Hlavní navigace

Čeští gynekologové hájí bezpečnost vakcín proti rakovině čípku

1. 9. 2011

Sdílet

Vakcíny na ochranu před rakovinou čípku děložního jsou podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka bezpečné. „Potvrdily to studie i praxe. Za více než pět let dostaly vakcínu na celém světě miliony žen, nejčastějším vedlejším účinkem je mírná bolestivost a zarudnutí v místě vpichu,“ řekl Vladimír Dvořák pro ČTK v reakci na kritiku bezpečnosti vakcín, která vyšla na našem serveru, přečtěte si: Nežádoucí účinky vakcíny proti rakovině děložního čípku jsou vážné.…

Vakcíny na ochranu před rakovinou čípku děložního jsou podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka bezpečné.

„Potvrdily to studie i praxe. Za více než pět let dostaly vakcínu na celém světě miliony žen, nejčastějším vedlejším účinkem je mírná bolestivost a zarudnutí v místě vpichu,“ řekl Vladimír Dvořák pro ČTK v reakci na kritiku bezpečnosti vakcín, která vyšla na našem serveru, přečtěte si: Nežádoucí účinky vakcíny proti rakovině děložního čípku jsou vážné. Podle profesorky Anny Strunecké však byly po vakcinaci úmrtí i vážné zdravotní komplikace.

V reformních návrzích je aktuálně navrhována úhrada vakcín ze zdravotního pojištění pro dívky ve věku 13 až 14 let (více Dívky ve třinácti by měly dostat očkování proti rakovině zdar­ma). „Představitelé zdravotnického establishmentu i poslanci neznají nebo vědomě přehlížejí skutečnost,“ varuje prof. Strunecká s tím, že američtí experti považují vakcíny Gardasil (Silgard) a Cervarix za „nejnebezpečnější“ vakcíny, kterými se dnes očkuje. Nejsou prý dost vyzkoušené. 

„Nevím, kde na to paní profesorka přišla. Vyzkoušenější vakcíny než tyto dvě, co se týče bezpečnost, snad ani nejsou. Vyzkoušeny byly na desítkách tisíc žen a vakcinovány jsou jich už miliony," oponuje Vladimír Dvořák. Studie podle něj naopak ukázaly, že vakcinované ženy nemají víc ani horší nežádoucí účinky než ty, které dostaly neúčinnou náhražku. Gardasil má od americké lékové agentury tu nejvyšší kategorii bezpečnosti. 

Podle Strunecké je příčinou vedlejších účinků hliník v obou vakcínách. Uvádí, že u očkovaných žen neurologové nalezli 69 případů syndromu, který způsobuje postižení periferních nervů. „Do začátku letošního roku zemřelo v USA po očkování 93 dívek, jeden chlapec a tři kojenci, jejichž kojící matky byly očkovány,“ citovala profesorka americká data. 

„V Česku nikdo po tomto očkování nezemřel, vedlejších účinků ani v Česku nebylo víc než po placebu,“ zdůraznil Vladimír Dvořák.

Kritici vakcínám rovněž vytýkají, že nechrání proti všem virům, které způsobují rakovinu čípku děložního, uvádí ČTK. Podle Dvořáka chrání proti nejčastějším původcům, kteří způsobují přes 70 procent onemocnění čípku děložního. „Chrání i před spoustou dalších chorob, včetně přednádorových změn pochvy a zevních rodidel. Vakcíny chrání před rakovinou konečníku a jedna z těchto vakcín chrání i před život ohrožujícím onemocněním dýchacích cest,“ shrnul gynekolog.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).