Hlavní navigace

Chemoterapie bez vypadání vlasů? Ano, díky chlazení

6. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ztráta vlasů po chemoterapii je bohužel prakticky jistá. A traumatizující. Paruka, šátek, holá hlava? Pražské Onkocentrum nabízí lepší řešení, zatím jako jediné v ČR.

Ženy, které prošly chemoterapií, se často shodnou na dvou věcech: Začne to desátý den. A je to traumatizující. „I když víte, že vlasy znovu vyrostou, je to paradoxně snad nejhorší z celé rakoviny,“ vzpomíná Jana na dobu, kdy bojovala s karcinomem prsu. „Bylo to deset dní od první chemoterapie. Ráno jsem se šla učesat a v hřebenu zůstávaly chomáče vlasů. Ulpívaly na rukou, padaly do umyvadla…“ Jana již měla připravený strojek, prý snad vůbec nejlepší dárek od přítele. Smutné zbytky vlasů oholila a nasadila paruku. „Nesnesla jsem tu holou hlavu. Ani doma, ani při spánku. Nosila jsem šátky.“ Sadu šátků v různých barvách dostala od manžela i Marcela. „Přestože to víte a čekáte, je to strašný šok. Byla jsem ve sprše – a najednou dlaždice plné vlasů. Hnus,“ vzpomíná také ona na „svůj desátý den“.

Holá hlava stigmatizuje

Ztráta vlasů po chemoterapii je bohužel, až na naprosté výjimky, prakticky jistá. „Ta pravděpodobnost je téměř stoprocentní,“ potvrzuje MUDr. Karolína Hovorková z Onkocentra Zelený pruh (www.onko-centrum.cz), specializovaného zařízení pro prevenci, diagnostiku a léčbu onemocnění prsu. Lékařka má jen jiné zkušenosti s dobou, jež uplyne od chemoterapie, než citované pacientky: „Vlasy začínají padat nejdříve za čtrnáct dnů, spíše až za tři týdny po chemoterapii,říká. Ztráta vlasů je podle její zkušenosti pro pacientky jedním z nejvíce stresujících faktorů. „I když je to vždy ztráta dočasná a vlasy po léčbě zase narostou, vnímají to ženy velmi negativně. Ke vší náročné léčbě na nich ještě každý na první pohled pozná, s jakou nemocí se léčí – prostě je to stigmatizuje,“ říká lékařka.

Muži to v tomto směru mají možná o něco jednodušší. Minimálně v tom, že se s vyholenou hlavou ztratí, nosí se běžně. I když padající vlasy coby připomínka nemoci se dotýkají i jich. Většina žen volí paruku. „I když dnes se velmi kvalitní paruka dá pořídit již za cca pět tisíc korun, pořád je to paruka, která může sklouznout, je v ní horko, nebo se v ní pacientka prostě ´necítí´,“ říká Karolína Hovorková.

Vlasy po skončení chemoterapie začnou růst zhruba za tři až čtyři týdny. „Do délky, která nevyžaduje nošení paruky, pak narostou cca za tři až šest měsíců od léčby chemoterapií. Záleží na typu vlasů a pocitu pacientky.“ 

Pojišťovna přispívá pacientům na paruku tisícovkou, zbytek si musí doplatit. Nyní je tu ještě jiná možnost.

Chlazení snižuje padání vlasů

Onkocentrum Zelený pruh používá jako jediné v ČR novinku pro onkologické pacienty. Přístroj DigniCap slouží k předcházení ztráty vlasů působením chemoterapie. Laicky řečeno, je to taková chladicí čepice. „Přístroj japonské firmy Sysmex funguje na principu ochlazování vlasové části pokožky hlavy během podávání chemoterapie. Tím dojde k omezení průtoku krve (a tím i působení cytostatika) v této oblasti a výraznému snížení vypadávání vlasů,“ popisuje lékařka Onkocentra.

Od počátku listopadu 2014 do konce února 2015 zde využilo tuto metodu celkem čtyřiadvacet žen. U jedné z nich muselo být po první aplikaci chlazení ukončeno, nesnesla totiž ochlazení, které je standardně na 5 °C (přípustné terapeutické rozmezí je 3–7 °C). „U dalších dvou pacientek jsme na jejich přání ukončili chlazení z důvodu nadměrné ztráty vlasů a tím kosmeticky nevyhovujícího efektu. U ostatních sice došlo k prořídnutí vlasů, ale jen takovému, že nevyžadovalo pořízení paruky,“ uvádí Karolína Hovorková.

Úspěšnost systému DigniCap

  • Systém se v některých západních zemích – Německo, Belgie, Skandinávie – užívá již od roku 2010. Dle údajů výrobce statisticky u 85 % pacientů vypadá méně než 50 % vlasů (což je bráno jako hranice viditelnosti prořídnutí) a nepotřebují paruku během terapie.
  • Dle dosavadních zkušeností pražského Onkocentra Zelený pruh byl efekt uspokojivý u 88 % pacientek. Chlazení bylo neúspěšné u dvou pacientek (8 %) a jedna pacientka (4 %) netolerovala chlazení spíše psychicky. „Naše výsledky tedy prozatím odpovídají údajům udávaným firmou,“ komentuje MUDr. Hovorková.

