsu, co je na tom pravdy?

Návaly jsou známkou prudkého úbytku pohlavních hormonů, což může souviset se snížením rizika hormonálně závislých nádorů.

Dále se mluví o souvislosti nástupu menopauzy s rizikem rakoviny – je riziko menší, když klimakterium začne dříve?

Ano. Protože dojde dřív k ukončení nepříznivého vlivu pohlavních hormonů na vznik a vývoj nádorů. Na druhou stranu má taková žena daleko větší pravděpodobnost osteoporózy a aterosklerózy, takže bych se raději do načasování menopauzy Pánu Bohu nemíchala.

Kdy začíná menopauza a klimakterium?

Průměrný věk menopauzy je 49–51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku. Výjimečně, v jednom procentu případů, dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem, v tom případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s tzv. předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i úmrtnost.

Více v článku: Přechod u ženy – musíme tam všechny

Máte tip pro ženy, jak zvládnout přibývající roky a mnohdy nelehké období klimakteria?

Asi se slovy básníka Jaroslava Seiferta z básně Poštovní holub: „Každého dne se něco končí, něco překrásného se končí…“ Jestli to, co začíná, bude také krásné, záleží hodně na nás. Vzdychat, fňukat a trápit se fyzickými symptomy menopauzy a upadat do deprese není správné řešení. I po menopauze je možné dobře žít a život si užívat. Myslím, že se osvědčuje myslet při tom hlavně na druhé, manžela, děti, vnoučata, přátele. Všichni pak ocení vaši dobrou náladu, empatii a nadhled, který s věkem přichází. Doporučuji vstoupit do menopauzy jako dáma. Konečně návaly taky jednou skončí.

Doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc.

Onkologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Věnuje se zejména karcinomu prsu a možnostem jeho léčby, publikovala desítky odborných textů, přednáší na tuzemských i zahraničních kongresech. Kromě péče o pacienty a výuky mediků se angažuje v oblasti preventivních aktivit a programů zaměřených na edukaci onkologicky nemocných a jejich příbuzných.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).