Hlavní navigace

Chtějí si sami léčit kvasinky. Nystatin se u nás nedá koupit

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nystatin by nám s kvasinkami pomohl. Musíme si pro něj ale jezdit do Německa, zlobí se pacienti. Mají pocit, že je jim upíráno právo na adekvátní léčbu jejich problému. Mají skutečně ke svému rozhořčení důvod?

Kvasinky v našem těle za běžných podmínek žijí v rovnováze s ostatními bakteriemi. Pokud dojde kvůli oslabení organismu k jejich přemnožení, je to pro člověka dlouhý a vysilující boj. Přitom prý stačí tak málo: užívat antimykotikum nystatin.

Pro něj jsou mnozí ochotni dojíždět do zahraničí anebo platit drahé poštovné. Nic jiného jim nezbývá. V České republice zatím není tento lék v tabletové formě k dispozici. Lidé se ptají, kdy si ho budou moci zakoupit. Zlobí se a mají pocit, že je jim upíráno právo na adekvátní léčbu jejich problému. Mají však skutečně ke svému rozhořčení důvod?

Kdy se kvasinky přemnoží

Přemnožení kvasinek v organismu není opravdu žádný med. Může totiž způsobit velmi nepříjemné zdravotní problémy. Jejich spektrum je velice široké, od trávicích, gynekologických, urologických a třeba i zrakových potíží přes alergie, migrény, bolesti kloubů až například k chronické únavě či rozvoji autoimunitního onemocnění.

Kvasinkové nemoci se rozlišují na systémové, které postihují větší část organismu, jsou vzácné a napadají nemocné s těžkými imunodeficity (po transplantacích, s AIDS apod.), a na povrchové, týkající se kůže a sliznic. Ty jsou naopak velmi časté. Největší problém představuje kvasinkové onemocnění v gynekologii,“ vysvětluje přední český imunolog a vedoucí lékař Centra klinické imunologie v Praze Martin Nouza s tím, že například právě projevy kvasinkových, mykotických poševních zánětů představují dlouhodobý a významný zdravotní problém, znepříjemňující život více než polovině žen v reprodukčním věku.

Kvasinky se v lidském organismu přemnoží především tehdy, jestliže dojde z nějakého důvodu ke zhoršení obranyschopnosti těla. Jednou z nejčastějších příčin narušené imunity je kromě jiného také dlouhodobé užívání léků. „Kandidóza se může objevit v souvislosti s léčbou antibiotiky, cytostatiky či kortikosteroidy. Může však být i projevem celkové slabosti či nerovnováhy imunitního systému a být tak například i jedním z projevů nemoci AIDS,“ potvrzuje farmaceut Petr Harant, vedoucí lékárník laboratoře společnosti Česká lékárna holding, která provozuje síť lékáren pod značkou Dr. Max.

Recept „na míru“

Lidé léčící se (často dlouhodobě) některým z medikamentů, který nepříznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry a narušuje tak obranné schopnosti organismu, mají tedy celkem oprávněné obavy z toho, že se v jejich střevě kvasinky přemnoží. Účinným léčivem, které by jim mohlo pomoci toto riziko eliminovat a zkázonosné dílo kvasinek omezit, je antimykotikum nystatin v tabletách pro orální užití. Ten však v České republice není k dispozici.

V lékárnách je nystatin k dostání pouze ve formě volně prodejné masti, na lékařský předpis si pak lze vyzvednout gynekologické globule s obsahem této léčivé látky. Dále je u nás nystatin k použití pro individuální výrobu léků v lékárnách. Jejich příprava je běžnou záležitostí. „Nystatin je již delší čas u nás k dispozici, jen není vyráběn hromadně, ale tzv. magistraliter, tedy v lékárnách. Například naše lékárna je schopna lék připravit ten samý den,“ nastiňuje situaci Martin Nouza.

Látka je dostupná v čisté formě pro lékárenskou přípravu a naše specializovaná lékárna se přípravou rozličných mastí, gelů, suspenzí či tablet s obsahem nystatinu zabývá prakticky každý den. Příprava léků probíhá vždy na základě lékařského předpisu. Existují vyzkoušené receptury na nejčastější problémy, ale u každého pacienta má předepisující lékař možnost zvolit složení ušité na míru jeho problémům,“ doplňuje Petr Harant.

Registrace v Česku zatím neproběhla. Proč?

Ve výdeji nystatinu na lékařský předpis však spatřuje kámen úrazu mnoho pacientů. Řada z nich popisuje, že se setkali s odmítnutím ze strany lékaře, když o předepsání léku požádali. Ve snaze ochránit své zdraví si tak zajišťují tento lék ze zahraničí. Například v Německu je možné si nystatin v tabletách zakoupit bez lékařského předpisu. Úsilí těchto pacientů se však kvůli tomu značně prodražuje.

