Hlavní navigace

Chlupaté nohy nechci. Ale nedělejme z toho vědu

20. 6. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Strniště na lýtku a bobr v podpaží. Dnes se líbí málokomu. Chlupů, alespoň těch viditelných, se zbavuje většina žen a čím dál víc mužů. Hledáním ideální depilace jsou mnozí přímo posedlí.

S létem většina z nás, i ti, co to jinak moc neprožívají, začne věnovat větší pozornost stavu svého těla; hlavně částem, které odhaluje oblečení, zimní háv přece jen ledacos milosrdně skryje – více v seriálu: Letní odhalení: Takhle na ulici nemůžu!

Chlupy jsou klasickým případem – v chladných měsících je často necháme uložit k zimnímu spánku, a co teď honem s tím?

Nebudeme tu mluvit o intimních partiích, ty se přece jen standardně na veřejnosti neukazují, zaplať Pánbůh za to. Už tak je někdy vidět až dost, často mnohem víc, než by člověk chtěl a oko sneslo.

Pokud vás zajímá depilace intimnějších míst, přečtěte si: Vyholujete se? A děláte to správně?

Také vám nebudeme říkat, jestli se právě vy máte či nemáte zbavovat chlupů a chloupků a kde, to je vaše věc. Takže pro ty, kteří chtějí mít alespoň na léto hladkou kůži:


Autor: Isifa.cz

Možností, jak získat pokožku bez chlupů, je několik. Obecně a nejčastěji se mluví o depilaci, ale – prý pro přesnější rozlišení – se používá i výraz epilace. Depilace znamená krátkodobé odstranění chlupu s kořínkem (vytrhávání, krémy, pasty) nebo bez něj (holení), aniž dojde k poškození vlasového folikulu. Epilace je trvalé odstranění chlupu s vlasovým folikulem (laser, intenzivní pulsní světlo, elektrická jehla).

Jenže s výrazy nakládají velmi volně i sami výrobci přípravků a přístrojů k odstraňování chlupů, i ti, kteří se touto činností živí, natož média a všelijaké webové stránky věnované problematice, a že jich je. Výsledné zmatení jazyků ještě komplikuje tvrzení, že nic jako trvalé odstranění chlupů neexistuje (jakože vážně do smrti, pokud nebudete mít kliku a brzy nespadnete pod auto, čímž se vaše potíže s chlupy jaksi vyřeší) – kulantně se to tedy nazývá trvalá redukce ochlupení.

Co je co:

Depilace – krátkodobé odstranění chlupu s kořínkem
např. vytrhávání, krémy, pasty

Depilace – krátkodobé odstranění chlupu bez kořínku
např. holení

Epilace – trvalé odstranění chlupu s vlasovým folikulem
např. laser, fotoepilace (intenzivní pulsní světlo), elektrická jehla (na malé oblasti)

Co je lepší? Jak kdy a jak pro koho

Posoudit objektivně všemožné metody je nemožné. Protože vedle toho, že způsobů je celá řada (najdete je dále v přehledu), ke každé z nich se používá celá řada různých přípravků či přístrojů, které zase aplikuje celá řada kosmetiček či lékařů s různými schopnostmi a to celé řadě lidí s různým typem pleti, ochlupení, věku, zdravotního stavu… To všechno se podepíše na výsledku – tedy na vašem těle.

Jednomu zmizí chlupy po opakovaném používání vosků po několika letech, jinému po desetiletích, dalšímu nikdy. Většina se na to stejně časem vykašle. Jednomu chloupky zarůstají po vytrhávání, jinému po holení. Cukrovou pastu někdo snáší skvěle, další běduje, že mu dráždí kůži. Moderní lasery taky nejsou pro každého, ať z důvodu jeho zdravotního stavu nebo solventnosti – laserovou epilaci dnes dostávají některé slečny movitějších rodičů jako dárek k osmnáctinám, celá procedura přijde na desetitisíce.

Když se tak probírám všemi zkušenostmi svých kamarádek, příbuzných a známých, nekonečnými diskuzemi na internetu, názory laiků i odborníků, docházím k soukromému závěru – sice nechci běhat po světě s chlupatýma nohama, ale také nechci svůj život zasvětit hledání ideální depilace. Zůstávám u osvědčené žiletky se všemi jejími klady i zápory.

