Hlavní navigace

Chemikálie v dětském šamponu Johnson & Johnson

2. 11. 2011

Sdílet

 Autor: www.safecosme­tics.org
Kampaň za bezpečnou kosmetiku zkoumala složení dětského šamponu Johnson & Johnson a zjistila, že na pohled stejný produkt v některých zemích obsahuje podezřelé látky a v jiných ne.

Aktivisté ve Spojených státech varují před dětským šamponem společnosti Johnson & Johnson prodávaným v některých zemích, jenž podle nich obsahuje rakovinotvorné látky. Upozorňují přitom, že společnost šampon s takovým složením prodává jen někde, zatímco v jiných zemích přípravek tyto látky neobsahuje, napsala agentura AP.


Autor: www.safecosme­tics.org

Firma uvedla, že látky jsou bezpečné a schválené příslušnými úřady, ale že je přesto postupně ze svých výrobků odstraňuje.

Složení českého šamponu není známé

Spornými látkami jsou dioxan a quaternium-15, jež uvolňuje formaldehyd. Organizace Kampaň za bezpečnou kosmetiku (Campaign for Safe Cosmetics) zkoumala složení dětských šamponů Johnson & Johnson ve 13 zemích. Zjistila, že například v Dánsku či Japonsku se dětské šampony firmy prodávají bez těchto látek, zatímco v USA, Kanadě, Číně či Indii je obsahují.

V Česku se průzkum neuskutečnil, vyplývá ze zprávy Campaign for Safe Cosmetics.

Obrátili jsme se na českou pobočku společnosti s dotazem na složení šamponu prodávaného v ČR, odpověď v době publikování článku nemáme k dispozici.

„Johnson & Johnson zjevně dokáže vyrobit bezpečnější šampon na všech trzích ve světě, ale nedělá to,“ uvedla Lisa Archerová, která Kampaň za bezpečnou kosmetiku vede. Organizace proto americké společnosti zaslala dopis podepsaný představiteli 25 ekologických, zdravotních a dalších skupin zastupujících 3,5 milionu lidí v USA a dalších zemích. Naléhají v něm na firmu, aby se do 15. listopadu zavázala, že tyto chemikálie odstraní ze všech svých produktů.

Firma slíbila změnit složení

Společnost Johnson & Johnson uvedla v prohlášení, že konzervační látky uvolňující formaldehyd, který zabíjí bakterie, jsou bezpečné a schválené regulačními úřady jak ve Spojených státech, tak v jiných zemích. Přesto se těchto látek v dětských produktech postupně zbavuje. Firma také prohlásila, že mění složení svých produktů pro děti, aby v nich snížila úrovně dioxanů, které jsou podle aktivistů pravděpodobně karcinogenní. Společnost nicméně neuvedla, zda plně vyhoví požadavku kampaně.

Aktivisté již na problém potenciálně nebezpečných látek v dětských výrobcích upozornili v roce 2009. Firma Johnson & Johnson pak ve Spojených státech uvedla novou verzi šamponu, která neobsahovala dioxany, jež se do výrobku dostávají při procesu, díky němuž je přípravek šetrnější vůči pokožce. Původní verzi, jež je o polovinu levnější, ale na americkém trhu ponechala. Aktivisté se proto rozhodli kampaň obnovit.

Zdroj:
ČTK
Campaign for Safe Cosmetics – http://www.sa­fecosmetics.or­g/article.php?id=887

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).