Hlavní navigace

Chcete být s dítětem v nemocnici? Narazíte na džungli

12. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jen máloco tak dokonale ilustruje, jaký chaos panuje v českých nemocnicích. Pravidla neexistují nebo se nedodržují a řada rodičů neví, na co má nárok, a často platí zbytečně.

Petra Jurková z Přerova dojíždí se svou tříletou dcerou pravidelně do pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice. A jako každá citlivá máma nemíní své dítě nechat napospas cizímu prostředí a bolesti, takže s dcerou tráví dny i noci v nemocničním pokoji. Obvykle ještě s minimálně jednou další matkou a dítětem. A za pobyt tvrdě platí.


Autor: Agentura SXC

„Je to paradox, člověku běží jen šedesátiprocentní plat, protože je na paragrafu, a ještě z toho musím za ten týden dát pryč stovky korun,“ kroutí hlavou. „A to ještě můžu být ráda, protože ti rodiče, co se nevejdou do pokojů v nemocnici, nebo mají děti starší šesti let, zůstávají na noc na ubytovně v areálu nemocnice a platí tam 540 korun za den. To bych si dovolit vůbec nemohla,“ posteskne si.

Ona sama za nejdražší a nejdelší pobyt v délce deseti dnů s dítětem zaplatila tisíc korun. A to nešlo o žádný nadstandardní pokoj, ale o běžný nemocniční, který sdílí ještě s další matkou a dítětem. „Nikdo se mě na nic neptá, většinou jsme tu sice jen týden, ale pokaždé dostanu dvě složenky, ještě předtím musím podepsat papír, že uznávám svůj dluh vůči nemocnici. Jedna složenka je pak jakoby na mě a druhá na dceru, aspoň to tak chápu, ale zaplatit musím obě, na stejnou částku, dělá to 240 korun na den,“ vypráví dívčina matka.

Jenže: nemocnice má pobyt matky hrazený od zdravotní pojišťovny. Rodiče dětí do šesti let, kteří zůstávají na pokoji přímo s dítětem, tak nemají platit vůbec nic.

Pozor: do šesti let neplatíte!

Přiznává to i mluvčí nemocnice Martina Štanclová: „Rodičům dětí do šesti let hradí pobyt v nemocnici pojišťovna. Rodič si platí jen regulační poplatek ve výši 60 korun za den, takže za týden pobytu by to mělo být jen 300 korun. Na většině klinik u nás smějí rodiče s dětmi zůstat, jen výjimečně se někdo někam nevejde a pak si musí platit za ubytovnu. Stejně jako rodiče dětí nad šest let,“ vysvětluje mluvčí.

Nicméně: v praxi to vypadá jinak. Proč? To vedení nemocnice vysvětlit nedokáže. „Mělo by to být tak, že rodiče do šesti let věku dítěte skutečně nic neplatí, jen šedesát korun denně poplatek sami za sebe, děti jsou od poplatků osvobozeny. Ale jestli je to jinak, tak o tom bohužel nic nevím,“ krčí rameny náměstek ředitele nemocnice pro léčebnou péči Tom Philipp.

Podobně různorodé podmínky platí i třeba v rámci jedné nemocniční sítě Agel na střední a severní Moravě, do níž spadají nemocnice v Prostějově, Přerově, Vítkovicích…

„Téměř ve všech nemocnicích, kde je dětské oddělení, umožňujeme rodičům, aby mohli zůstat s dítětem. Obvykle jsou to pokoje po dvou rodičích a dětech. Rodiče zůstávají zdarma, platí jen poplatek 60 korun za sebe. Od šesti let věku dítěte jim nabízíme buď nadstandardní pokoj, kde mohou být i s dítětem sami, nebo ubytovnu v areálu, kam chodí na noc přespat nebo mohou být i s dítětem na pokoji, ale už si to platí,“ popisuje mluvčí skupiny nemocnic Agel Hana Szotkowská.

Ceny se však výrazně liší. Velmi záleží na tom, kde dítě stůně. Třeba ve Vítkovické nemocnici si rodič, který chce být s dítětem sám na pokoji, za nadstandard s televizí a hifi připojením zaplatí 400 korun na den (plus poplatek 60 korun). U rodičů dětí nad 6 let to dělá dokonce 600 korun na den. Kdežto kdo stůně v Prostějově s dítětem nad šest let, tak zaplatí 250 korun.

Stejně tak třeba zatímco za pobyt v českobudějovické nemocnici rodič předškoláka neplatí a smí být s dítětem přímo na pokoji, na plzeňském krčním oddělení fakultní nemocnice není kam rodiče umístit. Takže s dětmi zůstávají jen od rána do večera, ale na noc chodí spát na ubytovnu. Nebo smí být s dítětem na nadstandardním pokoji, ale o ty je takový zájem, že se sem málokdo dostane a jsou zamluvené na dlouho dopředu.