Jak si v tom zmatku vybrat vhodnou metodu?

Koukněte se na stav účtu

Při úvaze, jakou metodu zvolit, významně rozhoduje peněženka. Pokud bychom sečetli všechny náklady na jednorázové holení nebo jiný způsob samo-domo depilace během celého našeho života, dostaneme celkem slušný balík. Ale je jasné, že je rozdíl investovat každoročně sumu v řádu stokorun, maximálně několika tisícovek (podle četnosti používání a typu), nebo vysolit najednou velkou částku za trvalejší způsob odstranění chlupů.

Koukněte se na sebe

Dalším faktorem při výběru je naše kůže a typ a stav chlupů. Lidé s citlivější pokožkou a trpící např. atopickým ekzémem ap. pravidelné holení dráždí, jednak už samotné drhnutí žiletkou a dále používané kosmetické přípravky jejich kůži dvakrát nesvědčí. Laserová epilace je zase vhodná spíše pro tmavé chlupy, světlé a rezavé ochlupení se touto metodou odstraňuje špatně a šedivé chlupy nelze epilovat vůbec, upozorňují odborníci. U moderních metod musíte také zkonzultovat váš zdravotní stav, některé způsoby epilace nejsou vhodné pro těhotné, a riziko představují u některých onemocnění (viz dále).

Koukněte se na kalendář


Autor: Isifa.cz

A nakonec to, co nás zajímá aktuálně – dá se to ještě stihnout? Fofrem si oholit doma nohy žiletkou zvládneme vždycky (i když obecně je lepší jakýkoli zákrok provádět večer, aby se kůže do rána zklidnila), u sofistikovanějších procedur už to tak jednoduché není. I u moderních laserů je pro co nejlepší efekt nutné proces několikrát opakovat, jednorázový zákrok dlouhodobý efekt nepřinese. Až po opakovaných laserových epilacích se počet chlupů snižuje, ztenčují se, světlají a po čase téměř vymizí.

Na fotoepilaci i laserovou epilaci je třeba myslet včas. Alespoň 2–3 týdny (v případě laseru i měsíc) předem se chloupky doporučuje pouze zastřihávat či holit, nesmějí se trhat pinzetou, strojkem či voskem. Doporučená délka chlupů před laserovou epilací se liší podle přístrojů, s nimiž odborníci pracují, konkrétní údaje získáte na vámi vybraném pracovišti.

Odborníci doporučují nevystavovat před zákrokem (podle zvoleného typu až několik týdnů) místa určená k epilaci sluníčku. (U epilačního laseru s aktivním systémem chlazení toto omezení neplatí, lze jím ošetřovat i opálenou kůži.) Dále je třeba počítat s tím, že kůži ošetřenou epilačním laserem či fotoepilací musíte chránit před sluncem i po zákroku. Nestačí používat krémy s vysokou ochranou proti ultrafialovému záření, ale doporučuje se ještě minimálně měsíc ošetřená místa nevystavovat slunci. Tmavší pigmentové skvrny se mohou při intenzivnějším styku se slunečními paprsky objevit také po depilaci elektrickým strojkem, voskem i cukrovou pastou. Zapomeňte na opalování, a to včetně solária.

Možnosti odstranění chlupů na (běžně) viditelných místech:

Depilace

1. oholit

  • Žiletky, holicí strojky jednorázové, s výměnnou hlavicí, s gelem na holení ap.; elektrické holicí strojky (na síť, akumulátor nebo baterie)
  • Za kolik: cca do 300 korun za strojek s náhradními břity a holicí pěnu či gel; elektrické strojky 600–1500
  • Kde a kdy: kdekoli, kdykoli (raději ale večer)
  • Pro: kdykoli po ruce, zvládne to každý, finančně dostupné, rychlé, nebolí
  • Proti: krátkodobý a nedokonalý efekt, břitvou se občas šmiknete, někdy dochází k zarůstání chloupků

Mýtus: Podle odborníků není pravda, že v důsledku holení rostou chloupky více nebo jsou tmavší či silnější. Pouze tak prý vypadají v důsledku seříznutí žiletkou. Jenže o to nám asi celkem jde, jak to vypadá?

