Hlavní navigace

Cestování s dětmi a homeopatie

14. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Děti mnohdy hůře snášejí cestování a v nezvyklém prostředí snadno přijdou k úrazu. Rovněž trpí na průjmy, které u těch nejmenších mohou být značně nebezpečné. Nejen s malými dětmi se vám na cesty hodí homeopatická lékárnička.

Stres na začátku cesty

Setkávám se s rodiči, jejichž děti mají potíže již počátkem cesty na dovolenou. „Mám dvouletého syna a každé cestování s ním, i jen krátké, je velmi náročné,“ popisuje jedna maminka. „Syn většinu cesty křičí, řve, že nikam a nic nechce. Vydrží takto křičet klidně půl hodiny, poté vysílením usne. Nyní před dovolenou se ptám, zda homeopatie dokáže v tomto případě pomoci,“ ptá se. Ano, homeopatie zde má své místo. Na cestování bych malému dítěti podala vždy homeopatický lék Ignatia amara 15 CH – pět granulí před cestou a pět granulí v průběhu cesty. Tento lék má dobrý účinek tam, kde je vyjádřena nespokojenost, úzkost, kdy se stav pacienta zlepšuje zábavou a rozptýlením. Pokud se vám bude účinek zdát mírný, doplňte léčbu tabletami Sedatif PC tablety. Podejte dítěti jednu tabletu před vycestováním. Zklidní ho a zlepší jeho spánek a úzkost.

Při cestě letadlem

Další častý problém a dotaz zní: Má homeopatie nějaký lék pro strach z létání? Co se týče strachu z létání letadlem, pak má homeopatie několik možností. Lék Aconitum napellus 30 CH pomáhá proti náhlému strachu, pocitu velkého ohrožení s neklidem a bušením srdce. Lék se podává při vykazování těchto příznaků každou hodinu po dobu letu.

Dále přípravek Gelsemium sempervirens 15 CH je vhodný při strachu spojeném s třesem, pocením rukou a svalovou slabostí. Užívá se třikrát denně pět granulí, a to před letem i po letu.

Lék Argentum nitricum 15 CH se podává v případě, kdy pacient vykazuje panickou hrůzu z letu letadlem a je před každým cestováním velmi netrpělivý a neklidný. Podávejte třikrát denně pět granulí.

A konečně Borax 9 CH – tento lék je vhodný pro lidi, kteří velmi špatně snášejí výšky, kromě dopravních prostředků třeba houpačky a kolotoče, rovněž i rychlé změny polohy těla, zejména polohu seshora dolů. Dávkování je třikrát pět granulí po dobu letu.

Vyzkoušejte i homeopatické rady na cesty

Oscillococcinum – prevence virových onemocnění, posílení imunity. Posiluje organismus v zátěžových podmínkách: pobyt v exotických zemích, zvýšená tělesná zátěž. Výrazně zkracuje délku onemocnění, která mohou přijít cestou, a zlehčuje jejich průběh. Snižuje výskyt recidiv. Jedna tuba globulí se užívá preventivně týden před odjezdem a jedenkrát týdně po celou dobu pobytu.

Cocculus indicus 9 CH – je lék na nevolnost a zvracení při jízdě autem, ve vlaku a na lodi. Zlepšení nastává na čerstvém vzduchu, jídlem a teplem. Užívejte pět granulí opakovaně v rytmu potíží.

Cocculine tablety – homeopatický vícesložkový lék vhodný na pomoc při potížích s nevolností na cestách. Obsahuje vyvážené spektrum homeopatických léků tak, aby bylo pokryto co největší množství příznaků spojených s nevolností v dopravních prostředcích. Berou se dvě tablety před odjezdem na noc, dále jedna tableta před cestou a opakovaně během cesty v rytmu potíží.

Co s drobnými úrazy?

Nejprve ránu vyčistěte – omyjte ji proudem vody a mýdlem (se silně znečištěnou ránou jděte k lékaři!). Ránu vydezinfikujte dezinfekčním roztokem. Na odřeniny, drobné řezné rány a popáleniny můžete použít mast Cicaderma, která kromě homeopatických složek obsahuje protizánětlivě působící bylinky: měsíček, třezalku a řebříček.

Velkým pomocníkem pro zhojení rány a úlevy od bolesti je homeopatický lék Arnica 9 nebo 15 CH. Užívejte třikrát pět granulí po deseti minutách, následně přibližně třikrát každou půlhodinu, v případě potřeby v léčbě pokračujte v průběhu celého dne. Další den pokračujte v dávkování dvakrát až třikrát denně až do zhojení.

