Hlavní navigace

Chlamydie: Nemoc, kterou máte, aniž o tom víte

28. 5. 2009

Sdílet

Bude to znít neuvěřitelně, ale velmi pravděpodobně trpíte vážnou nemocí. Název? Chlamydie. Dobře si to jméno zapamatujte. Zcela určitě o této infekci ještě uslyšíte. Bez nadsázky jde o novodobou epidemii, v Evropě už onemocněly desítky tisíc lidí. Čeští lékaři však spí. Následky neléčení přitom mohou být tragické.

Přitom jde o vážné nebezpečí: každý desátý pár u nás je neplodný, respektive nemůže počít dítě přirozenou cestou. A lékaři, kteří se věnují umělému oplodnění, už přišli na to, že právě chlamydie stojí za mnoha tisíci případů, kdy on a ona nemohou otěhotnět. Do budoucna takových párů zřejmě ještě přibude. A co hůř -  u žen, které již těhotné jsou, může za takzvané samovolné potraty. Jde o skutečně nebezpečnou nákazu, varovala loni na konferenci epidemiologů v Paříži Andrea Ammon z Evropského centra pro kontrolu a šíření nemocí. Jde přitom o nejrozšířenější nákazu vůbec, protože jen v roce 2006 se chlamydiemi nakazilo téměř čtvrt milionu lidí, a to jen v zemích evropské sedmadvacítky, odkud data sbíráme. Jak je to jinde, si ani netroufáme odhadnout, dodává.

Počet nakažených lidí přitom velice rychle roste. Ještě v roce 1996 se nakazilo chlamydiemi „pouhých“ 100 tisíc lidí v zemích Evropské unie a počet nově nakažených vzrostl každým rokem o desítky tisíc. To jsou však přitom jen ti nemocní, u nichž lékaři nákazu zjistili a léčí je. Počet těch, kteří neví, že jsou nakaženi a nikdo je proto neléčí, je až několikanásobně vyšší – podle odhadů expertů z Evropského centra pro kontrolu a šíření nemocí.  

Způsobují oslepnutí, potraty, i rozpad plic

Chlamydie

Co jsou vlastně chlamydie zač? Jde o bakteriální infekci a jinak také sexuálně přenosnou chorobu. Tedy: nejčastěji. Jinak se též umí šířit podobně jako chřipka – kapénkovou infekcí, tedy vzduchem. Pokud se takto dostane do plic, způsobuje tu vážná plicní onemocnění, dusivý kašel. Neléčená bakterie dokáže postupně i zničit plíce úplně a způsobit jejich rozpad. Třetí forma nemoci, nejméně častá, napadá oči, kde se infekce rozvíjí jako zánět spojivek, který v případě neléčení může vést až k oslepnutí.

Nákazu většina lidí, především muži, ani nezjistí, ale u žen se leckdy může projevit výtokem, bolestivou menstruací, bolestmi při milování, zvýšenou teplotou a pálením při močení. Pokud se nemocný neléčí, nemoc probíhá v organismu dál skrytě a následky se objeví často až po letech.
Mimochodem: právě tato zákeřná bakterie je v podezření, že spouští dosud nevysvětlený únavový syndrom. Lidé s touto nemocí končí v invalidním důchodu. Ještě horší je nejnovější zpráva o studiích, které prokázaly chlamydie u všech lidí, kteří onemocněli roztroušenou sklerózou. Obvinit chlamydie rovnou z tohoto rozpadu centrální nervové soustavy nelze, nicméně se na vzniku roztroušené sklerózy zřejmě nějakým způsobem podílí.

Vyšetřil vás někdy lékař na chlamydie?

Potíž je, že léčba je obtížná. Zabírají sice antibiotika, ovšem musí se užívat dlouhodobě a ještě je nutné pilulky několikrát prostřídat, protože bakterie je mimořádně odolná, přežívá v těle a po čase se opět rozmnoží a udeří s novou silou.

Bohužel čeští lékaři se žen a už vůbec ne mužů na chlamydie ani neptají, ani je netestují. Je to tak, je to podceňovaná infekce, protože se na ni neumírá, na rozdíl třeba od chřipkové pandemie, které se každý epidemiolog bojí, říká odborník na infekce Roman Prymula a jeden ze zástupců Evropského centra pro kontrolu a šíření nemocí. Bohužel se ukazuje, že je nebezpečnější, než se zdálo, dodal a kolegyně Andrea Ammon jej doplňuje: Léčba neplodnosti se týká čím dál více lidí a je velmi drahá. Už proto by stálo za to se nemocí konečně začít pořádně zabývat. 

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Léky

Jenže zatím jen dva evropské státy – Norsko a Velká Británie – zavedly národní screeningový program pro vyhledávání nemocných. Česko zatím nejenže nemá žádný program na kontrolu nemoci, ale lékaře mnohdy ani nenapadne zajímat se o chlamydie. Přitom diagnostikovat nákazu je snadné: stačí výtěr z děložního čípku nebo močové trubice (to i v případě mužů).
Musela jsem si najít informace na internetu v angličtině a pak jsem si opět přes internet sehnala z Ukrajiny antibiotika, protože tam se dají koupit bez receptu a mně je lékař odmítal potřetí napsat. Jenže chlamydie se dají vymýtit jedině dlouhodobým užíváním antibiotik, posteskla si devětatřicetiletá Alena Hůlová z Prahy.

Bohužel zřejmě i ona patří k obětem chlamydií, protože se jí s manželem nepodařilo mít dítě a do doby, než si sama sehnala a podle zkušeností jiných naordinovala antibiotika, ji trápil noční dusivý kašel. Lapala po dechu, a tato bývalá lyžařka, která vyhrála řadu závodů, nemohla ujít ani dvě patra do schodů, aniž by se nezadýchala.

Na internetu existuje celá řada diskusních klubů, kde si lidé sami sobě radí, jaké kombinace antibiotik zabírají a jaké přírodní prostředky se dají použít. Nevěřte tomu: z přírodních věcí jsem vyzkoušela vše. Neúspěšně. Až téměř roční léčba antibiotiky zabrala, dodává.

Ovšem pozor: Alenin příklad není dobrý k následování. Antibiotika mají celou řadu vážných vedlejších účinků, Alena si mimo jiné zlikvidovala střevní mikroflóru a měla takové zažívací potíže, že je musela upravovat dalšími léky. A to ještě dopadla dobře.

Lepší je donutit lékaře k vyšetření na chlamydie a poté i k léčbě. Diskutovat s ním. A internet brát jen jako vodítko. Naštěstí několik osvícených lékařů a lékařek existuje. Například klinika pro léčbu neplodnosti a umělé oplodnění Unica nejdříve ženám doporučuje nechat se otestovat a v případě pozitivního výsledku se i přeléčit na chlamydie. A to dřív, než se pustí do asistované reprodukce. Nač riskovat, že žena pracně přijaté oplodněné vajíčko o tři měsíce později potratí.

Autorka je redaktorkou MF DNES

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).