 2. napatlat – a strhnout (v jemnější verzi odrolovat)

  • Cukrové pasty (používají se spíše na menší a citlivější partie), vosky (teplé, studené, tuhé – bez použití depilační pásky), pryskyřice, orientální depilace
  • Za kolik: můžete investovat od stovek až po tisíce, sada voskových pásků vyjde na stovku či dvě (ale nemají nejlepší pověst), pasty a vosky stojí v řádu stokorun, za jeden zákrok u kosmetičky dáte podle rozsahu cca 500–1000 korun; pokud si chcete pořídit domů kvalitnější vybavení, budete potřebovat několik tisíc korun
  • Kde a kdy: doma nebo u kosmetičky (zejména citlivější oblasti), chloupky musíte nechat trochu narůst, podle použité metody cca 2–5 milimetrů
  • Pro: vydrží několik týdnů, dobře provedená depilace nezanechá štětiny; pokud máte štěstí, chloupky časem (dlouhým) slábnou a mizí
  • Proti: vyžaduje jistý cvik, chvíli to bolí, pozor na sluníčko; vosky – větší podráždění, chloupky mohou zarůstat, za šetrnější a méně bolestivé jsou považovány cukrové a orientální pasty

3. natřít a seškrábnout

  • depilační krémy, pěny, mléka, gely (přípravky chloupky změkčí, ty se pak odstraní špachtlí, škrabkou nebo houbičkou, které jsou zpravidla součástí výrobku)
  • Za kolik: nejčastěji v balení 100–150 ml v rozmezí 80–200 Kč
  • Kde a kdy: doma, kdykoli
  • Pro: je to raz dva, nebolí to
  • Proti: efekt vydrží krátce a nebývá dokonalý; časté stížnosti na malou účinnost, podráždění kůže, zarůstání chloupků

4. vytrhnout

  • Pinzeta (tahle možnost je tu jenom pro pořádek, škubat nohy chlup po chlupu se nikomu asi nechce; využívá se na menší místa s jemnými chloupky, zejména na obličeji), elektrická pinzeta, elektrický epilátor (v podstatě strojek s mnoha pinzetkami; suchá i mokrá varianta, napájení síťové nebo akumulační)
  • Za kolik: pinzetu má snad doma každý – 0; elektrická pinzeta 250–400; epilátor 500–3000 Kč
  • Kde a kdy: doma, raději večer, aby se kůže zklidnila
  • Pro: chloupek jde ven i s kořínkem, dlouhodobější efekt, po čase (=letech) chloupky slábnou a mizí (někdy a někomu)
  • Proti: zdlouhavé, pracné a bolestivé, chloupky často zarůstají

Epilace

1. laser

  • Celá řada typů laserů, podrobnosti je třeba vždy domluvit přímo na místě
  • Za kolik: desetitisíce, za 1 ošetření cca 1500–3000 Kč podpaží, 8–15 000 Kč celé dolní končetiny, konzultace s lékařem cca 500 Kč
  • Kde a kdy: tzv. „lékařská epilace“, vždy u odborníků, nutná konzultace s lékařem, ne v době opalování, opatrnost je nutná například u epileptiků
  • Pro: dlouhodobý efekt – chloupky odstraní a omezí jejich další růst, u moderních přístrojů téměř bezbolestné
  • Proti: vysoká cena, procedur je třeba absolvovat několik, celkový počet a intervaly jsou individuální; pokožka může být zarudlá, bolestivost je individuální a v závislosti na použitém přístroji

2. fototerapie, fotoepilace

  • Fototerapeutické přístroje, např. kosmetické IPL – pulsní světlo, Aesthera – tzv. modré světlo
  • Za kolik: tisíce, za 1 ošetření cca 500–2000 Kč podpaží, 4700–5700 Kč celé dolní končetiny
  • Kde a kdy: vždy u odborníků, ne v době opalování, není vhodná pro těhotné a pro některá onemocnění (např. u cukrovky, epilepsie, mykózy, dermatitidy ad.) a léky
  • Pro: rychlé, dlouhodobý efekt – opakované použití vede k výrazné trvalé redukci nežádoucího ochlupení
  • Proti: cena, procedur je třeba absolvovat několik, celkový počet a intervaly jsou individuální; pokožka může být zarudlá; bolestivost je individuální a v závislosti na použitém přístroji; často se tváří nebo je nesprávně označován jako laserová epilace

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).