Čtěte téma: K lékaři a do lékárny s peněženkou

Víte vždycky jistě, kde po vás mohou chtít peníze a kde nemají nárok? Někdy totiž chybují i sami zdravotníci …

Nenechte se šidit

Na platby za nadstandardní pokoje, kde je rodič s dítětem sám nebo kde je třeba k dispozici televize, lednice a připojení na internet, má nemocnice samozřejmě právo. Stejně tak na platby za pobyt rodiče u dítěte nad šest let věku.

Ovšem nenechte se ošidit, pokud trávíte noc s dítětem přímo na jeho pokoji a máte dceru či syna mladšího šesti let. Zdravotní pojišťovny vzkazují, že takový pobyt za rodiče hradí samy a rodiče už nemají nic platit, s výjimkou regulačního poplatku.


Autor: Isifa.cz

Pravda: bohužel jen tam, kde nemocnice má takové podmínky, aby rodič mohl být s dítětem přímo na pokoji. A to stále ještě ne všechny nemocnice u nás mají. Nic je k tomu totiž nenutí. A novela zákona, kterou v roce 2008 navrhoval tehdejší ministr zdravotnictví a která obsahovala povinnost nemocnic umožnit rodičům pobyt s dětmi na pokoji, kvůli politickým sporům neprošla.  

Zákon číslo 48 o veřejném zdravotním pojištění, paragraf číslo 25, k tomu proto nyní říká toto:
„Je-li při přijetí dítěte do zdravotnického zařízení vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nutná celodenní přítomnost průvodce, může s ním být průvodce přijat do ústavní péče. Pobyt průvodce dítěte mladšího šesti let v nemocnici se považuje za ústavní ošetřování. Průvodce je podle indikace a možností umístěn buď spolu s dítětem přímo na lůžkovém oddělení, nebo na oddělení dochází z ubytovacího prostoru, který je součástí tohoto zařízení. V případě dítěte staršího šesti let se pobyt průvodce v nemocnici považuje za ústavní ošetřování jen se souhlasem revizního lékaře.“

Což také mimo jiné znamená, že pokud se dohodnete s pojišťovnou a její revizní lékař uzná, že u vašeho dítěte je nutný pobyt rodiče, i když je mu víc než šest let, tak také nemusíte platit nic. Obvykle pojišťovny přistoupí na hrazení pobytu rodičům s mentálně či jinak zaostalými dětmi, nebo třeba autistickými dětmi, kde by pobyt v cizím prostředí bez rodiče napáchal víc škody než samotná léčba užitku.

A jak dlouho smíte zůstat s dítětem v nemocnici? „Není striktně stanoven žádný počet dnů. Takže rodič s dítětem setrvává v nemocnici, dokud je jeho přítomnost nutná,“ říká mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Hana Kadečková. „Pojišťovna za pobyt rodiče platí nemocnici podle individuálního sjednání, podle typu nemocnice a oddělení, orientačně jde za den o 150 korun. Zákon nespecifikuje, kdo má být průvodcem dítěte. Lze však z logiky věci usuzovat, že jde o rodiče, případně o rodiči pověřeného zletilého příbuzného,“ dodává mluvčí.

Čtěte téma: Jsem rodič, a kdo je víc?

Co když jde názor rodiče proti názoru lékaře? Kam až může otec a matka zajít při péči o potomka, pokud jde o jeho zdraví?

Ještě jedno úskalí nemocnic: infekce

Speciální pravidla platí pro pobyt rodičů s dětmi na pokojích infekčních oddělení. Ta největší oddělení v Česku jsou v pražské nemocnici Na Bulovce nebo v Prostějově. Ale své infekční pokoje má každá nemocnice.

„Rodiče smí zůstat se svými dětmi i na těchto pokojích, stačí jen dodržovat přísnější hygienická pravidla, ale vždy záleží na diagnóze. Pokud by šlo o vážnější nakažlivou nemoc, rodič musí přespávat jinde, záleží na ošetřujícím lékaři, jak situaci posoudí,“ říká primářka infekčního oddělení v nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová.


Autor: Agentura SXC

Větší potíž je s hračkami. Zjednodušeně řečeno platí, že děti si sem z hygienických důvodů nesmí vzít nic, co by nebylo omyvatelné. Platí to jak pro knihy, tak třeba pro plyšové medvídky. „Hračky dostanou od nás, protože všechno, co si sem přinesou, musí pak projít desinfekcí a sterilizací, což se dobře dělá u omyvatelných hraček, ale dost špatně to jde u plyšáků,“ říká primářka.

Rodiče jsou na toto opatření upozorněni předem, a pokud se přesto dítě nechce vzdát oblíbené hračky, která se nedá po pobytu omýt a desinfikovat, vzít si ji do nemocnice může, ale pak se s ní většinou musí rozloučit a nechat ji při návratu domů v nemocnici.

Jaké jsou vaše zkušenosti z českých nemocnic?

Čtěte téma: Tuhle nemoc mám jenom já!

Vzácná onemocnění se v polovině případů týkají malých pacientů. Víte, že vašemu dítěti není pomoci, protože danou nemocí trpí jen málo lidí a nevyplatí se proto nákladný výzkum na léčbu …

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).