Rádi by proto věděli, proč je u nás situace taková, jaká je, a zda se výhledově něco změní. „Aby byl v České republice registrovaný jakýkoli léčivý přípravek (např. s účinnou látkou nystatin), musí ho zde nejprve jeho výrobce zaregistrovat. Jedná se tedy čistě o rozhodnutí výrobce daného léčivého přípravku, zda ho v dané zemi zaregistruje nebo ne,“ odpovídá na jejich otázku Hana Pavlíčková z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv s tím, že pokud by k této situaci došlo, je obtížné předvídat, zda by lék byl na předpis, nebo k zakoupení v režimu volného prodeje. „Není zřejmé, jakou indikaci a dávkování by měl takový přípravek či zda by byla léčivá látka v kombinaci s jinou léčivou látkou – to jsou mimo jiné základní kritéria, podle kterých Státní ústav pro kontrolu léčiv rozhoduje o způsobu výdeje,“ dodává Hana Pavlíčková.

Nystatin skutečně uleví při střevní kandidóze

Jednu skupinu zájemců o tento lék tvoří lidé, kteří trpí přemnožením kvasinek – a to nejen ve střevech, ale i jinde v organismu. Někteří mají tuto diagnózu lékařsky potvrzenou a získali dojem, že jsou léčeni způsobem, který neodpovídá jejich stavu a moderním trendům v medicíně.

Jiní mají zase podle určitých symptomů subjektivní pocit, že problémem trpí, avšak kandidóza u nich zatím potvrzena nebyla. Něco mají však všichni společné. Rádi by si nystatin v tabletách opatřili na léčbu problémů s kvasinkami, jež je podle jejich vyjádření sužují prakticky všude v těle, včetně vlasů, nehtů a tělesných orgánů. Může jim ale tento lék skutečně pomoci i v tomto případě? „Nystatin ve formě tablet představuje vhodnou léčbu prokázané kvasinkové střevní infekce. Léčba tabletami nepřináší kýžený efekt u lokálních problémů, protože se látka ze střevního traktu prakticky vůbec nevstřebává. Obávám se, že očekávání pacientů jsou nadnesená,“ podotýká Petr Harant.

Připomíná přitom, že pacient by měl nejprve zkusit vyhodnotit, co mu přemnožením kvasinek jeho tělo říká.

Na kvasinky se musí jít komplexně

Může to být opravdu signál závažného onemocnění, ale pravděpodobně tělo vysílá informaci, že současná životospráva pacienta není úplně optimální. Dříve než se tedy upne na možné vyřešení problémů ´zázračnou pilulkou´ z Německa, měl by se pokusit upravit svůj jídelníček (stručně: omezit volné cukry, mouku, jíst více zeleniny, vlákniny, jogurty) a snažit se změnit životní styl. V případě nutnosti užívání léků, které prostředí ve střevech ovlivňují, nebo právě i jako prevenci bych doporučil spíše užívání probiotik, které nepřestavují žádné riziko. Krátkodobým či spíše dlouhodobým užíváním kvalitního probiotika pak může pacient posílit svoji vůli změnit něco ve svém životě či stravování k lepšímu. Jestliže se však nedaří a problémy jsou vážné, nezbývá než vyrazit k lékaři. Pakliže nemůže pacient najít s lékařem dlouhodobě společnou řeč, pak je na místě změna lékaře, která může v krajním případě oběma stranám hodně ulevit,“ říká zkušený lékárník.

Obdobný názor má i odborný lékař. Jako příklad uvádí jednu z nejpočetnějších skupin pacientek: ženy s opakovanými gynekologickými mykózami. „Ve spolupráci s ošetřujícími gynekology uplatňujeme v Centru klinické imunologie moderní přístup kombinující protikvasinkovou léčbu s podpůrnou imunologickou léčbou a režimovými opatřeními včetně speciální diety a cílených potravinových doplňků. Samozřejmou součástí léčebného přístupu je komplexní podpora a využití psychosomatického přístupu,“ popisuje imunolog Martin Nouza.

Musíme si pomoct sami, stěžují si pacienti

Po tabletách s nystatinem jako po prevenci, ale zároveň i prostředku pro léčbu zasažené střevní sliznice volají také lidé, kteří se rozhodli vzít léčbu do svých rukou a pomocí metod, používaných zejména v zahraničí a založených na dlouhodobém příjmu antibiotik, se snaží zbavit například lymeské boreliózy nebo chlamydií. Někdy jim antibiotika dlouhodobě předepisují ošetřující lékaři, ve většině případů si je však opatřují sami, především opět nákupem přes internet nebo dodávkami ze zahraničí.