Ke zklidnění otoků a krevních podlitin způsobených naražením napomůže i Arnigel. Kromě jiného působí i na svalovou únavu po sportovním výkonu či jiném fyzickém přetížení. 

K Arnice můžete přidat některý z níže uvedených léků. Pro všechny léky platí stejné dávkování: na začátku třikrát každou půlhodinu, pak stačí třikrát denně, jedna dávka je pět granulí.

Hypericum perforatum 15 CH – pokud je postižené místo velmi bolestivé, hlavně postižení rtů, konečků prstů, kolem přirození. Tento lék se také velmi osvědčil u poranění kostrče.

Ledum palustre 9 CH – společně s Arnikou doporučujeme například na rychlejší vstřebání monoklů kolem očí. Tento lék je vhodný u drobných i závažnějších bodných ran. Dávkování jako u předcházejícího léku.

Staphysagria 9 CH – hojí všechny řezné rány, a to jak úrazy, tak operační rány.

Nezapomínejte na to, že samotnému hojení napomáhá vzduch, slunce a mořská voda. Pokud se rána nehojí, nebo začne hnisat, neprodleně vyhledejte lékaře!

Příliš mnoho slunce

Jak poznáte, že vás postihl úpal, a co pak s ním? Kromě toho, že se necítíte dobře a jste velmi unaveni, vás začnou trápit až pukavé bolesti hlavy, zvracení a zvýšená teplota, suchá kůže bez potu. Vadí vám otřesy při nošení i při jízdě autem. V horším případě může dojít i ke ztuhnutí šíje.

První pomoc při slunečním úpalu:

  • Co nejdříve uložte nemocného mimo dosah slunce, do stínu nebo do větrané místnosti.
  • Uvolněte postiženému oděv.
  • Přiložte nemocnému studený obklad na hlavu, ledové obklady třísel.
  • Pokožku můžete zvlhčovat spreji s vodou.
  • Opatrně podávejte tekutiny s minerály (jemně osolená voda, iontové nápoje).
  • Pokud se stav nelepší, vyhledejte lékaře.

Při potížích můžete nasadit i homeopatickou první pomoc podle druhu obtíží. Stane se, že se člověk zapomene a usne na sluníčku. Vzbudí se se závratí a slabostí, při stoupnutí se objevuje náhlé zblednutí ve tváři. Zvolte Aconitum 15 CH. Trápí vás rudý, rozpálený obličej, pulzující bolest hlavy, světloplachost? Užívejte Belladonnu 15 CH.

Když se nemůžete rozhodnout mezi dvěma výše uvedenými léky, zvolte Glonoinum 15 CH (tento homeopatický lék je na lékařský předpis). Dávkování je pět kuliček každou půlhodinu, se zlepšením prodlužujte intervaly mezi léky.

Jak léčit průjem?

Další častou potíží, která nás postihuje na cestách, je průjem. Za průjem považujeme tři a více řídkých stolic za den. Průjem je většinou příznakem trávicích potíží. Na náhlé průjmovité onemocnění si musíme dát pozor zejména u malých dětí, a to s ohledem na značné odvodnění organismu. Kojenci a batolata často nechtějí přijímat tekutiny, což pro ně může být velmi nebezpečné. V případě, že dítě přestává močit nebo má mnohokrát se opakující vodnatou stolici, je unavené, má suché rty a sliznice, těžce navazuje kontakt s okolím, ve stolici se objeví opakovaně krev nebo má dítě stálé bolesti břicha, vždy kontaktujte lékaře!

V rámci homeopatické léčby na trávicí potíže užívejte dle příznaků tyto homeopatické léky, které vám uleví:

Arsenicum album 9 CH je lék číslo jedna na průjem po zkaženém jídle, ale pomůže i u vyčerpávajících infekčních průjmů, pokud je stolice výrazně páchnoucí, tmavá a pacienta trápí odřený konečník.

Podophyllum peltatum 9 CH je vhodný na letní průjmy po konzumaci většího množství ovoce. Průjem doprovází výrazná plynatost, škroukání v břiše, stolice je vodnatá.

Nux vomica 9 CH nasaďte na průjem po dietní chybě, po nočním hýření nebo po lécích. V případech, kdy ráno dochází ke zhoršení.

Na dovolené se může hodit i přípravek proti nadýmání. Trpí-li dítě nadýmáním v oblasti celého břicha, má průjem a špatně snáší mléko a ovoce, potřebuje lék China 9 CH, třikrát denně pět granulí.

No a pokud přibalíme na cesty léky na kašel – Stodal sirup, Drosetux sirup – neprohloupíme, když dítě nastydne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Věra Budková, praktická lékařka se specializací pediatrie, věnuje se rovněž homeopatii

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).