Metoda je vhodná pro všechny pacienty, i muže, léčené chemoterapií. Výjimkou by podle onkoložky teoreticky byl nádor v kožní části vlasové části hlavy. „Metoda je použitelná v podstatě u všech onkologických diagnóz, součástí jejichž léčby je i chemoterapie. Pouze se pak dle zvoleného cytostatika liší délka aplikace chlazení,“ říká. Přístroj však u nás zatím jinde nenajdete.

Jde to i jinak?

Hrdina populárního amerického seriálu Breaking Bad bojuje s rakovinou plic. Utkvěla mi scéna, kdy mu „jedna paní povídala“, aby proti ztrátě vlasů měl během chemoterapie na hlavě sáček s ledem. Je možné, že by to alespoň omezeně fungovalo? Je to přeci také chlazení… „Již jsme se na našem pracovišti také s tímto názorem setkali – dokonce to jedna pacientka sama vyzkoušela. Vlasy jí však vypadaly,“ říká lékařka. Tímto způsobem totiž absolutně není možné přesně kontrolovat teplotu v různých částech hlavy v průběhu času. „Navíc bych tuto metodu jednoznačně nedoporučila kvůli riziku vzniku ´popálení´ pokožky vlivem přílišného ochlazení,“ varuje.

Právě „nejsofistikovanější“ součástí DigniCapu je chladicí silikonová čepice, jež má na několika místech měřící čipy. Ty snímají aktuální teplotu v různých jejích částech a okamžitě vysílají signál, do které části čepice má méně či více proudit chladicí medium. Tím je v celé pokryté vlasové části hlavy udržována stabilní teplota kolem pěti stupňů po celou dobu chlazení.

Podle onkologů v současné době žádné jiné účinné varianty prevence vypadání vlasů bohužel neexistují. Kupodivu se ani žádné „zaručené rady“ netradují. „Kromě těch ´pytlíků s ledem´ jsem o žádné jiné radě neslyšela. Nicméně téměř všechny pacientky se při hovoru o chemoterapii na nějakou možnost prevence vypadání vlasů ptají,“ říká onkoložka, pacientky však musí zklamat: vypadávání vlasů po chemoterapii nelze podle současných znalostí ovlivnit léky, ani například stravou či potravními doplňky.

Pojišťovna chlazení nehradí

Podle dosavadních zkušeností Onkocentra je o systém DigniCap značný zájem. A to přesto, že chlazení prodlouží každé sezení (před a po chemoterapii) o jednu až tři hodiny. „Od výrobce máme tabulku časů nutných k chlazení u jednotlivých režimů chemoterapie. Vždy se začíná s chlazením ještě před zahájením chemoterapie, zhruba půl hodiny, tak aby pokožka hlavy byla zchlazena na teplotu cca 5 °C (podle typu vlasů a jejich hustoty) v době zahájení infuze s cytostatiky. Po skončení chemoterapie je nutné chladit vlasovou část hlavy ještě cca jednu až dvě hodiny – opět podle typu cytostatika (jeho farmakokinetiky),“ vysvětluje lékařka.

Pacientky výrazně neodrazuje ani cena: „Byli jsme až překvapeni vysokým zájmem pacientek o tuto metodu. Především u mladších pacientek je velký zájem, přestože metodu nehradí zdravotní pojišťovna.“ Pacienti si „chlazení“ hradí přímo při každém cyklu chemoterapie. „Cena je kalkulována v rozmezí 850 až 1500 Kč za jedno chlazení. Záleží na typu a frekvenci aplikací,“ uvádí Karolína Hovorková. Cena metody samozřejmě může být limitující, obzvláště v situaci, kdy pacient nemůže pracovat a má tak – mnohdy velice – omezený příjem. Ani v západních zemích sice metodu zdravotní pojišťovny v rámci základního pojištění nehradí, nicméně podle dr. Hovorkové je např. v Německu jiný systém pojištění a v rámci určitého nadstandardního připojištění mají onkologičtí pacienti hrazeno i chlazení při chemoterapii.

V mnoha případech ale vyjde aplikace DigniCapu finančně nastejno jako pořízení kvalitní paruky. „Navíc ženám zůstanou jejich vlasy. A to pacientky v této těžké životní situaci opravdu oceňují,“ říká onkoložka. „I takováto – pro zdraví na první pohled nepodstatná – věc, může být součástí léčebného úspěchu, neboť i psychická pohoda hraje velmi významnou roli v komplexní léčbě nádorového onemocnění.“

DigniCap – faktory ovlivňující úspěšnost:

  • Základem je již samotná kvalita vlasů před zahájením terapie, jejich síla, hustota. Kdo má řidší, slabé a mastící se vlasy již před léčbou, je u něj větší pravděpodobnost prořídnutí.
  • Pacientky, které mají naopak velmi bohaté a husté vlasy, jsou též více náchylné k vypadání – „čepice“ tak dobře nemůže přilnout k hlavě a má tendenci po vlasech „klouzat“. Proto u těchto žen před chlazením doporučují lékaři vlasy namočit.
  • Základem úspěchu je pečlivé nasazení DigniCapu tak, aby jeho povrch co nejlépe přiléhal k hlavě a bylo zajištěno rovnoměrné ochlazení. O to se starají sestřičky, které všechny prošly odborným proškolením firmou Sysmex.

Více (angl.):
www.dignitana.se
www.nytimes.com
www.ibtimes.co.uk
www.abc7news.com
www.cbsnews.com
www.sfweekly.com
www.7online.com
www.nydailynews.com
www.huffingtonpost.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).