Zástupce jedné takové skupiny mi sdělil, že nedostupnost hromadně vyráběných tablet s nystatinem v České republice považuje za obrovský problém, jeho dostupnost na lékařský předpis pak přímo za zásah do svých práv. „Když mi lékaři neumí pomoct, musím se spolehnout sám na sebe. Vím přesně, co je na můj problém dobré. Je tristní, že doktoři se na mne dívají jako na blázna, zatímco v zahraničí je léčba lymeské boreliózy dlouhodobým užíváním antibiotik poměrně běžná. Proč to neví zdejší ´mudrcové´? Automaticky by mi pak měli k takové léčbě předepsat nystatin. Když mi nepředepíšou ani antibiotika, musím si i nystatin shánět sám. Koupit si ho ale nemůžu. Když to všechno jde třeba v Německu, proč to nejde u nás?!“ rozhořčuje se ve svém e-mailu rozzlobený pacient, který si nepřál zveřejnit své jméno. (Opakování antibiotik při léčbě lymeské boreliózy nemá smysl, říkají lékaři.)

Nejsem přesvědčen o přínosu případné volné dostupnosti tohoto léku. Jelikož je případné přemnožení kvasinek v trávicím traktu spojené především s užíváním léků dostupných pouze na základě lékařského vyšetření, myslím, že i užívání léku na přemnožení kvasinek by mělo podléhat lékařskému dohledu,“ odpovídá na jeho otázku Petr Harant. Podle farmaceuta pacienti, kteří se po několikahodinových studiích internetových diskuzí stávají odborníky na danou problematiku, mají možnost takto získanými informacemi přesvědčit svého svobodně zvoleného lékaře o případné nutnosti léčby tímto antimykotikem.

Kde nystatin pomůže a kde jeho užívání nemá efekt

Jak je to tedy s nystatinem v tabletách? Je to skutečně zázračné léčivo, které stojí za to si za drahé peníze obstarávat ze zahraničí a žehrat na jeho nedostupnost v České republice? Pojďme si to shrnout. Nejvýznamnější účinek má látka nystatin na kvasinkové mikroorganismy rodu Candida, Rhodotorula a Trichosporon. Kde se toto antimykotikum využívá? Při léčbě kandidózy na kůži, v dutině ústní, jícnu, hltanu, střevech anebo na sliznici pohlavního ústrojí. Nystatin v tabletách je pak využíván pro léčbu střevní a jícnové kandidózy. Jinde nepomůže, nevstřebává se totiž do krevního oběhu.

Kdo tedy očekává, že si s tímto lékem vyléčí kvasinky jinde než ve zmíněných místech, bude zklamán. K léčbě rozsáhlých kvasinkových ložisek na kůži nebo v těle je nutné použít jiná antimykotika. Jejich druh a dávkování určí lékař, který také dohlédne na zdravotní stav pacienta během užívání léku.

Na skutečně závažné infekce pak orálně užívaná antimykotika nestačí a pacient musí dostávat příslušný lék nitrožilně. Mnoho druhů kvasinek nejen rodu Candida však přestává být citlivá na antimykotika. Je proto skutečně třeba nespoléhat jen na chemické preparáty. Nejsou navíc samospasitelné. Kůra antimykotiky na určitou dobu od kandidózy pomůže, ale pokud pacient nezmění zejména svůj způsob stravování, zanedlouho má své problémy zpět. (Na vaginální mykózy pomůže i domácí léčba.)

Jinak zdravý jedinec by měl sám nechat svoje tělo vybojovat bitvu s množícími se kvasinkami a uzavřít s nimi smlouvu o dlouhodobém mírovém soužití. K vítězství zdravé střevní mikroflóry může pomoci jinými způsoby,“ míní PharmDr. Harant. Kromě změny životního stylu a dodržování diety s omezením příjmu cukrů a dalších potravin, kterými kvasinky de facto „krmíme“, je možné vyzkoušet užití některých přírodních způsobů k likvidaci kvasinek.

Doporučována bývá například kyselina kaprylová, výtažek z grapefruitových semínek, kokosový olej, česnek, skořice, zázvor, lichořeřišnice větší, oregano nebo třapatka nachová. Tyto přípravky je vhodné střídat, aby si kvasinky nevytvořily rezistenci. Důležité je také zvyšování tělesné kondice a dodržování pitného režimu, kdy je nutné přijmout nejméně dva litry tekutin denně.

Odborná spolupráce


MUDr. Martin Nouza, CSc.

Internista a klinický imunolog. Vedoucí lékař Centra klinické imunologie v Praze, www.imunologie.cz. Zabývá se zvláště prevencí a léčbou stavů spojených s chronickou únavou a poruchami imunity.



PharmDr. Petr Harant

Vedoucí lékárník z laboratoře společnosti Česká lékárna holding, a.s., která provozuje síť lékáren pod značkou Dr. Max, www.drmax.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).